Hur fungerar renoveringslån? Amorteringskrav?

Det renoveras som aldrig förr i de svenska hemmen och det är nog många som ständigt har ett pågående hemmaprojekt av något slag. Att renovera kan många gånger påverka värdet på din bostad positivt. Att renovera kan också bespara dig både problem och kostnader. Genom att till exempel renovera ett uttjänt badrum kan du undvika att tätskiktet åldras så mycket att du riskerar fuktskador i bostaden. Du kan också behöva dränera, lägga om tak och måla fasaden regelbundet, för att nämna några åtgärder som håller ditt hus i trim. 

Även om du på sikt faktiskt kan spara pengar med en renovering, är det givetvis inte gratis. För de riktigt stora renoveringarna kan det ibland krävas att man tar ett lån. Det finns olika möjligheter till detta hos olika bankerna, beroende på beloppet och på hur stort bostadslån du redan har. 

Höja värdet på bostaden med renovering

Renoveringar kan ibland öka värdet på bostaden, men inte alltid. Ibland kan det handla om att snarare bibehålla det värde som bostaden hade när du köpte den.

För att du ska få omvärdera din bostad formellt hos banken och därmed kunna påverka din belåningsgrad och amorteringens storlek, krävs oftast omfattande renoveringar. Det räcker alltså inte enbart att renovera köket för att din bostad ska få ett högre värde (vilket ger dig en lägre belåningsgrad).

Värderingstjänst hos mäklare?

Du behöver givetvis inte renovera för att bostaden ska öka i värde. Om du omvärderar din bostad med vissa intervall, exempelvis vart femte år, kan du se om värdet har ökat tack vare den allmänna trenden på marknaden.

Ofta brukar en officiell och omfattande värdering som krävs av banken kosta lite grann, men om värdet på bostaden har gått upp så kan detta löna sig i form av en lägre amortering eller ökat utrymme för bolån.

Ibland kan din bank ställa krav på vilken mäklare som ska utföra värderingen av bostaden. Det kan därför vara en god idé att kontrollera detta innan du beställer en värderingstjänst hos en mäklare. Innan mäklaren ska värdera din bostad är det också bra att förbereda sig och ta fram de handlingar och uppgifter som behövs. Det kan till exempel vara uppgifter om inköpspris, uppgifter om eventuell bostadsförenings ekonomi och avgifter, boarea, befintliga lån, vilka åtgärder du utfört i bostaden och så vidare. 

Utöka bolån  – amorteringskrav

Du kan maximalt låna 85 % av bostadens värde i form av ett bolån. Om du har en mindre belåningsgrad än så kan det finnas möjlighet att utöka bolånet. Det är förstås mest fördelaktigt att utöka ett befintligt bolån för att bekosta renoveringen. Räntan är vanligen lägre än för ett privatlån utan säkerhet hos banken. Det är dock värt att tänka på att de nya amorteringskraven gör att en sådan utökning av lånet kan påverka hur mycket du måste amortera på ditt bolån. De nya amorteringskraven har medfört att det inte längre är lika enkelt att värdera om sin bostad och därmed få ett större utrymme för att utöka bolånet. Har du däremot redan utrymme kvar så kan detta vara ett fördelaktigt alternativ om man jämför med andra typer av lån.

Tänk också på att en utökning av bolånen på en villa ibland kan göra att du måste ta ut nya pantbrev, vilket också medför en kostnad. Det kostar 375 kronor och två procent av pantbrevets värde i så kallad stämpelskatt. Detta betalas till Inskrivningsmyndigheten.

Räntan för ett vanligt bolån beror på vilken bank du lånar pengar av och vilken ränta du kan förhandla dig till. Idag är det inte ovanligt med räntor på bolån mellan 1,5–2 %. Räntan på ditt bolån kan vara antingen rörlig eller bunden. Bindningstiden varierar mellan 1 och 5 år. Det är vanligt att man delar upp sitt bolån i flera delar med olika bindningstid för att minimera risken för en räntechock om räntan måste bindas om när räntorna stigit. 

