Vad kostar det att lägga ett tak med tegelpannor?

Takpannor kommer i en mängd olika material, färger och former. På moderna hus ser man idag ofta betongpannor och plåtpannor men tegelpannor är fortfarande ett av de mest omtyckta materialen. Ett rött tegeltak är ett klassiskt svenskt tak med lång tradition. Taket känns igen på sin naturligt röda färg som inte bleks. Tegelpannor tillverkas på naturliga råvaror, lera och vatten, och finns som enkupiga och tvåkupiga. Den enkupiga varianten är den ursprungliga som funnits i flera hundra år. Den tvåkupiga tegelpannan lanserades i början av 1900-talet. De som bor i äldre hus brukar föredra de enkupiga tegelpannorna då de ger huset ett mer karaktäristiskt uttryck. Det finns även nockpannor som är slätare och mer rundade än enkupiga och tvåkupiga takpannor. Enkupiga och tvåkupiga takpannor ger huset ett mer räfflat eller vågigt utseende och hjälper ofta huset att få en bättre ventilation med mindre risk för fuktskador.

Tegelpannor passar på alla hus med sluttande tak, både på äldre hus där man vill bevara den gamla känslan och nya hus för att ge huset ett klassiskt utseende med en traditionell stil. Tegelpannor är både praktiskt och estetiskt. Materialet är starkt och resultatet blir ett tak som är motståndskraftigt, vackert och karaktärsfullt. De flesta tegeltak i Sverige kommer från Vittinge tegelbruk som ligger i södra Uppland. Företaget har tillverkat tegelpannor sedan 1872.

Tegelpannor är ett naturmaterial

Taktegel är ett naturligt material och består av bränd lera och vatten. Det ger huset ett klassiskt utseende som blir vackrare efter några år när pannorna har fått patina. Tegelpannor varken bleknar eller tappar färg. Tegel är ett populärt material när husägare ska välja tak och passar lika bra på hus som ligger i stadsmiljöer som ute på landsbygden. Materialet är hållbart och lätt att arbeta med då det inte är särskilt tungt.

Prisexempel och tips när du ska lägga tegelpannor på taket

Tegelpannor har lång livslängd och blir faktiskt bara vackrare med tiden. Om du gör ett riktigt noggrant underarbete kan du räkna med att taket håller under en lång tid framöver, i vissa fall i över hundra år. Ska du renovera ett gammalt tegeltak så kan det räcka med att byta ut de tegelpannor som är sönder. Ska du göra en hel takomläggning måste du ta bort de gamla pannorna, kontrollera hur undertaket ser ut, fixa läkten, vindskivorna och sedan lägga på nya takpannor. När takpannorna är på plats är det tid att arbeta med taknocken och alla speciallösningar runt takluckor, skorsten och ventilationsöppningar. Ta för vana att kontrollera taket på ditt hus med jämna mellanrum. Underhåller du takpannorna håller de sig rena och fräscha längre.

Det är alltid svårt att ge riktpriser på en renovering. Alla hus är unika och priset på en renovering styrs av husets speciella behov och krav.

Företaget Moniers har en enkel kalkylator på sin webbsida, https://www.monier.se/service-support/takkalkylator, där man kan få en kostnadsuppfattning vad det skulle kosta att lägga om sitt tak. Det är en stor investering att lägga om taket men det är en nödvändig åtgärd om taket är i ett dåligt skick och en takrenovering höjer ofta värdet på ett hus.

Vid en takläggning kan man räkna med två stora utgiftsposter, en för själva materialet och en för arbetskostnaderna om man anlitar en takfirma. Det finns takpannor i olika prisklasser, i olika färger, former och med olika egenskaper.

Har du kunskap och tid att göra arbetet själv blir kostnaden mycket lägre men tänk på att taket är en mycket viktig del på huset. Det är viktigt att få det rätt för att undvika fuktskador och så att dina försäkringar gäller.

Tänker du anlita en takfirma är vår rekommendation att du begär in offerter från tre till fyra företag. Jämför offerterna och se vem som kan ge dig ett bra erbjudande. Det är inte bara priset som ska styra ditt val av firma, titta också på vilka kostnader som har räknats med i offerten och vilka garantier som ges. På arbetskostnaden kan du göra ett ROT-avdrag på 30 %, upp till 50 000 kr per år. Beroende på storleken och vilken typ av pannor du har valt kommer arbetet ta från en halvtimme upp till tre timmar per kvadratmeter att lägga taket.

