Kostnad för olika taktyper vid takomläggning

Villaområde där husen har svarta tak: en kille åker skateboard och en pappa lyfter upp sin dotter i luften.
Glöm inte solceller på ditt nya tak

När man ska lägga tak så kan man välja mellan tegelpannor, betongpannor, shingel, papptak och plåttak. Skillnaderna i pris mellan dessa är rätt så stora, men man kan inte alltid välja vilken sorts tak man ska ha på sitt hus. Detta beror i stor utsträckning på hur mycket taket lutar; är lutningen alltför låg så är det exempelvis en väldigt dum idé att lägga betongpannor på det, då belastningen blir för stor och taket riskerar att skadas allvarligt. Det är i huvudsak betongpannor och tegelpannor som begränsas av taklutningen, men är taket helt platt så kan det vara så att ett papptak är det enda riktiga alternativet.

Tegelpannor

Klassiska tegelpannor är överlag det dyraste takmaterialet, men samtidigt också ett av de populärare, av den enkla anledningen att det både ser bra ut och har god hållbarhet. Den teoretiska livslängden på tegelpannor är över hundra år, men i praktiken kommer man att få byta sitt tak tidigare än så. Men 40 års livslängd på ett tegeltak är ingen omöjlighet, och det finns hus i Sverige som har samma tak idag som för 100 år sedan. Beroende på undertakets konstruktion och pannornas utformning så kommer en minsta taklutning mellan 14 och 22 grader att krävas. Priset för tegelpannor ligger på runt 150 till 200 kronor per kvadratmeter.

Betongpannor

Betongpannor liknar tegelpannor, men är tyngre, och ser inte riktigt lika bra ut, även om de definitivt inte är fula. Liksom tegelpannor har de en lång livslängd och ett betongtak som sköts väl kan hålla i 25 till 40 år. Betongpannor kräver likartad taklutning som tegelpannor, där minimum är 14 grader, men beroende på takets konstruktion kan det krävas en lutning på upp till 22 grader. Betongpannor är betydligt billigare än tegelpannor, och man kan hitta betongpannor för 75 till 150 kronor per kvadratmeter utan några större problem.

Takshingel och papptak

Både takshingel och papptak bygger på likartade teknik och har den fördelen att det är både billigt och går snabbt att lägga. Ytterligare en fördel är att båda taktyperna fungerar på platta tak och tak med mycket låg lutning. Papptak och takshingel kräver en del underhåll för att få maximal livslängd. Genomförs detta regelbundet kan ett papptak hålla i 20 till 25 år, om regelbundna reparationer görs. Priset på papptak brukar ligga på runt 50 till 120 kronor per kvadratmeter, medan det för takshingel är lite högre, med ungefärligt pris mellan 80 och 130 kronor per kvadratmeter.

Plåttak

Plåttak finns i flera olika utföranden som kräver lite olika taklutning; normalt mellan 8 och 14 grader. Ett plåttak i rostfritt material kommer heller inte att kräva mycket om ens något i form av underhåll, och har då en livslängd på 25 år eller mer. Då plåttak kommer i flera olika former och utföranden så varierar också priset mycket, allt från 100 kronor per kvadratmeter till över 200, beroende på vilken utformning och kvalitet man är ute efter.

Läs mer om tegeltak