Drömmen om en egen pool lever och frodas trots vårt avlånga lands kyliga klimat. Det är inte så konstigt egentligen. Självklart vill du njuta till max under årets soliga, varma och härliga månader. Det finns en uppsjö av olika pooltyper att välja mellan och de har alla sina för- och nackdelar. Vilken pool just du ska välja att anlägga beror helt på vilka preferenser du har. Vissa sorter lämnar inte mycket utrymme för egna idéer, vilket för vissa kan kännas tråkigt. Andra är bara ute efter att kunna ta ett svalkande dopp sommartid utan att behöva lämna tomten för en tur till närmaste hav eller sjö.
Oavsett vad du har för önskemål om din framtida pool kan det vara bra att välja utifrån både pris och smak. Vilka förutsättningar din tomt har för att anlägga pool spelar förstås också in. Kontroller gärna vilka pooltyper som går att anlägga hemma hos dig innan du bestämmer dig. Nedan följer en enkel guide till olika poolalternativ och hur de skiljer sig i utförande, underhåll och pris.
Kostnad för olika pooltyper
Stålpool Murad pool Gjuten betongpool PP-pool och thermopool Glasfiberpool och linerpool StålpoolStålpool
Att anlägga en stålpool brukar kosta omkring 200 000 – 250 000 kronor. Priset varierar förstås med storleken, men även med kvaliteten. Det finns nämligen många olika sorters rostfritt stål att välja mellan. Det är smartare att välja en kvalitet som håller under lång tid, även om det kostar extra. Det viktigaste när du anlägger en stålpool är trots allt att stålet ska tåla vatten.
Arbetet med att anlägga en stålpool börjar med att ett företag gör ett stort hål där poolen ska vara. Därefter kläs hålet in i plåt, som svetsas på plats. Därefter gjuts utsidan i betong.
Murad pool
En murad pool är ett lite lyxigare alternativ när det kommer till att anlägga pool. Med en murad pool får du nämligen möjligheten att designa mycket själv. Ju större utsvävningar du gör, desto större blir förstås kostnaden i slutänden. Men det kan ändå vara kul att mura en snygg trappa och klä in ett område i effektfull mosaik. Räkna med att prislappen för att mura en pool hamnar på omkring 350 000 kronor.
Gjuten betongpoolGjuten betongpool
Ett annat lyxigt alternativ i poolvärlden är den populära gjutna betongpoolen. Den här typen av pool kräver lite mer arbete och kostar därefter. Det är av yttersta vikt att ytan blir helt slät. Räkna med att det kostar mellan 350 000 – 600 000 kronor för en gjuten betongpool. Priset varierar beroende på placeringen av poolen, hur stor den ska vara och hur du vill att poolen ska se ut. För att hålla priset nere kan du till exempel välja att måla betongen i en snygg färg istället för att klä in poolen i mosaik, som är ett dyrare alternativ.
PP-pool och thermopoolPP-pool och thermopool
Den kostnadseffektiva PP-poolen är tillverkad i polypropen och levereras i ett stycke som gjuts fast i betong. Räkna med ungefär 250 000 kronor för en PP-pool. Thermopooler liknar en murad pool till utseendet, men byggs upp av smarta isolerblock. Poolen gjuts på grunden och kostar omkring 300 000 kronor.
Glasfiberpool och linerpoolGlasfiberpool och linerpool
De billigaste poolalternativen är glasfiberpool och linerpool. En glasfiberpool levereras i sin helhet och grävs ner på samma sätt som en PP-pool. För att maximera livslängden på din glasfiberpool bör du fokusera på att välja glasfiber av hög kvalitet. Linerpoolen har en livstid på cirka 10–15 år beroende på kvalitet och behöver inte heller gjutas fast. Priset för en glasfiberpool eller linerpool brukar ligga på omkring 200 000 kronor.
Driftskostnader för pool
Förutom själva anläggningskostnaden tillkommer det också kostnader för att ha en pool i drift. Den största driftskostnaden hittar du i uppvärmningen, men andra kostnader som tillkommer relaterar ofta till själva skötseln av poolen. Vattenstickor för att mäta kvaliteten på vattnet bör till exempel användas varje dag. De är lätta att använda, men skulle pH-värdet inte vara rätt behöver det åtgärdas. Då behöver du ha ett speciellt pulver att hälla i poolen hemma.
Poolen kan värmas upp på flera olika sätt och det finns några olika saker du kan göra för att hålla uppvärmningskostnaden för din pool nere.
- Välj isolerad poolkonstruktion
Det finns många olika typer av poolkonstruktioner, men om du väljer en isolerad variant kan du känna dig trygg med att poolen håller värmen bra. Då slipper du lägga onödiga pengar på uppvärmning som lämnar vattnet.
- Investera i ett pooltak
Den växthuseffekt som skapas under ett pooltak hjälper också till att hålla värmen ordentligt. Därför kan det vara smart att investera i ett pooltak att fälla ut över din pool när den inte används. Särskilt effektivt blir det under kyliga nätter i början och i slutet av sommaren.
- Smarta solfångare
Om du förser din pool med solfångare kan du också hålla nere kostnaderna för uppvärmningen. En sådan anläggning kan till stor del sköta sig själv.
Ta in flera offerter
Genom att ta in offerter från många olika leverantörer av poollösningar kan du få ner priset ordentligt. Fall inte för första bästa erbjudande, utan ha is i magen och invänta rätt offert. I offerten ska det tydligt framgå vad som ingår. Det bör också finnas en tydlig tidsplan där leveransvillkor finns tydligt utskrivet.
Välj inte bara leverantör utifrån priset de kan erbjuda. Prata också med poolanläggaren och försök få en känsla för personen. Ditt val av leverantör ska kännas rätt i magen. Det är trots allt ett antal timmar denne ska vistas på din tomt. Dessutom är det lättare att förhandla och komma överens med en person som du tycker om.