Det här är en uppskattning av vad en takrenovering kan kosta med olika material. Arbetskostnaden är inräknad.

Material Pris per kvadratmeter
Plåt 800 – 1500 kr/kvm
Betong 900 – 1600 kr/kvm
Tegel 1000 – 1800 kr/kvm

Materialval och arbetskostnader påverkar priset men även var du bor kan påverka den totala kostnaden. Ofta är det dyrare att anlita hantverkare i större städer jämför med på landsbygden. I vissa bostadsområden, där bara vissa material och färger är godkända, kan du också behöva ansöka om ett bygglov när du ska göra ett takbyte. Detta kontrollerar du enklast med din kommun. Det finns också något som heter taksäkerhet som styrs av husets höjd och takets lutning. Bor du i ett högt hus, över fyra meter i fasadhöjd, måste du ha en fast takstege, likaså om du har ett brutet tak.

Byt tak i tid och välj ett tak som passar husets utseende

Ett takbyte är en stor investering men resultatet håller länge. Det gäller dock att byta i tid innan taket läcker in och du får fuktskador i huset. Det är många faktorer att ta hänsyn till när du ska göra en takrenovering. Om du känner dig osäker ska du ta hjälp av en fackman för att få ett resultat som ser snyggt ut och som blir hållbart.

Frågor som är bra att börja med är till exempel: Är det torrt på vinden? Vilket material ligger på taket idag och vilket tak passar till husets konstruktion och stil? Vill du göra en del av arbetet själv och vilka företag har gett dig prisvärda offerter med bra garantier? När du begär in offerter från takläggningsföretag ska du be dem separera materialkostnaderna från arbetskostnaderna. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra offerterna med varandra.

Kostnad för att byta takpannor

En man jämför offerter från takläggare

Att byta takpannor innebär ofta en ganska stor kostnad, men samtidigt tillhör det den typen av renovering som höjer värdet på huset. Här får du tips och råd om hur du väljer rätt typ av takpannor till ditt hus och hur du räknar ut den totala kostnaden för projektet.

Olika typer av takpannor

Syftet med takpannor är att skydda taket från fuktskador. Det finns olika typer av takpannor och de har alla olika för- och nackdelar. Varje typ av takpanna har sitt eget uttryck och olika egenskaper.

  • Tegelpannor

Den mest klassiska typen av takpanna är tegelpannan. Förr i tiden var de oftast tillverkade i just tegel. De har blivit en del av den svenska byggtraditionen och många som bor i äldre hus väljer tegelpannor just därför. Dessutom åldras de vackert. De är dock relativt dyra att köpa och kräver ett bra underlag med takpapp eftersom materialet är poröst och kan släppa igenom fukt.

  • Betongpannor

Ett modernt alternativ till tegelpannorna är betongpannorna. Till skillnad från tegelpannor är betongpannor alltid falsade. De är också större och har ett jämnare utseende. Priset är fördelaktigt och det går att hitta väldigt fina exemplar. Nackdelen med betongpannor är att de väger en del, vilket kan vara negativt om takets kvalitet i övrigt är sådär.

  • Fibercementpannor

Fibercementpannor väger väldigt lite och håller helt tätt, om du använder dig av rätt läggningsteknik. De är mycket lika tegelpannor till utseendet, men är både billigare och enklare att arbeta med. De fungerar bäst på tak med låg taklutning.

Att välja rätt takpannor

Att välja takpannor kan vara svårt. En bra utgångspunkt är ditt eget tycke och smak. Om byggnadsvård är ett av dina intressen och du bor i ett äldre hus bör du välja tegelpannor. Om du gillar nytänk och moderna, hållbara lösningar för tak kan du titta närmare på fibercementpannor. Mellanvägen går via betongpannorna, som är både moderna och billiga.

Taklutning bör spela en viktig roll i beslutet om vilka takpannor du ska välja:

  • Om ditt tak har 10 % lutning kan du använda fibercementplattor, givet att underlaget består av takpapp och panel.
  • Om ditt tak har minst 14 % lutning kan du satsa på falsade tegelpannor eller betongpannor.
  • Om ditt tak har 22 % lutning fungerar ofalsade tegelpannor eller betongpannor bra.

Olika takpannor kostar olika mycket

Priset för takpannor varierar beroende på vilken sort man pratar om. Det finns också många olika varumärken som tillverkar takpannor, så även om du har bestämt dig för en viss typ av takpanna kan priset variera beroende på tillverkare och leverantör.

