Vad är en rimlig kostnad för ett fasadbyte?

Det finns många skäl att byta ut fasaden på ett hus. Att åldern tar ut sin rätt även på trä, puts och tegel är ingen nyhet. Färg som flagnar, puts som trillar av eller fogar som lossnar är bara några av problemen. Frågan är bara, när är det rätt tidpunkt att genomföra jobbet och vilken blir kostnaden? Vilka är tecknen på att det är dags? Hur kan priset på fasadbytet påverkas? Hur planeras detta på bästa sätt?

Bara en fråga om utseende?

Att måla eller putsa utsidan av huset inför en försäljning kan vara en god affär. Det som du sköt på framtiden när du själv bodde där känns nu som en given satsning. Första intrycket och estetiken spelar roll, och du vill säkert ha säljande foton i annonsen. Diskutera saken med mäklaren och kolla också med kommun och länsstyrelse om det finns bestämmelser om kulörer och utformning. Kanske behövs bygglov? Om du inte upplevt problem med dålig isolering eller att fukt trängt in så räcker en ytlig behandling. Eventuellt kan du göra delar av jobbet själv? Ta hjälp av personalen i byggvaruhus och färgbutiker, de kan ge råd om material och metod.

Rätt fasad till rätt pris

Vad är en rimlig prislapp för en ny fasad? Ett första övervägande är hur mycket jobb du gör själv. Att rengöra den befintliga fasaden, skrapa bort gammal färg eller knacka ner puts är lämpliga uppgifter för de flesta husägare. Diskutera med den hantverkare du tänker anlita hur du bäst hjälper till med underarbetet. Ibland är det snarare i slutskedet som du kan vara nyttig genom att måla plank eller detaljer kring fönster eller veranda. Mellan tummen och pekfingret kan du räkna med en kostnad per kvadratmeter på från 1700 kronor och uppåt för trä och från 2500 kronor för puts eller tegelfasad. De här siffrorna inkluderar både material och arbetskostnad. Ett snittpris med 2000 kronor per kvadrat för ett hus med 200 kvadratmeter väggyta skulle då landa på 400 000 kronor. Du vet väl att du kan göra ROT-avdrag för arbetet? https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/rotochrut/gerarbetetratttillrotavdrag.4.5c1163881590be297b5173bf.html

Kostnad på kort eller lång sikt

En del typer av fasadbeklädnader är dyrare än andra initialt. När du köper ett hus med plåttak och putsade väggar förväntar du dig att det ska vara i det närmaste underhållsfritt. Det är behagligt men syns också på prislappen. Hus med träpanel kräver en ommålning cirka vart tionde år. Står huset i ett utsatt läge med hårda vindar och nära salta hav kan det bli ännu oftare. I alla fall på de mest utsatta ställena som sydväggen exempelvis. Över några år så kan alltså skillnaderna jämnas ut.

Vanliga fasadmaterial

I Sverige är trä den överlägset vanligaste fasaden. Det har naturliga skäl. Skog har alltid funnits i närheten och varit tillgänglig. Det har också betytt att vi är duktiga på att välja rätt kvalitet för husbyggen och även vilken ytbehandling som är lämplig. Om du vill känna dig säker som beställare och kund kan det vara värt några timmars studier om trä. Efter det kan du kräva besked om furu, gran och kanske diskutera om ceder skulle vara ett alternativ? Har du en putsad fasad är det termer som ensteg- och tvåstegstätad isolering du ska lära dig. Längre tillbaka lades putsen direkt på isoleringen innanför, vilket är ett säkert sätt att skapa problem med fukt och mögel. Det är viktigt att reda ut hur det ser ut på din fastighet och se om du ska låta göra en tvåstegsventilerad lösning. Då garanterar en luftspalt att olika material hålls isär och att huset blir tätt, men utan fukt.

Komplettera med isolering

Som ofta när det blivit dags för ett större projekt i hemmet, så adderas fler saker. När det nu ändå ska göras, som det heter. Detta gäller även för fasadbyten. En given komplettering som kan bli aktuell är en tilläggsisolering. Om du nu ändå ska byta panel, varför inte sätta in isolering innanför? Generellt tappar ett hus cirka 20 % av värmen ut genom väggarna. Givetvis finns både nackdelar och fördelar med denna insats:

På plussidan:

  • Huset får lägre kostnad för uppvärmningen
  • Bättre marginaler mot dyrare energi i framtiden
  • Att isolera är en engångshändelse, kräver inget underhåll
  • Mysigare innemiljö och ökad komfort både sommar och vinter

På minussidan:

  • Utseendet förlorar på åtgärden när fasaden blir tjockare
  • Arbetet med isolering kostar
  • Svårt att räkna hem energibesparingen

Det kan naturligtvis också vara så att en annan åtgärd tvingar dig att byta fasad. Ett byte av tak som måste tätas, till exempel takpannor som blivit för gamla. Fuktproblem i källare och grund som leder till att huset behöver dräneras, kan också göra att det blir rimligt och lämpligt att justera eller fräscha till fasaden också.

Offerter och kontrakt för fasadbyten

Om du har köpt tjänster av hantverkare tidigare så vet du att det är viktigt att vara tydlig med vad som ingår. Begär in offerter från flera håll. Det finns tjänster på nätet som hjälper dig med detta. Sikta på att ta in åtminstone tre förslag. När det gäller hus med putsad fasad, finns en certifiering i branschen, CFE, Certifierad Fasadentreprenör. Den innebär att entreprenören har gått ett utbildningsprogram som bland annat innebär att de har kunskaper om olika material och är tränade att hitta dolda problem, som fuktangrepp. Läs rekommendationer och kolla att firman du tänker använda har F-skattsedel. Prata också med människor du litar på, grannar eller kompisar som har erfarenheter av ett fasadbyte eller liknande. Andra källor är grupper på Facebook där du kan komma i kontakt både med företag och kunder. Där kan du få en bild av vad som är ett rimligt pris och hur bra entreprenören håller tidplan och andra detaljer. På kommunen finns konsumentvägledare som dagligen arbetar med de här sakerna. I din offertförfrågan bör du ha med:

  • Bostadsort
  • Bostadstyp
  • Antalet kvadratmeter
  • Önskat start- respektive slutdatum
  • Beskrivning av omfattningen
  • Beskrivning av status på fasaden
  • Materialval
  • Beskrivning av tomten och tillgänglighet för maskiner
  • Övrigt, till exempel tilläggsjobb