Privatlån för renovering

Ska du låna mindre än 100 000 kronor till renoveringen så är oftast det bästa alternativet ett så kallat privatlån hos banken. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och kallas ibland också för blanco-lån. Om du är medlem i ett fackförbund kan du ibland få mer fördelaktig ränta genom ett så kallat medlemslån. Detta kan spara pengar som annars skulle ha gått till onödiga räntekostnader. Olika banker har avtal med olika fackförbund, så kolla upp vilken bank du kan få en mer förmånlig ränta hos genom att vara med i facket. Hos de flesta banker kan du låna upp till runt 300 000 i privatlån och du kan ofta betala tillbaka lånet tidigare än överenskommet utan extra kostnad. Betalningsperioden är däremot oftast betydligt kortare än den är för ett bolån, varför månadskostnaden blir betydligt högre.

Tänk på att räntan för ett vanligt privatlån utan ränta i dagsläget ligger någonstans runt 4–5 %, men även högre än så. Tänk också på att ränta är individuell och rörlig. Vilken ränta du får beror bland annat på bankens kreditvärdering och lånebelopp.

Om en mäklare värderar ditt hus efter renoveringen så kan det ibland finnas möjlighet att lägga in privatlånet i bolånet. Det förutsätter förstås att banken godkänner omvärderingen och att det gått tillräckligt lång tid sedan den senaste värderingen av bostaden. Om renoveringen beräknas vara tillräckligt omfattande eller om du till och med byggt till ditt hus, så kan det finnas en möjlighet att få göra denna omvärdering innan de fem åren har gått.

Kreditkort

Två kreditkort

Ibland kan små saker göra stor skillnad i ditt hem. Det kan till exempel gälla omtapetsering, byte av dörrar eller slipa golven. Med en ganska liten insats kan du förhöja känslan i ditt hem. Om du är i färd med att sälja din bostad kan denna typ av åtgärder höja slutpriset på din bostad vid försäljningen, och därmed vara väl investerade kronor. Ska du bara göra en sådan lite mindre åtgärd i hemmet så kan ibland det bästa alternativet vara ett kreditkort. Tänk dock på att räntan är mycket högre för de flesta kreditkort än för de andra typerna av lån. Detta passar bäst när du bara behöver frigöra en mindre summa under en kortare tid och sedan förväntar dig att kunna betala tillbaka skulden på en gång. Många kreditkort har 30–50 dagars räntefri period, så om du vill undvika räntekostnader och vet att du kommer att kunna betala beloppet innan denna period är slut, så kan du undvika ränta helt.

Använder du dig av ett kreditkort för att finansiera renoveringen så har du ofta stora valmöjligheter att själv bestämma hur du vill betala tillbaka, och är inte bunden av en fast kostnad per månad. Vissa månader vill du kanske återbetala lite mer och andra månader passar det dig kanske bättre med ett lite återbetalningsbelopp. Då är kreditkort en möjlighet att göra detta. En annan fördel med att ansöka om ett privatlån eller använda ett kreditkort för renovering är att du slipper ta ut nya pantbrev för lånet, något som kan medföra extra kostnader.

Byggnadskreditiv

Om du ska göra stora åtgärder i ditt hus, som till exempel en tillbyggnad eller nybyggnad så kan du hos de flesta banker ansöka om ett så kallat byggnadskreditiv. Det är ett lån som ligger ”vilande” under den tid bygget genomförs och som sedan läggs om till ett vanligt bolån. Under byggtiden betalar du oftast någon form av avgift och eventuellt ränta för lånet till din bank. Ett byggnadskreditiv kan du oftast bara få om det är just en till- eller ombyggnad av din bostad och det inte är möjligt att utöka det befintliga bolånet på förhand.

Vad kostar lånet?

När du ska jämföra olika lån och krediter för att finansiera ditt renoveringsprojekt, så är det några olika kostnader du måste vara medveten om. Dels ska du jämföra räntan, och då ta med i beräkningen om den är rörlig eller fast. Tänk på att en rörlig ränta är just rörlig, och kan stiga under tiden du betalar tillbaka lånet. Andra typer av kostnader för ditt lån som kan tillkomma är uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter och andra administrationskostnader. Det är viktigt att ta med alla dessa kostnader när du ska jämföra hur mycket ett lån kostar hos olika kreditgivare. 

Viktigt att tänka på 

När du ska renovera är det många kostnader att hålla koll på, från arbetskostnader till materialkostnader. Det kan därför vara bra att göra en budget för dessa kostnader innan, så att du vet hur mycket pengar du eventuellt behöver låna. När du har summan klar för dig kan du jämföra olika alternativ för renoveringslån och vilka kreditkostnader de innebär. Det är också viktigt att tänka på att räntor i många fall är rörliga. Räkna därför även med en eventuell räntehöjning, så att du vet att du har råd att betala alla amorteringar under lånets återbetalningstid. Ibland kan det vara lockande att använda sig av olika delbetalning- och avbetalningsalternativ i de butiker som säljer byggmaterial och inredning. Dessa finansieringsformer kan ibland innebära betydligt högre ränta än ett privat- eller bolån, och därmed göra din renovering onödigt dyr.

