Så här gör du upp en budget för renoveringen

Kvinna gör research för att lära sig mer om sitt byggprojekt

Du kan ha många olika anledningar för att göra en uppdatering av ditt hem. Det kan vara av ekonomiska eller estetiska skäl. Kanske har du äntligen fått råd med drömköket eller du bara måste måla över den där fula väggen i hallen? Du är inte ensam med dina planer. Många gillar att förbättra sin bostad eller sommarstuga. Sverige är ett land med många hemmafixare. Skickligheten varierar naturligtvis, och resultaten också. Förhoppningsvis har du ett bra utgångsläge just i din bostad så det räcker med en ytlig förbättring. I de flesta fall kommer du långt med inspiration och några goda råd från färgbutiken eller byggvaruhuset, men om du vill ha tips kring hur du gör upp en budget som håller över tid, kommer här några råd inför renoveringen.

Göra upp budget

En budget är lite som väderprognosen. Ett sätt att försöka uttala sig om framtiden och det man ser komma. I grunden planerade utgifter alltså. Men det är en mycket god idé att även budgetera för oförutsedda kostnader. Många menar att de bör ligga på 20 % av renoveringsbudgeten. Hur bra du gissar har att göra med hur mycket du har läst på innan. Några grundläggande områden att fundera på:

  • Vad vet du om de material du ska använda?

Standardkakel brukar komma till en lägre kostnad än specialprodukter som tillverkas i mindre serier.

  • Kommer du att göra delar av arbetet själv?

Det är i de allra flesta fall billigare än att hyra in hantverkare.

  • Behöver du låna till förbättringarna?

Ta en kontakt med din bank, tidigt i processen. Ofta kan du låna med bostaden som säkerhet. Prata om vad det betyder för ditt bolån på kort och lång sikt.

Dina utlägg på ett ungefär

När du går ut och äter kanske du kollar in meny först? På nätet eller vid bordet. Tänk likadant när du ska bygga om hemma. Ta reda på så mycket du kan, innan du hyr in någon för jobbet eller köper material. I vilken nivå är det rimligt för dig att lägga renoveringen? Pratar vi lunchrestaurang eller Michelinkrog? Det går såklart att kombinera riktigt lyxiga delar med mera standardmässiga. En tumregel är att försöka hålla sig mer neutral för de dyra delarna. De som du inte kommer att byta på många år, efter renoveringen. Det kan vara vitvarorna i köket, badrumsporslinet eller golven. Ta istället ut svängarna på detaljer som badrumsspegeln, de öppna hyllorna i köket och satsa på fina mattor. Sådant som är lätt att byta ut eller ta med sig vid en flytt.

Några riktlinjer för kostnader, mycket allmänt hållna:

  • Renovering av gästtoalett eller liknande,  från 70 000 kronor (för badrum startar priset på det dubbla).
  • Köksrenovering medelnivå från cirka 120 000 kronor, arbete och material inkluderat.
  • Renovering av mellanstor bostad, 15-20 000 kronor kvadratmetern.

Fackmannamässigt

Till att börja med är det bra att veta vad som faktiskt gäller för olika typer av bostäder. Många är osäkra på hur det ligger till med lägenheter man inte äger själv. Men det är exempelvis tillåtet att förbättra en hyresrätt. Allting måste göras fackmannamässigt som det heter. Det innebär att jobbet ska vara utfört som av en yrkesman i princip. Om du tapetserar ska underarbetet vara ordentligt och hållbart gjort. Målar du en vägg, ska den tåla en granskning och inte se kladdig ut mot tak eller lister. Din lägenhet ska kunna gå att återställa till ursprungligt skick. Exempelvis, om du har lyft ut badrumsskåpet, ställ det i förrådet så du kan sätta tillbaka det när du flyttar. Allmänt sett så är tipset att inte satsa alltför stora pengar på en bostad du inte äger själv. Fråga alltid hyresvärden. Fråga hellre en gång för mycket, chansa aldrig. Ta reda på om det finns en renovering planerad, då kan du kanske påverka den? Poängen är att hyresrätten ska behålla sitt värde och inte tappa det.

Avdragsgillt

Om du har en bostadsrätt eller villa är det en rimlig fundering hur du får bästa pris när du ska sälja. Vad krävs för att budgivningen ska kicka igång? Hur omfattande styling är rimlig? Vilken typ av ombyggnation lönar sig? När du planerar din budget, glöm inte ta reda på vad som gäller den dagen du säljer. Spara alla kvitton och handlingar. Det är onödigt att missa de avdrag du har rätt till. Några grundläggande regler för vad som är avdragsgillt i din deklaration vid en försäljning:

  • Arbetet ska ha gjorts under de senaste fem åren innan försäljning.
  • Renoveringen ska ha kostat mer än 5 000 kronor (ok att lägga ihop flera mindre).
  • Insatsen ska ha höjt värdet (gäller i stort sett alltid).

Du får dra av hela utgiften om:

  • Du byggt helt nytt hus.
  • Byggt ut ditt hus.
  • Förändrat planlösningen.
  • Investerat i utrustning som inte funnits tidigare, exempelvis tvättmaskin.

Allt du behöver veta, på Skatteverket: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/avdragforrenoveringarochnybyggnation.4.6d02084411db6e252fe80009228.html

Utgångsläget där du bor

Förutom de olika typerna av ägda eller hyrda bostäder är ju faktiskt årgång och standard några viktiga faktorer. Hur gammalt är huset? Har det renoverats tidigare? Det är tyvärr inte så ovanligt att fastigheter har byggts om på mindre lyckade sätt. Somligt syns med blotta ögat, exempelvis fönster som bytts ut, med ändrad stil och färg. Ändrat fasadmaterial eller isolering förekommer som påverkat både funktion och utseende. Ibland har giftiga material som asbest använts, eller huset är ohälsosamt tätat från oljekrisen på 1970-talet exempelvis. Dessa kan kräva särskilda metoder vid en omgörning.

Låt en erfaren byggare gå igenom ditt hem och kolla eventuella fallgropar. Det kan vara mögelangrepp i stommen, dåliga rör för vattnet eller en källare med fuktproblem. Elledningarna är ett annat område som kan behöva granskas. Har du rätt fas för de vitvaror du planerar för köket? Hur ser dragningarna av kablarna ut, ligger de i väggar som du vill ta ner, eller i tak där du planerar för spotlights? Standarden på tak och stuprör, anslutningar vid skorsten och kupor är andra vanliga problemområden som kan bli dyra att åtgärda och tyvärr många gånger måste göras innan ett fint kök eller en glasdörr mot altanen kan bli verklighet.

Läs mer om badrum