Takpannor kommer i en mängd olika material, färger och former. På moderna hus ser man idag ofta betongpannor och plåtpannor men tegelpannor är fortfarande ett av de mest omtyckta materialen. Ett rött tegeltak är ett klassiskt svenskt tak med lång tradition. Taket känns igen på sin naturligt röda färg som inte bleks. Tegelpannor tillverkas på naturliga råvaror, lera och vatten, och finns som enkupiga och tvåkupiga. Den enkupiga varianten är den ursprungliga som funnits i flera hundra år. Den tvåkupiga tegelpannan lanserades i början av 1900-talet. De som bor i äldre hus brukar föredra de enkupiga tegelpannorna då de ger huset ett mer karaktäristiskt uttryck. Det finns även nockpannor som är slätare och mer rundade än enkupiga och tvåkupiga takpannor. Enkupiga och tvåkupiga takpannor ger huset ett mer räfflat eller vågigt utseende och hjälper ofta huset att få en bättre ventilation med mindre risk för fuktskador.
Tegelpannor passar på alla hus med sluttande tak, både på äldre hus där man vill bevara den gamla känslan och nya hus för att ge huset ett klassiskt utseende med en traditionell stil. Tegelpannor är både praktiskt och estetiskt. Materialet är starkt och resultatet blir ett tak som är motståndskraftigt, vackert och karaktärsfullt. De flesta tegeltak i Sverige kommer från Vittinge tegelbruk som ligger i södra Uppland. Företaget har tillverkat tegelpannor sedan 1872.
Tegelpannor är ett naturmaterial
Taktegel är ett naturligt material och består av bränd lera och vatten. Det ger huset ett klassiskt utseende som blir vackrare efter några år när pannorna har fått patina. Tegelpannor varken bleknar eller tappar färg. Tegel är ett populärt material när husägare ska välja tak och passar lika bra på hus som ligger i stadsmiljöer som ute på landsbygden. Materialet är hållbart och lätt att arbeta med då det inte är särskilt tungt.
Prisexempel och tips när du ska lägga tegelpannor på taket
Tegelpannor har lång livslängd och blir faktiskt bara vackrare med tiden. Om du gör ett riktigt noggrant underarbete kan du räkna med att taket håller under en lång tid framöver, i vissa fall i över hundra år. Ska du renovera ett gammalt tegeltak så kan det räcka med att byta ut de tegelpannor som är sönder. Ska du göra en hel takomläggning måste du ta bort de gamla pannorna, kontrollera hur undertaket ser ut, fixa läkten, vindskivorna och sedan lägga på nya takpannor. När takpannorna är på plats är det tid att arbeta med taknocken och alla speciallösningar runt takluckor, skorsten och ventilationsöppningar. Ta för vana att kontrollera taket på ditt hus med jämna mellanrum. Underhåller du takpannorna håller de sig rena och fräscha längre.
Det är alltid svårt att ge riktpriser på en renovering. Alla hus är unika och priset på en renovering styrs av husets speciella behov och krav.
Företaget Moniers har en enkel kalkylator på sin webbsida, https://www.monier.se/service-support/takkalkylator, där man kan få en kostnadsuppfattning vad det skulle kosta att lägga om sitt tak. Det är en stor investering att lägga om taket men det är en nödvändig åtgärd om taket är i ett dåligt skick och en takrenovering höjer ofta värdet på ett hus.
Vid en takläggning kan man räkna med två stora utgiftsposter, en för själva materialet och en för arbetskostnaderna om man anlitar en takfirma. Det finns takpannor i olika prisklasser, i olika färger, former och med olika egenskaper.
Har du kunskap och tid att göra arbetet själv blir kostnaden mycket lägre men tänk på att taket är en mycket viktig del på huset. Det är viktigt att få det rätt för att undvika fuktskador och så att dina försäkringar gäller.
Tänker du anlita en takfirma är vår rekommendation att du begär in offerter från tre till fyra företag. Jämför offerterna och se vem som kan ge dig ett bra erbjudande. Det är inte bara priset som ska styra ditt val av firma, titta också på vilka kostnader som har räknats med i offerten och vilka garantier som ges. På arbetskostnaden kan du göra ett ROT-avdrag på 30 %, upp till 50 000 kr per år. Beroende på storleken och vilken typ av pannor du har valt kommer arbetet ta från en halvtimme upp till tre timmar per kvadratmeter att lägga taket.
Det här är en uppskattning av vad en takrenovering kan kosta med olika material. Arbetskostnaden är inräknad.
Material | Pris per kvadratmeter |
Plåt | 800 – 1500 kr/kvm |
Betong | 900 – 1600 kr/kvm |
Tegel | 1000 – 1800 kr/kvm |
Materialval och arbetskostnader påverkar priset men även var du bor kan påverka den totala kostnaden. Ofta är det dyrare att anlita hantverkare i större städer jämför med på landsbygden. I vissa bostadsområden, där bara vissa material och färger är godkända, kan du också behöva ansöka om ett bygglov när du ska göra ett takbyte. Detta kontrollerar du enklast med din kommun. Det finns också något som heter taksäkerhet som styrs av husets höjd och takets lutning. Bor du i ett högt hus, över fyra meter i fasadhöjd, måste du ha en fast takstege, likaså om du har ett brutet tak.
Byt tak i tid och välj ett tak som passar husets utseende
Ett takbyte är en stor investering men resultatet håller länge. Det gäller dock att byta i tid innan taket läcker in och du får fuktskador i huset. Det är många faktorer att ta hänsyn till när du ska göra en takrenovering. Om du känner dig osäker ska du ta hjälp av en fackman för att få ett resultat som ser snyggt ut och som blir hållbart.
Frågor som är bra att börja med är till exempel: Är det torrt på vinden? Vilket material ligger på taket idag och vilket tak passar till husets konstruktion och stil? Vill du göra en del av arbetet själv och vilka företag har gett dig prisvärda offerter med bra garantier? När du begär in offerter från takläggningsföretag ska du be dem separera materialkostnaderna från arbetskostnaderna. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra offerterna med varandra.