Kostnad totalrenovera lägenhet

Kvinna gör research inför en totalrenovering av hennes bostad

Att totalrenovera en lägenhet kan tyckas vara ett oöverskådligt stort projekt, men det finns några tips på vägen som kan göra processen både enklare och snabbare.

Det finns så klart många olika anledningar till att man vill totalrenovera sin lägenhet: kanske vill man höja värdet på sin bostadsrätt eller helt enkelt kunna skapa sitt hem från grunden och få det precis som man vill ha det? Oavsett anledning så är det många små detaljer som ska falla på plats för att renoveringen ska bli lyckosam. 

Öka värdet på lägenheten

Många väljer att renovera sina lägenheter för att höja värdet på den inför en stundande försäljning. För att undvika att den eventuella vinsten äts upp av renoveringskostnaderna och för att du ska få ut så mycket som möjligt av din renovering, finns det några faktorer som spelar stor roll.

Vad letar en bostadsspekulant efter? Rikta in dig på att renovera de saker som påverkar värdet mest. En köpare tilltalas ofta av ett fräscht och nyrenoverat badrum eller ett snyggt kök, så dessa två rum är ofta bra att renovera inför en försäljning. Om du tycker att renovering av dessa är allt för stora och kostsamma projekt så kan du satsa på att fräscha upp dem med nya vitvaror, nya skåp eller nya luckor i köket. Andra mindre renoveringar som påverkar värdet på lägenheten positivt kan till exempel vara att måla eller tapetsera, slipa golv, måla tak och lister och så vidare. Har du laminatgolv så kan det vara av värde att byta ut dem till nya och fräscha sådana. 

Vad kostar det att totalrenovera lägenheten?

Att totalrenovera en lägenhet kan kosta i princip hur mycket som helst, beroende på vad det är som ska renoveras, hur komplicerat arbetet är, hur lägenhetens skick är och vilken standard du vill ha efter renoveringen. Ofta anges priset per kvadratmeter, vilket kan göra det enklare att jämföra olika projekt och deras kostnader. Det är även bra för att kunna sätta upp en budget för alla delar som ska ingå i renoveringen.

Ska du helrenovera en lägenhet så kan du i grova drag räkna med en kostnad på ungefär 10 000 kronor per kvadratmeter. Då är det en renovering som innefattar golv, tak, lister, ytskikt och allt annat som kan förekomma. Det kan också kosta betydligt mer beroende på vilka material du vill använda i lägenheten.

Ska du bara renovera själva ytskikten, det vill säga målning, golv, lister och liknande, så kan kostnaden hamna någonstans runt 3 000 kronor per kvadratmeter. Även här påverkar materialet priset. Priset påverkas också av hur mycket underarbete som krävs för renoveringen. Väggar och golv som är i dåligt skick kräver betydligt mer underarbete vid en ytskiktsrenovering, vilket gör att arbetskostnaden blir betydligt högre. Tänk också på att en helrenovering av din lägenhet ofta gör att du inte kan bo i din bostad under renoveringsarbetet. Du behöver därför ofta räkna med att ha dubbla boendekostnader under åtminstone delar av projekttiden. 

Renovera kök och badrum

Vill du satsa på att renovera till exempel badrummet kan det vara bra att tänka på att en badrumsrenovering kan kosta i princip hur mycket som helst, men det är inte säkert att du får tillbaka denna investering när du säljer din lägenhet.

Det är viktigt att balansera kostnaden för renoveringen mot en eventuell höjning av värdet på bostaden. Satsa på en neutral stil som passar de allra flesta. Vill du piffa till badrummet inför visning kan du istället göra det med hjälp av växter, snygga handdukar och dekorativa detaljer.

Renovering av ett badrum ska alltid utföras av fackman, det är ett krav i de flesta bostadsrättsföreningar och från de flesta försäkringsbolag. Du kan få ner kostnaden något genom att till exempel göra en del förarbete, såsom rivning, själv.