Så räknar du ut den totala kostnaden för att byta takpannor

miniräknare

Den totala kostnaden för att byta takpannor får du fram genom att räkna på följande delkostnader:

  • Arbetskostnad

Det timpriset som takläggaren och snickaren tar i betalt för att lägga taket utgör en stor del av den totala kostnaden. Timkostnaden brukar ligga någonstans mellan 400 – 700 kronor per timme.

  • Materialkostnad

Vid takbyte består materialkostnaden till största del av takpannorna. Det krävs också mycket material till underlaget i form av takpapp och läkt. Till detta tillkommer takstege, vindskivor, hängrännor och andra materialkostnader.

  • Kostnad för byggställning

Vid takbyte behöver ibland en byggställning ställas upp vid huset för att underlätta arbetet. Ofta kan takläggaren bistå med detta, men ibland behöver du hyra in en själv.

Kostnaden för att byta takpannor beror förstås på hur stort taket som ska bytas är. Det påverkar både arbetskostnaden och materialkostnaden. Därför anges ofta priset för takbyte i pris per kvadratmeter.

En snabb fingervisning av den totala kostnaden för att byta takpannor kan du få i tabellen nedan. Där ser du kostnaden för att byta betongpannor respektive tegelpannor (inklusive kostnad för verktyg andra tillbehör).

Typ av takpannorPris per kvadratmeter
Betongpannor900 – 1 600 kr
Tegelpannor1 000 – 1 800 kr
Plåt800 – 1 500 kr

Priset kan med andra ord variera stort beroende på vilken takläggare du arbetar med. Ofta är priserna högre i storstäderna än i småstäderna.

ROT-avdraget innebär att du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor. Om du kan använda ROT-avdraget eller inte beror på om du har betalat tillräckligt mycket skatt under året samt beroende på vilka andra avdrag du har gjort.

Övriga kostnader som kan tillkomma

Olika takpannor kostar olika mycket, vilket bidrar till att kostnaden för att byta takpannor varierar. En annan sak som påverkar priset är kvaliteten på underlaget. Kanske är det dags att byta takpapp och läkt också? Vissa takpannor kräver mer förarbete än andra för att garantera att taket blir fritt från fukt.

Det kan också tillkomma andra kostnader i samband med byte av takpannor. Om du köper tegelpannor är de till exempel inte ytbehandlade på samma sätt som betongpannor är. Därför kan du behöva räkna med att lägga en slant extra på mossbekämpning på tegelpannor.

Räkna med att några takpannor stryker med under takläggningens gång. Om du inte beställer ett gäng extra takpannor kan det bli väldigt dyrt att få en ny leverans. Kom därför ihåg att beställa fler pannor än du behöver.

Jämför offerter för att hitta bäst pris

För att få det bästa priset på byte av takpannor behöver du ta in offerter från flera olika takläggare. Jämför deras olika erbjudanden och välj den som du tycker verkar bäst. Be gärna om referenser och lyssna på vad tidigare kunder har att säga om arbetet som har utförts.

Genom att be om flera offerter, gärna minst tre stycken, kan du hålla kostnaden för att byta takpannor nere.

Kostnad för olika taktyper vid takomläggning

Villaområde där husen har svarta tak: en kille åker skateboard och en pappa lyfter upp sin dotter i luften.
Glöm inte solceller på ditt nya tak

När man ska lägga tak så kan man välja mellan tegelpannor, betongpannor, shingel, papptak och plåttak. Skillnaderna i pris mellan dessa är rätt så stora, men man kan inte alltid välja vilken sorts tak man ska ha på sitt hus. Detta beror i stor utsträckning på hur mycket taket lutar; är lutningen alltför låg så är det exempelvis en väldigt dum idé att lägga betongpannor på det, då belastningen blir för stor och taket riskerar att skadas allvarligt. Det är i huvudsak betongpannor och tegelpannor som begränsas av taklutningen, men är taket helt platt så kan det vara så att ett papptak är det enda riktiga alternativet.

Tegelpannor

Klassiska tegelpannor är överlag det dyraste takmaterialet, men samtidigt också ett av de populärare, av den enkla anledningen att det både ser bra ut och har god hållbarhet. Den teoretiska livslängden på tegelpannor är över hundra år, men i praktiken kommer man att få byta sitt tak tidigare än så. Men 40 års livslängd på ett tegeltak är ingen omöjlighet, och det finns hus i Sverige som har samma tak idag som för 100 år sedan. Beroende på undertakets konstruktion och pannornas utformning så kommer en minsta taklutning mellan 14 och 22 grader att krävas. Priset för tegelpannor ligger på runt 150 till 200 kronor per kvadratmeter.

