
Om du ska bygga ett hus behöver det givetvis ha en stadig grund att stå på, men det kan skilja mycket mellan husgrund och husgrund – inte minst när det gäller kostnaden. Det är många olika faktorer som påverkar slutpriset på en husgrund, inklusive byggnadstyp, area, underlag, material-, frakt- och arbetskostnader. Så vad blir billigast i längden och vilken grundtyp är egentligen bäst? Här går vi igenom några av de vanligaste ekonomiska fallgroparna som kan uppstå kring ett husgrundsbygge och ger praktiska tips på hur du undviker att trilla i dem.
Bra förarbete hjälper dig att hålla budgeten och lägger grunden till ett stabilt hus
Planeringen är A och O för att du ska bli nöjd både med husgrund och kostnad. Börja med att göra en noggrann kalkyl för grundbygget – och se till att lämna utrymme för oförutsedda utgifter i budgeten. Om du till exempel stöter på oväntade hinder, såsom stora stenar eller grundvatten vid schaktarbetet, kan det innebära att du måste gräva djupare än planerat och/eller addera mer utfyllnadsmaterial. Ändringar i tidsplanen kan också medföra fler arbetstimmar, vilket påverkar totalkostnaden. Genom att göra en geoteknisk markundersökning kan du undgå många obehagliga överraskningar, men tänk på att även undersökningen har ett pris.
Ansök om bygglov i god tid och se till att bifoga utförliga grundritningar. Om du behöver komplettera handlingarna kan beslutet dröja – och det är viktigt att du inte påbörjar bygget innan du fått startbesked från kommunen. Bygglovet kostar pengar i sig, men börjar du i före ett godkännande kan du dessutom beläggas med en hög sanktionsavgift.
Olika husgrunder – olika priser
Kostnaden för en husgrund kan variera kraftigt beroende på vilket material och utförande du väljer. Vilken grundläggningsform som lämpar sig bäst för just ditt projekt beror bland annat på markförhållandena och vilken typ av hus du ska bygga. Några alternativ är:
- Betongplatta på mark – den vanligaste husgrunden, passar på planlagd jordmark och kan appliceras på de flesta byggnadstyper.
- Krypgrund – passar på plan bergsmark, används främst för fabriksfärdiga modulhus.
- Hybridgrund – en kombination mellan markplatta och krypgrund, för hus med bärande bjälklag.
- Plintgrund – oisolerad, lämpar sig bäst för fritidshus på bergig och ojämn tomtmark.
Kostnad för en komplett husgrund
Om vi utgår från den vanligaste formen av husgrund – platta på mark – och gör en kalkyl för en enplansvilla på 100 kvadratmeter landar riktpriset för ett materialpaket på omkring 66 821 kronor, inklusive moms. I priset ingår då en betongplatta med omkrets på 40 meter, vattenburen golvvärme, grundisolering i form av 30 centimeter tjock cellplast i s100-kvalitet, armeringsjärn och armeringsnät med dimension 5150, samt 40 centimeter höga kantelement i U- eller L-format. Därutöver tillkommer kostnader för frakt, markarbete, dränering etcetera.
Ytterligare material- och fraktkostnader
En betongbil kostar ganska mycket i framkörning oavsett hur stor yta som ska täckas, men schablonbeloppet för en 100 kvadratmeter stor platta är cirka 22 500 kronor. Om du väljer makadam som dräneringsmaterial får du räkna med ungefär 5 000 kronor för att täcka 100 kvadratmeter. Är marken mjuk och lerig kan det dessutom vara klokt att applicera en särskiljande filterduk mellan underlaget och dräneringsbädden. Hundra kvadratmeter geoduk i klass N2 kostar cirka 1 200 kronor. Finns radon i marken bör även ett skyddsmembran läggas under betongplattan. Ett radonmembran på 100 kvadratmeter kostar cirka 13 600 kronor. Grundmaterialet behöver även packas ordentligt, så glöm inte att räkna in eventuell hyra för en markvibrator i budgeten.
Bygga husgrund – kostnad för arbete
Grundens kvalitet har betydelse för hela huset och kommer att påverka byggnadens integritet under lång tid framöver, därför är det oerhört viktigt att jobbet utförs korrekt redan från början. Men dyrast är inte alltid bäst och det billigaste alternativet behöver inte heller vara det mest fördelaktiga.

Det kan vara frestande att göra allt på egen hand för att dra ner på kostnaderna, men i det långa loppet lönar det sig i regel att lämna över de mest komplicerade uppgifterna till en erfaren entreprenör. Resultatet beror dock mycket på vem du anlitar för att göra jobbet. Har du otur kan bevisen på ett undermåligt utfört arbete uppenbara sig först flera år senare i form av mögel och fuktskador. För att undvika kostsamma reparationer längre fram är det alltid klokt att kolla upp den aktuella byggaren och ta in referenser i förväg.
För att säkerställa att kostnaderna som anges på offerten verkligen samstämmer med det du kommer att få betala i slutändan bör du även kontrollera exakt vad som är inräknat i priset. Vissa byggföretag erbjuder allt-i-ett-lösningar som inkluderar både material som arbete. Det kan visserligen verka smidigt, men tänk på att många hantverkare har avtal med bygghandlarna, vilket innebär att de kan köpa in billigt material och sedan sälja det vidare till dig med ett påslag. Genom att införskaffa materialet direkt från leverantören slipper du fördyrande mellanhänder.
Begär in offerter och jämför
En bra riktlinje är att ta in offerter från minst tre olika entreprenörer och jämföra vilka punkter som ingår i priset för respektive steg i arbetet. Gör detsamma för materialleverantörerna om du anlitar dessa separat – och var särskilt uppmärksam på fraktkostnaderna! Om du tycker att det verkar omständligt att hitta och kontakta företag på egen hand kan du ta hjälp av en offerttjänst, som https://www.husgrunder.com/offerttjanster/.
Viktiga punkter som kan påverka kostnaden för din husgrund
- Underlaget – vilken typ av markarbete behövs? Sprängning, grävning, pålsättning?
- Val av entreprenörer och materialleverantörer – ta in offerter, kolla upp referenser, jämför priser och kontrollera vad som ingår. Se upp för dolda kostnader!
- Fordon och transport – bortforsling av schaktmassor, framkörning av material, betongbilar, hyra av grävare, kran för plintsättning etcetera.
- Dränering och isolering – var i landet bor du? Hur ser grundvattennivån ut? Hur djupt går tjälen? Krävs radonskydd?
- Byggnadsform – ska du bygga en arkitektritad villa, ett prefabricerat hus, ett garage, ett växthus eller en tillbyggnad? Tyngden som grunden ska klara av har bland annat betydelse för armeringen och priset på denna.
- Grundtyp – valet av husgrund är avgörande för prisbilden.
- Husets storlek – materialmängden påverkar kostnaden.
- Bygglov – ansök i god tid och invänta startbesked från kommunen innan du kör igång!
- ROT-avdraget – vid nybyggen får du inte utnyttja avdraget, men vid utbyggnader som är kopplade till ditt befintliga hus kan det däremot finnas möjlighet att spara pengar. Så missa inte att kolla upp vad som gäller för ditt projekt!