Även köket kan vara kostsamt att renovera, men här kan du ofta göra en större del av arbetet själv om du vill spara in på kostnaderna. Att helrenovera ett kök brukar öka värdet på lägenheten med cirka 100 000 kronor, så det kan vara bra att inte spendera mer än den summan om du ändå ska sälja din bostad direkt efter renoveringen. Du kan också höja värdet på bostaden med tiotusentals kronor genom att till exempel byta spis, luckor och andra detaljer.

Glöm inte offerten!

Offert från hantverkare

Oavsett hur mycket du ska renovera eller vad du ska renovera så ska du alltid ta in flera offerter om du ska ta hjälp av en hantverkare. Priserna kan skilja sig åt ordentligt beroende på lägenhetens ursprungsskick, hur mycket som ska renoveras och var i landet du bor. Det är därför viktigt att offerterna du tar in är så specifika som möjligt så att du enkelt kan jämföra dem och se vad som ingår. Var också noga med att jämföra referenser för de olika hanterverkarna så att du kan se vad de arbetat med tidigare. Det är inte alltid billigast att acceptera den lägsta offerten. Om arbetet inte är fackmannamässigt utfört kan det i värsta fall leda till ännu större kostnader och skador på lägenheten längre fram.

När du räknar på vad en renovering kostar är det också viktigt att räkna in ett eventuellt rot- eller rutavdrag i kostnaden. Dessa avdrag kan fås för arbetskostnaden för vissa typer av arbeten på upp till 50 000 kronor per år. För att ta reda på mer information om just ditt projekt ger rätt till något av dessa avdrag kan du kontakta Skatteverket eller besöka deras hemsida.

Planera din renovering noggrant

För att få en tydlig och bra bild av vad renoveringsprojektet faktiskt kommer att kosta behöver du en noggrann och specificerad budget. Genom att planera renoveringen i minsta detalj är det också betydligt enklare att få korrekta offerter som också blir lättare att jämföra med varandra. Om du har gjort en tydlig planering redan från början är det också lättare för hantverkarna att veta vad de ska jobba från och vad det är ni faktiskt kommit överens om. En noggrann planering gör också att risken för oförutsedda och hastigt uppkomna kostnader minskar betydligt.

Projektplaneringen bör inkluderas i det avtal du sedan skriver med byggföretaget eller hantverkarna som ska utföra arbetet. På så sätt minskar risken för förseningar i renoveringsarbetet och garanterar att slutresultatet blir som du har tänkt dig.

Genom en noggrann planering på förhand kan du också göra en noggrann budget där det blir lättare för dig att följa de olika kostnaderna på ett överskådligt och tydligt sätt.

Tänk också på att en helrenovering oftast ska anmälas till styrelsen i din bostadsrättsförening. Olika föreningar kan ha olika krav på hur utförlig denna anmälan ska vara. Vissa kräver noggranna beskrivningar med tydliga ritningar och uppgifter om vem som ska utföra renoveringen, medan andra endast kräver en översiktlig plan för arbetet. Vissa föreningar har också restriktioner vad gäller hur mycket du får förändra i din lägenhet. Det kan till exempel gälla väggar och planlösning, fönster, golvvärme i badrummet och så vidare. För att undvika konflikter och kostsamt återställande är det alltså bättre att göra en detaljerad planering som skickas till bostadsrättsföreningens styrelse i förväg.

Ska du göra en stor renovering kan det ibland vara svårt att ta alla beslut själv och se vad som passar och inte. Då kan det vara bra att ta hjälp av en inredningsarkitekt som kan hjälpa till med både planering och ritning. En helrenovering är en så pass stor renovering att detta kan löna sig genom att skapa ett bättre slutresultat. En inredningsarkitekt kan hjälpa dig att skapa det resultat du är ute efter genom val av material, färger och nyanser samt belysning.

Totalentreprenad eller inte?

Självklart kan du själv leda renoveringen genom att ha alla kontakter med olika hantverkare. Om du är bra på projektledning kan detta vara ett sätt att få ner kostnaderna för renoveringsprojektet något. Man ska dock vara medveten om att ett sådant ansvar ofta tar mycket tid och kräver både ett sinne för detaljer och kunskaper inom de flesta områden som renoveringen berör. Det kan vara tryggare att använda sig av så kallad totalentreprenad, där ett företag har det övergripande ansvaret för renoveringen och i sin tur har kontakt med och anlitar underleverantörer såsom elektriker, VVS-montörer, snickare, målare och så vidare. Ett företag har ofta de kontakter som krävs för att projektet ska bli professionellt utfört och att tidsplanen håller. 

