Vad kostar det att måla ett hus?

Kvinna försöker bestämma viken målarfärg som hon ska välja.

Alla hus behöver målas om med jämna mellanrum, men intervallerna kan variera beroende på fasadens material, vilken typ av färg som använts tidigare och hur väderförhållandena ser ut just där du bor. Börjar södersidan se solblekt och allmänt trist ut eller har norrväggen börjat krackelera efter åratal av piskande regn, väder och vind? Då är det förmodligen dags att göra någonting åt saken. Men vad kostar då kalaset?

Måla hus – totalkostnad

Det är en rad olika faktorer som påverkar totalkostnaden när du ska måla ditt hus, däribland:

  • hur stor yta som ska målas
  • fasadens material och skick
  • hur mycket förarbete som krävs
  • om det gäller nymålning eller ommålning
  • om det finns mycket snickarglädje och andra detaljer att ta hänsyn till
  • eventuell grundbehandling
  • vilken färgtyp och kulör du valt
  • mängden färg och antal strykningar som behövs
  • vilka verktyg du måste införskaffa
  • om du behöver hyra en byggnadsställning
  • om du ska göra jobbet själv eller anlita en professionell målare.

Mät fasaden

För att kunna avgöra hur mycket färg som kommer att gå åt behöver du först och främst ta reda på hur många kvadratmeter som ska målas. Höfta inte utan ta ordentliga mått – det kan spara mycket pengar! Enklaste sättet att beräkna fasadens yta är att mäta varje hussida för sig, lägga ihop resultaten och sedan dra av de sammanlagda måtten för alla fönster, dörrar och eventuella detaljer som ska lämnas omålade. Om takfötter, foder, dörrar och dekorationer ska målas i en annan nyans behöver du givetvis göra en separat beräkning för dessa och inkludera i din budget.

Färgåtgång och pris

Det skiljer mycket i pris mellan olika typer av färg, men glöm inte att ta med faktorer som täckförmåga och väderbeständighet i beräkningen. Ju fler strykningar som behövs och ju oftare du behöver måla om huset desto dyrare blir det i längden. Slamfärg, såsom klassikern Falu rödfärg, är billigast i inköp och kostar omkring 400-600 kronor för tio liter, vilket räcker till cirka 30 kvadratmeter (en strykning). Slamfärg håller i 6-12 år beroende på vad fasaden utsätts för. Andra färgtyper, såsom akrylater, emulsionsfärger (vattenburna oljetäckfärger), alkyd- och linoljefärger, landar ofta i prisspannet mellan 1 400 och 2 500 kronor per tiolitersburk. Med tio liter akrylat- eller oljefärg kan du måla mellan 60 och 80 kvadratmeter (en strykning). Alkydoljefärg håller i 8-10 år, akrylat- och emulsionsfärger i 12-16 år.

Tips vid val av färg

Färgroller

Det är viktigt att välja en färgtyp som passar fasadens material, men också den look du vill uppnå. Akrylat är motståndskraftigt mot väder och vind, men ger en lätt plastig yta och är inte ett lämpligt val om du vill behålla den naturliga känslan i en träfasad. Slamfärg ger en klassiskt matt finish och passar ypperligt på grova, ohyvlade brädor. Linoljefärg är lite glansigare och gör sig bäst på mindre snickeridetaljer och hyvlade paneler. Akrylat-, slam- och oljefärger fungerar bra på trä, men inte på betong- och putsfasader. Då bör du använda en kalk- eller silikatfärg.

En god tumregel är att alltid måla om huset i samma nyans och med samma typ av färg. Det ger i regel bäst resultat och minskar antalet strykningar. Om du ska byta kulör helt eller måla ett nybyggt hus är det alltid klokt att testmåla en mindre yta först för att få en uppfattning om hur slutresultatet kommer att bli. Dagens färgsystem är dessutom gjorda för att passa ihop, så undvik att blanda burkar från olika märken. Jotun, Beckers, Nordsjö, Cuprinol och Falu rödfärg är pålitliga tillverkare som gör färg av hög kvalitet, men välj en och håll dig till samma fabrikat rakt igenom. Passa på att handla när färgbutikerna har specialerbjudanden!

Tjänar jag något på att måla själv?

Visst kan du måla om huset själv, men tänk på att det kräver en hel del planering och tar mycket tid i anspråk. Bara att rengöra och förbereda fasaden är ett stort projekt som ofta blir mer tidskrävande än väntat. Men grundarbetet är A och O för ett bra resultat, så det gäller att göra det ordentligt från början. Först måste du skrapa bort flagnande färg, täta sprickor, byta ut rötdrabbade brädor och rugga upp ytan med sandpapper så att färgen kan fästa. Sedan ska fasaden tvättas ren från damm, alger, smuts och mögel. När den har torkat ska ändträet impregneras och eventuell antimögelbehandling appliceras. Först därefter kan du börja grundmåla. Och när du är klar med det behöver du i regel måla hela huset minst en gång till.

Utöver färgen har även grundbehandling, skyddsmaterial, handskar, skrapor, borstar, penslar, stegar, ställningar och annan utrustning ett pris som du måste lägga till totalkostnaden. Och behöver du hyra en byggställning har du kanske bara tillgång till den under en begränsad period, vilket kan bli ett extra stressmoment som orsakar onödigt slarv. Ett vanligt tips för att minska tidsåtgången är att bjuda in släktingar och vänner till ett kombinerat målar-/grillparty. Bonusen är att ni har kul tillsammans, men kostnadsmässigt går det förmodligen på ett ut om du ska förse alla med redskap, mat och dryck. Risken är också att du får ett vilt skiftande resultat om ni är många som målar.

Fördelar med att anlita en målare

En tumme upp

Om du ska måla om huset finns det många goda skäl att låta proffsen sköta jobbet. Dels får du tid över till annat, dels blir kvaliteten oftast bättre – och det kan faktiskt bli billigare i längden. Priserna varierar, men räkna med att en duktig målare debiterar omkring 500 kronor i timmen, inklusive moms. Exakt hur lång tid arbetet tar beror på hur stort huset är, vilket skick fasaden är i och hur många strykningar som behövs, men en grov uppskattning är cirka 80 timmar för en normalstor villa. Genom att utnyttja ROT-avdraget kan du dessutom reducera arbetskostnaderna med 30 % – under förutsättning att du anlitar en seriös målerifirma med F-skatt.

Ta gärna in offerter från flera olika företag och jämför erbjudandena innan du kontaktar den kandidat som verkar mest lämpad för jobbet. Var noga med att kontrollera om material, utrustning, restid och liknande är inräknat i det angivna priset så undviker du att bli överrumplad av dolda kostnader. För att slippa trista överraskningar är det även klokt att kolla upp målarens referenser i förväg. Tycker du att det känns krångligt att leta på egen hand kan du använda dig av en offerttjänst.