
Det finns många saker som kan vara bra att tänka på när du ska anlita en byggfirma. Var exakt och noggrann med vad du vill få gjort och begär in offerter från flera olika byggfirmor med materialkostnad, arbetskostnad och tidsplan.
Kontrollera byggfirman ordentligt och begär in referenser. Skriv ett avtal med firman du har valt och gör betalningen när arbetet är klart och slutbesiktigat. Här nedan kan du läsa mer om sådant som kan vara bra att tänka på när du ska anlita en hantverkare och ungefär vilka priser du kan räkna med för olika typer av jobb.
Att anlita en hantverkare
Det första du ska göra innan du anlitar hantverkare är att kontrollera att de har rätt behörighet och certifieringar och är auktoriserad för det arbete som ska utföras. Detta är särskilt viktigt när det gäller VVS- och elarbeten. Kontrollera också att byggfirman har en F-skattsedel. Ett tips är att ringa till den branschorganisation som är aktuell och se om byggfirman finns ansluten där. Begär alltid in flera olika offerter, minst tre stycken, så att du kan jämföra priser från olika byggfirmor.
Det är inte alltid så lätt att tolka en offert men försök att få företagen att separera materialkostnaden från arbetskostnaden så blir det i alla fall lättare att jämföra offerterna. Hantverkskostnader brukar ofta preciseras i pris per timme men ibland kommer det påslag som ersättningar för resor och milersättning. Det finns även byggföretag som lämnar ett totalpris, ett fast pris, på hela arbetet. I dessa fall kan det vara svårt att jämföra offerterna. Får du en offert med pris per timme kan det vara en god idé att komma överens om hur många timmar arbetet högst få ta. Kontrollera också med byggfirman vad som gäller om man behöver göra tilläggsarbeten och om resor, milersättning och städning ingår. Du kan också försöka att förhandla med byggfirman om priset, detta är ofta enklare om du har flera offerter.

På arbetskostnaden kan du göra ett ROT-avdrag på 30 %, upp till 50 000 kr per person och år. Byggfirman drar av ROT-avdraget direkt på fakturan. Detta är alltså inget som du behöver göra själv. Titta dock inte bara på priset, utan jämför också företagens garantier och försäkringar. Det kan också vara en bra idé att höra av sig till några referenser för att se hur de har upplevt företaget och om de var nöjda med arbetet. Skriv sedan ett avtal där pris, arbetets omfattning och tidsplan finns specificerat.
Om du inte är nöjd med arbetet eller om arbetet blivit felaktigt utfört kan du reklamera arbetet och göra en överklagan. Börja med att kontakta företaget, inom rimlig tid, och berätta vad du inte är nöjd med. Det kan till exempel handla om att arbetet inte är fackmässigt utfört, att företaget inte gjort klart arbetet eller att arbetet inte stämmer överens med det som var avtalat.
Priser för en hantverkare
Det är alltid svårt att ge prisuppgifter på ett byggjobb eller en renovering. Alla arbeten har sina egna förutsättningar, önskemål och krav. Det finns en mängd olika hantverkare, till exempel snickare, elektriker, rörmokare och målare, och timpriset skiljer sig mellan de olika professionerna, mellan olika byggfirmor men priset kan även skilja sig beroende på var du bor någonstans. Ofta är det dyrare att anlita en hantverkare i storstadsområdena som Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med mindre städer eller ute på landsbygden.
När du anlitar en byggfirma får du kostnaden för arbetet specificerat som ett fast pris eller som en timkostnad.

Ska du anlita en snickare för ett enklare arbete ligger priset ofta på mellan 300 och 500 kr per timme och vid mer avancerade arbeten där det krävs mer expertis kan timpriset blir så mycket som upp till 800 kr i timmen. En elektriker kan kosta från 535 till 850 kr i timmen, en målare mellan 480 och 690 kr och en rörmokare 550 till 890 kr. Priserna kan alltså variera en hel del så det lönar sig absolut att ta in offerter från flera olika firmor.
Här är några prisuppgifter som du kan förhålla dig till när du planerar en tillbyggnad eller en renovering. Att bygga en altan kan uppskattningsvis kosta mellan 1000 och 3000 kr per kvadratmeter och en inglasad veranda mellan 4000 och 12 000 kr per kvadratmeter.
Ska du bygga till en utbyggnad på ditt befintliga hus kan det kosta allt från 10 000 till 30 000 kr per kvadratmeter.
Enklare snickeriarbeten på huset kan kosta från 200 upp till 450 kr i timmen efter ROT-avdraget och att byta en träfasad på huset kan kosta allt från 250 kr i timmen till 800 kr i timmen.
Dessa priser kan vara bra att jämföra med när du har fått offerter från olika byggföretag men tänk på att alla arbeten är unika och att det därför är svårt att ge ett enkelt svar på frågan hur mycket en renovering eller en tillbyggnad kommer att kosta.
Tips och råd när du ska anlita en byggfirma
Prisspannet är stort mellan olika byggfirmor. Priset på arbetet är också beroende på var du bor, hur stort arbetet är och hur avancerat arbetet är. Ta in offerter från olika byggfirmor och jämför dem noggrant innan du bestämmer dig. Kontrollera också med företagens referenser. Det finns olika webbsidor där du enkelt och utan kostnad kan ta in offerter från byggfirmor i hela landet.
När du har fått offerterna kan du i lugn och ro gå igenom dem och jämföra dem och sedan välja den byggfirma som du tror kan göra det bästa jobbet. Du ska inte betala fakturan i förskott. Det kan finnas speciella fall, till exempel vid dyra materialkostnader, som man kan betala en del av fakturan i förskott men utgå från att du betalar när arbetet är gjord och besiktigat. I alla kommuner finns en konsumentvägledare som man kan vända sig till om man har frågor om företag, priser och avtal. Till konsumentvägledare kan du också få hjälp om du inte är nöjd med arbetet och behöver hjälp för att gå vidare med en överklagan.
Läs mer om kostnaderna vid ett husbygge