Så gör du en badrumsrenovering till bra pris

Man pratar med hantverkare i telefon: hur mycket kostar det att renovera badrummet?

Kostnaden för en badrumsrenovering avgörs av många olika saker. När det gäller utrustning och funktion, behöver de allra flesta av oss prioritera vad som är viktigast. Hur ser din lista ut? Är bastu ett måste? Eller badkar? Skötbord? Tvättmaskin? Har du behov av en grundlig förändring eller räcker det med en ytlig uppfräschning? 

Praktiska förutsättningar

Tekniskt sätt så är badrummet ganska komplicerat. Tillsammans med köket är det ett utrymme som oftast kräver professionell hjälp. Det är elkablar och vatten som löper genom rummet, ibland i golv, ibland i tak och väggar. Framförallt om du har ett äldre hus kan det dölja sig märkliga lösningar under ytan. Med tiden har det blivit mer standardiserat hur våtrumsrenoveringar ska genomföras. Oavsett du gör hela jobbet eller delar av det själv, så är det viktigt att följa de regler som finns. Om inte, kan det komma surt efter när du säljer bostaden eller i försäkringsärenden. Det som regleras har att göra med tätning mot fukt i väggskivor eller material som kakel, sten eller glas till exempel. En bra början i din planering är att ta fram information om huset och kanske till och med frilägga rör och dylikt för att göra det enklare för entreprenören att avgöra storleken på jobbet. Det har stor inverkan på kostnaden hur mycket av avlopp, vatten och el som ska dras om eller bytas ut. På Boverkets sajt ser du vad reglerna föreskriver: https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/om-fukt-i-byggnader/andring—fuktsakerhetsprojektering/badrum-och-andra-vatrum-vid-andring/

Små justeringar eller genomgripande förändring?

En ungefärlig uppskattning av pris för en badrumsrenovering per kvadratmeter, landar på mellan 15 000 och 30 000 kronor. Här ingår både arbete och materialkostnad. Naturligtvis spelar det roll om du gör delar av jobbet själv, men också var i landet du bor. Det mesta är dyrare i större städer, inte minst hantverkare. De flesta vet att arbetskostnaden är avdragsgill för renovering i ditt ägda hus eller din bostadsrätt. Det här behöver du veta om ROT-avdraget: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete/villkorforattfarotavdrag.4.5947400c11f47f7f9dd80004014.html

Ta också med tidsfaktorn. Kräv att få en rimlig tidsplan och att du uppdateras under processen. Om det är i ditt hem som jobbet utförs kommer du att få leva utan dusch och vatten i perioder. Kanske är rimligt att bo hos en kompis eller åka på semester under tiden? Ditt val av material är en stor del av utgifterna. Den kan du påverka. Priset för en toalettstol varierar från runt 5 000 kronor och uppåt. Du kan spara kostnader för kakel och klinkers genom att inte helkakla alla väggar. Det fungerar med målad vägg på många ställen i badrum också. Prislapp för hela kalaset brukar ligga mellan 16 000 och uppåt 40 000 kronor. Att välja standardlösningar blir alltid billigare än att köpa importerad mosaik eller marmor. Många gånger kan en liten extra detalj göra stort intryck, som handfatet, kranarna eller duschväggen. Även om resten är vitt kakel.

Funktion och inredning

Oftast ska en badrumsrenovering hålla i många år. En sådan här satsning kostar både energi och pengar och görs ju inte i en handvändning. Det betyder att de dyrare delarna bör vara någorlunda tidlösa och inte kännas utdaterade och omoderna efter några månader. Exempel på vad som kostar är badrumsporslinet, som badkar, toalett och handfat. Däremot blir du inte ruinerad av att byta ut mattor, förvaring eller speglar. Det är där du kan vara trendig och personlig. Med en bas som håller och som fungerar blir det enklare och roligare att byta look. Andra enkla knep är att ställa in något gammalt, begagnat eller kanske ärvt. Det kan vara ett skåp, en pall eller tavla. Ta också en rejäl funderare på vad som kan flyttas ut ur våtutrymmet. Smink, frotté, smycken eller nagellack trivs minst lika bra i andra rum. Kanske kan du frigöra plats för roliga eller vackra detaljer i gästtoan eller badrummet genom detta? Om du behöver inspiration finns ett stort antal ställen att hämta den från. Sociala kanaler som Pinterest och Instagram, men också bland producenter och byggvaruhus är utbudet stort av tips i form av tryckta broschyrer eller digitalt på nätet.

Antik inspiration

grekiskt tempel

Redan de gamla grekerna tyckte det var viktigt att vara ren. De hade väl utvecklade badhus för tusentals år sedan. Där umgicks de och hade till och med bokade möten i de vackra lokalerna. Även om ett normalt badrum är avsevärt mindre kan vi inspireras av mönster, former och färger. Mönstrat kakel, vit marmor eller turkos mosaik är bara början. Men visste du att de också uppfann duschen? I alla fall om vi menar duschar som är kopplade till ett VVS-system. Vattnet kom ur vackert utformade drakhuvuden. Även engelsmannen William Feetham brukar tillskrivas stor betydelse för just duschen, för han utvecklade en pump som blivit prototyp för vår tids badrum. Den togs fram 1767. I Sverige var bra hygien och tillgång till vattenklosett och badrum en del av folkhemsbygget. Från 1960-talet och framåt har de allra flesta haft tillgång till dessa våtutrymmen, även om de har varierat i stil och utförande.

Hitta hantverkare genom offert

En mycket viktig detalj är vem som ska genomföra jobbet. Var inställd på att det kommer att ta lite tid att få in och att jämföra offerterna. En del hantverkare vill komma förbi och kika innan de lämnar sitt förslag, andra begär in mera information om de behöver.

Här är några saker att ta med när du gör en offertförfrågan:

  • Fråga minst tre olika firmor.
  • Be dem ge referenser på tidigare jobb.
  • Se till att de anger att de följer föreskrifter och gärna att de är certifierade.
  • Ange när du vill att renoveringen ska vara klar.
  • Beskriv nuvarande rum och hur du vill att det ska förändras (bifoga gärna ritning eller skiss).

Det finns tjänster på nätet som förenklar detta, där du fyller i ett formulär och sedan lutar dig tillbaka och inväntar offerterna. Givetvis är det också en god idé att prata med bekanta och grannar eller ställa frågor på Facebook-grupper för att lära dig mer innan projektet startar.

Läs mer om kök