Tänk på detta när renoveringen är klar

När renoveringen är färdig är det viktigt att arbetet besiktas så att du faktiskt fått det du betalat för. Gå igenom renoveringen och påtala eventuella felaktigheter för byggföretaget så att de har en möjlighet att rätta till detta. Jämför också noga med det avtal ni skrivit så att alla delar som ni avtalat om faktiskt också blivit utfört så som ni bestämt. Betala aldrig alla fakturor på förhand, utan när arbetet faktiskt är utfört. Se också till att du får de intyg som krävs för till exempel arbeten i våtrum eller badrum och liknande. Dessa kan vara bra att ha om du behöver ha kontakt med försäkringsbolaget eller bostadsrättsföreningen någon gång i framtiden.

Vad kostar det att anlita en byggfirma?

byggarbetare planerar inför ett kommande projekt

Det finns många saker som kan vara bra att tänka på när du ska anlita en byggfirma. Var exakt och noggrann med vad du vill få gjort och begär in offerter från flera olika byggfirmor med materialkostnad, arbetskostnad och tidsplan.

Kontrollera byggfirman ordentligt och begär in referenser. Skriv ett avtal med firman du har valt och gör betalningen när arbetet är klart och slutbesiktigat. Här nedan kan du läsa mer om sådant som kan vara bra att tänka på när du ska anlita en hantverkare och ungefär vilka priser du kan räkna med för olika typer av jobb.

Att anlita en hantverkare

Det första du ska göra innan du anlitar hantverkare är att kontrollera att de har rätt behörighet och certifieringar och är auktoriserad för det arbete som ska utföras. Detta är särskilt viktigt när det gäller VVS- och elarbeten. Kontrollera också att byggfirman har en F-skattsedel. Ett tips är att ringa till den branschorganisation som är aktuell och se om byggfirman finns ansluten där. Begär alltid in flera olika offerter, minst tre stycken, så att du kan jämföra priser från olika byggfirmor.

Det är inte alltid så lätt att tolka en offert men försök att få företagen att separera materialkostnaden från arbetskostnaden så blir det i alla fall lättare att jämföra offerterna. Hantverkskostnader brukar ofta preciseras i pris per timme men ibland kommer det påslag som ersättningar för resor och milersättning. Det finns även byggföretag som lämnar ett totalpris, ett fast pris, på hela arbetet. I dessa fall kan det vara svårt att jämföra offerterna. Får du en offert med pris per timme kan det vara en god idé att komma överens om hur många timmar arbetet högst få ta. Kontrollera också med byggfirman vad som gäller om man behöver göra tilläggsarbeten och om resor, milersättning och städning ingår. Du kan också försöka att förhandla med byggfirman om priset, detta är ofta enklare om du har flera offerter.

På arbetskostnaden kan du göra ett ROT-avdrag på 30 %, upp till 50 000 kr per person och år. Byggfirman drar av ROT-avdraget direkt på fakturan. Detta är alltså inget som du behöver göra själv. Titta dock inte bara på priset, utan jämför också företagens garantier och försäkringar. Det kan också vara en bra idé att höra av sig till några referenser för att se hur de har upplevt företaget och om de var nöjda med arbetet. Skriv sedan ett avtal där pris, arbetets omfattning och tidsplan finns specificerat.

Om du inte är nöjd med arbetet eller om arbetet blivit felaktigt utfört kan du reklamera arbetet och göra en överklagan. Börja med att kontakta företaget, inom rimlig tid, och berätta vad du inte är nöjd med. Det kan till exempel handla om att arbetet inte är fackmässigt utfört, att företaget inte gjort klart arbetet eller att arbetet inte stämmer överens med det som var avtalat.

Priser för en hantverkare

Det är alltid svårt att ge prisuppgifter på ett byggjobb eller en renovering. Alla arbeten har sina egna förutsättningar, önskemål och krav. Det finns en mängd olika hantverkare, till exempel snickare, elektriker, rörmokare och målare, och timpriset skiljer sig mellan de olika professionerna, mellan olika byggfirmor men priset kan även skilja sig beroende på var du bor någonstans. Ofta är det dyrare att anlita en hantverkare i storstadsområdena som Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med mindre städer eller ute på landsbygden.

