Vad blir kostnaden när du ska renovera köket?

En kock väntar på att köksrenoveringen ska bli klar.

Ett av de mer krävande projekten när det gäller inredning och renovering är faktiskt köket. Där är kraven på funktion och design väldigt höga. Vem klarar sig utan diskho, frys eller köksfläkt nu för tiden? Ingen. Men till det mest basala kan du addera nästan hur mycket som helst. Vinkyl, köksö, ismaskin, marmorbänk och gasspis. Det är upp till dig vilken kostnad du tycker är rimlig när husets hjärta ska uppgraderas.

En första inventering

Att bilda sig en uppfattning om storleken på utrymmet är en god start. Det ger en fingervisning om hur mycket pengar det kommer att krävas. Dessutom ska du besluta dig för om du har de kvadratmetrar du behöver, eller om du ska nalla andra rum i kanten. Kanske offra matsalen eller en bit av hallen?

Våga tänka fritt och sätt igång att flytta runt på möbler och vitvaror. I fantasin alltså. Det finns många goda exempel på att ett radikalt omtag ger bra resultat. Inte minst om det är ett gammalt kök från länge sedan. Ett som du ska anpassa till din livsstil och dina krav på komfort och med plats för sådant som utrustning och porslin. När du går igenom förutsättningarna bör du också granska den befintliga inredningen. Räcker det med att själv måla eller låta sprutmåla luckorna? Hur är det med knoppar och handtag? Ett byte av dem kan göra susen. Om spis och kyl är tillräckligt fräscha kan de kanske stå kvar? Glöm inte ytorna på väggar och golv. Vad kan behållas, vad måste förnyas?

Trender och hållbarhet

Det finns olika vägar att slå in på här. En aktuell trend är att återvinna och “hacka” eller anpassa prylar. Ett exempel är att använda möbler som är tänkta för andra rum och ställa dem i köket. Bokhyllor, skåp eller bänkar som du hittar begagnade eller kanske har ärvt eller ropat in på auktion? Att ge möblerna flera funktioner är också en del av detta. Gör en bänk som också är förvaring av kokböcker eller kastruller, häng slevar och vispar på matbordets gavel. Eller strunta i bord och gör en bar som rumsavdelare, eller sitt vid köksön. Det är bara du och de du delar köket med som vet vad som passar och blir bäst. När det gäller mer kostsamma delar som golvet eller ugnen är det dock bäst att tänka långsiktigt. Ett högre pris för renoveringen idag kan betyda längre livslängd totalt sett.

Kronor och ören för nytt kök

De allra flesta måste hålla ett öga på kostnaderna. Det är vanligt att sätta ett tak för vad renoveringen får kosta. Vad kan du påverka? Om du väljer standardprodukter kan du komma undan med en tusenlapp för en bänkskiva. Vill du ha massivt trä, granit eller marmor talar vi snarare om 8 till 10 000 kronor. Att kombinera standardlösningar med enstaka utsvävningar eller statements är ofta inom räckhåll. Det vill säga om du vill ha en tjusig kyl av trendigt märke, får det bli ett enklare stänkskydd eller en mindre köksö.

Här några riktlinjer när det gäller priset för arbetet:

  • Timkostnad för hantverkare i genomsnitt; 500 kr
  • Antal timmar för normalstort kök; 155-175
  • Skåp, vitvaror och material; cirka 50 000 kr och uppåt

Kolla detaljerna för ROT-avdraget du kan göra för arbetskostnaden här: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

Förberedelser i befintligt kök

Varje köksrenovering är unik. Men naturligtvis finns några återkommande moment. De påverkar också priset, inte minst på arbetskostnaden. Allt du kan göra själv på ett fackmannamässigt sätt, alltså tillräckligt bra, gör gott för din budget. Att riva gammalt och demontera skåp som ska bort är några exempel. Knacka ner kakel eller riva tapeter är andra lämpliga insatser. Lite krångligare blir det om vattenrör eller elledningar är inblandade. Vissa sysslor måste du lämna till professionella hantverkare, annars får du trassel med försäkringarna och i värsta fall händer det olyckor. I gamla väggar kan det tyvärr finnas asbest eller andra hälsovådliga material som du måste se upp med. Där ska du inte hugga i själv i ett försök att tjäna pengar. Det kan slå tillbaka.

Tid är pengar

I planeringen av ditt projekt måste tidsaspekten tas med i beräkningen också. Om det hela sker i ditt nuvarande hem är det ganska avgörande. Hur länge kan du vara utan kök? Hur mycket berörs andra rum? Kan det hela göras när du är bortrest? Var ska du bo när ditt hem är obeboeligt? I sammanhanget kan också nämnas vikten av att informera grannar och/eller  bostadsrättsförening. Avstängning av el eller vatten berör ju även dem. Ibland behövs särskilda tillstånd innan du kan sätta igång med förändringarna.

Lägg också ett tidsperspektiv på valen du gör av inredning och utrustning. I vilket skede av livet befinner du dig? Hur många är ni i hushållet? Ska det finnas plats för hundens matskål eller tvättmaskinen? Siktar ni på att bli fler eller färre? Med andra ord, är du i fasen när man bildar familj och skaffar barn, eller är du medelålders och har barn som snart flyttar hemifrån? Naturligtvis kan helt andra faktorer påverka också. Behöver det förbättrade köket vara anpassat för äldre människor eller någon som är rullstolsburen? Sätt fokus på det som kan göra att det verkligen lyfter för just dig och dina närmaste.

Standard eller nyskapande kök

En glödlampa

Förväntningarna på rummet där vi äter och lagar mat förändras ständigt. Ändå är det vissa saker som förblir oförändrade. Måttet för höjden på bänkskåpen har varit 90 centimeter sedan 1950-talet. Att modulerna för skåp och lådor är 60 centimeter djupa och 60 eller 40 centimeter breda gör det enkelt att planera. Detta ser du om du använder de digitala planeringsverktyg som de stora kökstillverkarna erbjuder.

Numera finns en europeisk standard som i mångt och mycket tagit intryck av den svenska. Vill du experimentera och sätta en egen prägel finns det oändligt många alternativ för form och färg. Dessutom kan insidan av skåp och lådor extrautrustas på en mängd sätt, och skräddarsys för dina behov av förvaring för glas, porslin, konserver och kryddor.

Läs mer om hur du gör upp en budget