Vad kommer min tillbyggnad att kosta?

Bilden visar en webbsökning på tillbyggnad pris

Är det dags att fräscha upp huset med en tillbyggnad? Ska familjen utökas eller behöver du kanske ett gästrum? Satsa på en tillbyggnad på ditt befintliga hus? Du kan bo kvar och får ett boende som möter dina behov och samtidigt får du en härlig uppfräschning.

Hur fungerar det?

Hur tillbyggnaden görs rent praktiskt beror på husets skick och byggstil. Den vanligaste typen för tillbyggnader i Sverige är träkonstruktioner som byggs på en gjuten betonggrund. Det absolut vanligaste materialet för tak är tegel alternativt plåt. Utöver det tillkommer innerväggar.

Det är nivån av komplexitet när det gäller interiör och inredning som påverkar priset mest – ska du bara ha en enkel boyta? I så fall blir det billigast. Om det nya rummet istället ska fungera som kök eller badrum blir det sannolikt dyrare.

Vad kan påverka kostnaden?

Som vanligt är det flera faktorer som påverkar kostnaden för investeringen, det är därmed svårt och direkt omöjligt att ange en exakt kostnad för just din tillbyggnad. Det finns dock vissa faktorer som vi vet kan påverka priset:

  • Hur ser den befintliga grunden ut där tillbyggnaden är planerad? Är marken redan schaktad? Annars tillkommer extra kostnader för markarbete.
  • Hur dyrt det blir beror även på hur komplex nivå bygget lägger sig på. Det vill säga det blir dyrare om du satsar på golvvärme eller putsad fasad då detta kräver mer jobb och fler arbetstimmar.
  • En annan aspekt är din egen förhandlingsmöjlighet – tänk på att alltid ta in offerter från flera utförare för att kunna jämföra och ställa olika leverantörer mot varandra! Det här ökar chansen till att du får det bästa priset. En bra tumregel är att kontakta minst tre firmor innan du bestämmer dig för leverantörer.
  • Även placeringen av bygget kan påverka priset. Det är i regel dyrare med tillbyggnader i storstäder än på landsbygden och i mindre orter. Tänk på att söka bygglov om du ska göra en tillbyggnad i det som kallas sammanhållen bebyggelse och detaljplanelagt område.
  • En annan parameter som påverkar priset för tillbyggnaden är hur mycket förarbete som du själv har gjort innan det är dags att bygga. Med egna färdiga ritningar kan du göra betydande ekonomiska förtjänster.

Kostnadsuppskattning

Grovt räknat brukar kostnaden för en tillbyggnad landa på mellan 20 000 till 30 000 kronor per kvadratmeter. Det är beräknat på en tillbyggnad för ett hus i Stockholms län. I priser ingår då:

  • Arbete (av behöriga hantverkare med marknadsmässig ersättning)
  • Byggmaterial
  • Administrativt arbete
  • Sophantering
  • Transport/reseersättning

En annan utgiftspost är tillägg för oväntade arbetsmoment. Här är det bra att lägga in några extra tusenlappar i budgeteringen för att ha lite svängrum när det oväntade dyker upp eller du kommer på nya idéer längs vägen. Försök dock att tänka efter ordentligt på förhand så att du inte tvingas backa i arbetet. Fundera över vad du behöver för el och så vidare i tillbyggnaden.

Tänk även på att kostnader för bygglov, uppvärmning, besiktning och försäkring kan tillkomma. Missa inte att ta med dessa kostnader i din kalkyl. Det är i regel bättre att ha lite marginal och lägga sig högt och få lite pengar över än att räkna i underkant och behöva pausa bygget när pengarna inte räcker.

Om vi istället tittar på en tillbyggnad på en befintlig fastighet med kostnader bara för husets skal kostar det i genomsnitt mellan 10 000 och 25 000 kronor per kvadratmeter. Med husets skal menas husgrund, ytterväggar/fasad, tak och fönster. Om det handlar om exempelvis ett garage är detta i regel fullt dugligt. Ska du bygga badrum eller kök tillkommer extra kostnader och priset landar på närmare 30 000 kronor per kvadratmeter.

Låt säga att vi baserar vår beräknade kvadratmeterkostnad på en investering som landar någonstans mitt emellan, det vill säga 20 000 kronor per kvadratmeter.

Hur stor tillbyggnad är lagom?

Nästa fråga är: hur stor tillbyggnad behöver du? För den som vill satsa på en tillbyggnad är en vanlig storlek 15 kvadratmeter. Med denna tillbyggnad får din bostad ett ordentligt lyft. Ytan räcker till exempelvis:

  • Badrum, bastu eller spaavdelning
  • Entré med större WC/dusch
  • Skapa ett större kök
  • Uterum för att bygga ut vardagsrum/matrum
  • En stor takkupa

(Den här listan är inspirerad av listan på sidan https://ltingenjorsbyra.se/faktabanken/tillbyggnad/)

Vad kostar en tillbyggnad?

Om vi följer uppskattningen ovan kostar en standardstorlek för tillbyggnad alltså 15 (kvadratmeter) gånger 20 000 kronor (snittkostnad per kvm) = 300 000 kronor.

Med ROT-avdrag kan du göra avdrag för 30 procent av arbetskostnaden. Om du väljer att gå upp i storlek kan en utbyggnad på 24 kvadratmeter kosta uppskattningsvis omkring 500 000 kronor med ROT-avdrag.

Allt fler satsar på tillbyggnad

Det har blivit allt vanligare att välja en tillbyggnad framför att köpa ett nytt hus. Detta är till följd av de låga räntorna och ökande bostadspriserna på marknaden.

Även altaner och takkupor räknas som tillbyggnader. Härtill hör även garage och carportar.

Vad finns det för bidrag att söka?

När det är dags för tillbyggnad är ett lämpligt bidrag att kolla in det så kallade ROT-avdraget. Visste du att ROT står för renovering, ombyggnad, tillbyggnad? Med ROT-avdraget kan du göra ett avdrag på 30 procent av arbetskostnaden.

Det spelar ingen roll om tillbyggnaden görs på din hemmabostad eller på ett fritidshus – men det gäller inte på fristående byggnader. ROT-avdraget får göras på upp till 100 000 kronor i arbetskostnader vid en tillbyggnad. Du behöver dessutom ha betalat in tillräckligt mycket inkomstskatt under det gångna året för att täcka avdraget.

Beräkna själv

Det kan vara svårt att veta exakt vad bygget kommer att landa på men lägg en del tid på att kalkylera och budgetera så har du i alla fall en grov plan att förlita dig på. Det finns även professionell hjälp att få för den som behöver stöd med att beräkna kostnaderna för sin tillbyggnad.

Använd exempelvis sidan https://proffsbyggare.se för att själv fylla i dina uppgifter för projektet och få flera offerter i retur att granska.

Använd gärna Skatteverket tjänst för att räkna ut ditt ROT-avdrag. https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/rot-rut/fyll-i-dina-uppgifter Dela gärna upp din offert i arbetskostnad och materialkostnad.

Läs mer om attefallshus