När du anlitar en byggfirma får du kostnaden för arbetet specificerat som ett fast pris eller som en timkostnad.

Ska du anlita en snickare för ett enklare arbete ligger priset ofta på mellan 300 och 500 kr per timme och vid mer avancerade arbeten där det krävs mer expertis kan timpriset blir så mycket som upp till 800 kr i timmen. En elektriker kan kosta från 535 till 850 kr i timmen, en målare mellan 480 och 690 kr och en rörmokare 550 till 890 kr. Priserna kan alltså variera en hel del så det lönar sig absolut att ta in offerter från flera olika firmor.

Här är några prisuppgifter som du kan förhålla dig till när du planerar en tillbyggnad eller en renovering. Att bygga en altan kan uppskattningsvis kosta mellan 1000 och 3000 kr per kvadratmeter och en inglasad veranda mellan 4000 och 12 000 kr per kvadratmeter.

Ska du bygga till en utbyggnad på ditt befintliga hus kan det kosta allt från 10 000 till 30 000 kr per kvadratmeter.

Enklare snickeriarbeten på huset kan kosta från 200 upp till 450 kr i timmen efter ROT-avdraget och att byta en träfasad på huset kan kosta allt från 250 kr i timmen till 800 kr i timmen.

Dessa priser kan vara bra att jämföra med när du har fått offerter från olika byggföretag men tänk på att alla arbeten är unika och att det därför är svårt att ge ett enkelt svar på frågan hur mycket en renovering eller en tillbyggnad kommer att kosta.

Tips och råd när du ska anlita en byggfirma

Prisspannet är stort mellan olika byggfirmor. Priset på arbetet är också beroende på var du bor, hur stort arbetet är och hur avancerat arbetet är. Ta in offerter från olika byggfirmor och jämför dem noggrant innan du bestämmer dig. Kontrollera också med företagens referenser. Det finns olika webbsidor där du enkelt och utan kostnad kan ta in offerter från byggfirmor i hela landet.

När du har fått offerterna kan du i lugn och ro gå igenom dem och jämföra dem och sedan välja den byggfirma som du tror kan göra det bästa jobbet. Du ska inte betala fakturan i förskott. Det kan finnas speciella fall, till exempel vid dyra materialkostnader, som man kan betala en del av fakturan i förskott men utgå från att du betalar när arbetet är gjord och besiktigat. I alla kommuner finns en konsumentvägledare som man kan vända sig till om man har frågor om företag, priser och avtal. Till konsumentvägledare kan du också få hjälp om du inte är nöjd med arbetet och behöver hjälp för att gå vidare med en överklagan.

Läs mer om kostnaderna vid ett husbygge

Byggherre: Försäkringar och kostnader

En man funderar på vilket ansvar han kommer ha som byggherre.

Vare sig du bygger ett hus på egen hand eller anlitar en entreprenör för att göra jobbet åt dig är det alltid du som äger projektet som innehar titeln byggherre. Rollen innebär kort och gott att det är du som bestämmer på bygget – men den kommer också med ett stort ansvar. Som byggherre är du skyldig att se till så att alla tillämpliga lagar och förordningar följs. Dels behöver du ta hänsyn till plan- och bygglagen för själva uppförandet av huset, dels behöver du säkerställa att jobbet sker i enlighet med arbetsmiljölagen. Allt detta speglar i sin tur vilket försäkringsskydd du behöver och vilka kostnader som kan uppkomma.

Vilka försäkringar krävs och vad kostar de?

Vissa försäkringar är obligatoriska vid ett husbygge, andra är frivilliga och behovet av några beror på omständigheterna. Då de flesta premier sätts individuellt är det svårt att ge exakta prisuppgifter, men följande försäkringar bör du åtminstone vara medveten om att du kan behöva.

Villaförsäkring

Redan i samband med att bygget påbörjas bör du skaffa en villaförsäkring. Det kan kanske tyckas vara onödigt innan huset står klart, men det är framför allt ansvars- och rättsskydden som är viktiga att ha redan från start. Rättsskyddet gäller vid tvister som rör händelser kopplade till fastigheten och ansvarsskyddet träder in om du i egenskap av fastighetsägare skulle få ett skadeståndskrav riktat mot dig. Tänk dock på att villaförsäkringen inte täcker skador orsakade av byggfel. När du flyttar in i huset måste du även komma ihåg att komplettera din villaförsäkring med en hemförsäkring. Villaförsäkringar kan tecknas hos de flesta försäkringsbolag, såsom Länsförsäkringar, If, Folksam och Trygg Hansa.