Betongpannor

Betongpannor liknar tegelpannor, men är tyngre, och ser inte riktigt lika bra ut, även om de definitivt inte är fula. Liksom tegelpannor har de en lång livslängd och ett betongtak som sköts väl kan hålla i 25 till 40 år. Betongpannor kräver likartad taklutning som tegelpannor, där minimum är 14 grader, men beroende på takets konstruktion kan det krävas en lutning på upp till 22 grader. Betongpannor är betydligt billigare än tegelpannor, och man kan hitta betongpannor för 75 till 150 kronor per kvadratmeter utan några större problem.

Takshingel och papptak

Både takshingel och papptak bygger på likartade teknik och har den fördelen att det är både billigt och går snabbt att lägga. Ytterligare en fördel är att båda taktyperna fungerar på platta tak och tak med mycket låg lutning. Papptak och takshingel kräver en del underhåll för att få maximal livslängd. Genomförs detta regelbundet kan ett papptak hålla i 20 till 25 år, om regelbundna reparationer görs. Priset på papptak brukar ligga på runt 50 till 120 kronor per kvadratmeter, medan det för takshingel är lite högre, med ungefärligt pris mellan 80 och 130 kronor per kvadratmeter.

Plåttak

Plåttak finns i flera olika utföranden som kräver lite olika taklutning; normalt mellan 8 och 14 grader. Ett plåttak i rostfritt material kommer heller inte att kräva mycket om ens något i form av underhåll, och har då en livslängd på 25 år eller mer. Då plåttak kommer i flera olika former och utföranden så varierar också priset mycket, allt från 100 kronor per kvadratmeter till över 200, beroende på vilken utformning och kvalitet man är ute efter.

Läs mer om tegeltak

Takläggning

Ett förstoringsglas som är riktat mot ett hustak.

Kostnaden för att skaffa sig ett nytt tak är något som kan skilja sig mycket åt. Det kan bli (relativt) billigt eller mycket dyrt beroende på flera olika omständigheter, där den viktigaste är vilken sorts tak det rör sig om. Vissa sorters tak är det billigt att lägga, eftersom det tar väldigt lite tid, andra sorter är betydligt mer tidskrävande. Ytterligare en viktig faktor är hur mycket som behöver göras med underlagstaket – räcker det med att fixa till det lite, eller måste även det bytas ut helt? Det sistnämnda är någonting som inte alltid går att avgöra innan man har tagit bort yttertaket, även om en duktig takläggare oftast kommer att ha ett gott hum om ungefär vad som behöver göras.

Olika sorters tak

Det finns i grund och botten tre olika sorters tak när det kommer till kostnader för takläggning: dels papptak och shingel, dels plåttak och dels betong- och tegelpannor. Papptak och shingel är de takformer som är enklast att lägga och tar minst tid, vilket då gör att kostnaden för att lägga dem blir ganska låg. De är så pass enkla att man ofta kan utföra arbetet själv utan att behöva ta in en extern takläggare, även om det är en bra idé i många fall, speciellt om även underlagstaket behöver bytas ut. Plåttak å sin sida kan vara lite mer komplicerat att lägga, beroende på konstruktion, och där är det ofta en bra idé att låta en plåtslagare utföra jobbet.

Slutligen så betong- och tegelpannor. Dessa väger mycket vilket gör det till ett hårt arbete att lägga dem, och det finns också en betydande olycksrisk. Det gör att arbetstiden för att lägga pannor är längre än för papp-, shingel- och plåttak, och därmed blir det också dyrare. Att lägga tegel- och betongpannor själv är möjligt, men den tid det tar och olycksrisken gör att det ofta är att föredra att hyra in kompetenta hantverkare för jobbet.

Timkostnad och antal timmar per kvadratmeter

Timkostnaden för att anlita en takläggare kommer normalt att landa mellan 450 och 550 kronor. Den tid det tar att lägga ett tak varierar sedan för runt en halvtimme per kvadratmeter för papp- och shingeltak, till uppemot en timme för plåttak och en till två timmar för tegel- och betongpannor. Detta varierar sedan beroende på takets lutning, och hur pass komplicerad dess utformning är. Observera också att tidsuppskattningarna ovan inkluderar rivande av det gamla taket och renovering/byte av underlagspapp.


Läs mer om tak