Byggfelsförsäkring/nybyggnadsförsäkring

Sedan 2014 är det inte längre obligatoriskt att teckna en byggfelsförsäkring vid uppförande av småhus, men det kan ändå vara en god idé att skaffa en sådan om du anlitar en entreprenör för att utföra hela eller delar av arbetet. Försäkringen täcker in byggrelaterade fel som inte omfattas av din villaförsäkring eller entreprenörens ansvarsskydd, exempelvis om denne har använt sig av olämpliga material eller icke fackmannamässiga metoder som sedermera orsakat skador. Försäkringsskyddet gäller i tio år efter godkänd slutbesiktning och följer med byggnaden. Säljer du huset under denna period övertas skyddet således av den nya ägaren. Priset för en byggfelsförsäkring, eller nybyggnadsförsäkring som den numera kallas, brukar ligga på mellan 10 000 och 15 000 kronor för en normalstor villa. Nybyggnadsförsäkringar kan i dagsläget endast tecknas via försäkringsbolaget Gar-Bo.

Färdigställandeförsäkring

För att beviljas bygglov av kommunen måste du förse ditt husprojekt med ett färdigställandeskydd. Undantaget är om du sköter allting själv utan att ta hjälp av någon utomstående näringsidkare. Dispens kan även ges för tillbyggnader och enklare fritidshus, men det är byggnadsnämnden som avgör vad som krävs i varje enskilt fall. Bygger du en ny villa och anlitar en entreprenör för att utföra jobbet ska du alltid ha en färdigställandeförsäkring. Skyddet träder in om någonting inträffar som gör att arbetet inte kan slutföras som planerat, exempelvis om entreprenören skulle gå i konkurs. Försäkringen täcker då kostnaderna som krävs för att färdigställa bygget. Skyddet innefattar även kostnader för att avhjälpa eventuella fel som påvisats under slutbesiktningen, samt för att åtgärda skador som orsakats av dessa. Färdigställandeskyddet kan antingen tecknas som en försäkring eller utfärdas i form av en bankgaranti.

Olycksfallsförsäkring

Som byggherre kommer du troligtvis att vistas ganska ofta på byggarbetsplatsen, så se till att du har en giltig olycksfallsförsäkring som skyddar dig om någonting skulle hända. Entreprenörerna du anlitar är själva skyldiga att försäkra sina anställda, men då du har ett övergripande arbetsmiljöansvar bör du ändå säkerställa att alla som jobbar för dig har adekvat skydd.

Byggherre – Total kostnad

Det är mycket att hålla reda på kring ett byggprojekt – inte minst när det gäller kostnaderna. Många poster är dock lätta att missa i kalkylen, vilket kan leda till en spräckt budget om det vill sig illa. Nedan listar vi de kostnader du bör vara extra uppmärksam på som byggherre. Notera att vissa punkter kan överlappa beroende på om du utför jobbet själv eller anlitar en entreprenör. Alla kostnader behöver inte heller gälla i just ditt fall, men det är viktigt att du är medveten om att de kan dyka upp.

Checklista – kostnader vid husbygge

❏      Köpeskilling för tomten

❏      Geoteknisk markundersökning

❏      Förhandsbesked om bygglov

❏      Lantmäteriförrättning, avstyckning och eventuellt servitut

❏      Byggsamråd och kontrollplan

❏      Kontrollansvarig

❏      Nybyggnadskarta

❏      Konstruktionsritningar för grund, väggar och tak

❏      Installationsritningar för el och VVS

❏      Energibalansberäkning

❏      Arkitektarvode

❏      Konsultkostnader

❏      Bygglovsansökan och planavgift

❏      Lagfart (1,5 % av köpeskillingen för tomten + avgift)

❏      Pantbrev (2 % av intecknat belopp), samt gravationsbevis

❏      Utstakning och lägeskontroll

❏      Markarbeten och bortforsling av schaktmassor

❏      Grundläggning

❏      Hyra av fordon, maskiner och utrustning

❏      Arbetskostnader, entreprenörer

❏      Materialkostnader för hus – från grund och fasad till inredning

❏      Transporter och leveranser

❏      Utvändiga VA-arbeten

❏      Installation av el, värme, ventilation och sanitet

❏      Anläggningsavgift för VA

❏      Fjärrvärmeanslutning

❏      Elanslutning

❏      Installation av solceller

❏      Fiberanslutning/stadsnät

❏      Gatubyggnad

❏      Finplanering/iordningställande av trädgård

❏      Räntekostnader för lån under byggtiden

❏      Prisuppräkningar under byggtiden

❏      Villaförsäkring

❏      Byggfelsförsäkring/nybyggnadsförsäkring

❏      Färdigställandeskydd

❏      Del- och slutbesiktningar

❏      Övriga kostnader

 

Se upp för dolda kostnader

Vi har valt att inte att ange några specifika summor här eftersom priserna kan variera kraftigt mellan olika kommuner och näringsidkare. Men ett bra tips om du vill dra ned på kostnaderna och minska risken för oförutsedda utgifter är att begära in offerter från flera olika företag och jämföra exakt vad som ingår i priset hos respektive aktör innan du accepterar ett visst erbjudande. Se även till att ta in referenser och kolla upp att firman du anlitar är seriös. Trots god planering kan det dock dyka upp överraskningar längs vägen, därför är det alltid klokt att inkludera en post för oväntade kostnader i kalkylen.

 

Ansök om bygglov i tid

Även om du äger din tomt får du inte bygga vad som helst och hur som helst på den. Innan du påbörjar ditt husprojekt måste du erhålla bygglov från kommunen. Lämna in din ansökan i god tid och se till att bifoga kompletta dokument och fackmannamässigt utförda ritningar för att undvika onödiga fördröjningar. Normal handläggningstid är cirka tio veckor – och det är viktigt att inte starta i förväg! Att sätta spaden i marken utan att ha fått klartecken från byggnadsnämnden kan leda till böter (byggsanktionsavgift), vilket säkerligen är en extra utgift du vill slippa. Om tomten ligger utanför planlagt område kan det även vara värt att ansöka om förhandsbesked om bygglov för att säkerställa att marken faktiskt får bebyggas innan mer kostsamma åtgärder tas.

Läs mer om hur mycket det kostar att bygga ett hus

Vad är en rimlig kostnad för ett fasadbyte?

Det finns många skäl att byta ut fasaden på ett hus. Att åldern tar ut sin rätt även på trä, puts och tegel är ingen nyhet. Färg som flagnar, puts som trillar av eller fogar som lossnar är bara några av problemen. Frågan är bara, när är det rätt tidpunkt att genomföra jobbet och vilken blir kostnaden? Vilka är tecknen på att det är dags? Hur kan priset på fasadbytet påverkas? Hur planeras detta på bästa sätt?

Bara en fråga om utseende?

Att måla eller putsa utsidan av huset inför en försäljning kan vara en god affär. Det som du sköt på framtiden när du själv bodde där känns nu som en given satsning. Första intrycket och estetiken spelar roll, och du vill säkert ha säljande foton i annonsen. Diskutera saken med mäklaren och kolla också med kommun och länsstyrelse om det finns bestämmelser om kulörer och utformning. Kanske behövs bygglov? Om du inte upplevt problem med dålig isolering eller att fukt trängt in så räcker en ytlig behandling. Eventuellt kan du göra delar av jobbet själv? Ta hjälp av personalen i byggvaruhus och färgbutiker, de kan ge råd om material och metod.

Rätt fasad till rätt pris

Vad är en rimlig prislapp för en ny fasad? Ett första övervägande är hur mycket jobb du gör själv. Att rengöra den befintliga fasaden, skrapa bort gammal färg eller knacka ner puts är lämpliga uppgifter för de flesta husägare. Diskutera med den hantverkare du tänker anlita hur du bäst hjälper till med underarbetet. Ibland är det snarare i slutskedet som du kan vara nyttig genom att måla plank eller detaljer kring fönster eller veranda. Mellan tummen och pekfingret kan du räkna med en kostnad per kvadratmeter på från 1700 kronor och uppåt för trä och från 2500 kronor för puts eller tegelfasad. De här siffrorna inkluderar både material och arbetskostnad. Ett snittpris med 2000 kronor per kvadrat för ett hus med 200 kvadratmeter väggyta skulle då landa på 400 000 kronor. Du vet väl att du kan göra ROT-avdrag för arbetet? https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/rotochrut/gerarbetetratttillrotavdrag.4.5c1163881590be297b5173bf.html

Kostnad på kort eller lång sikt

En del typer av fasadbeklädnader är dyrare än andra initialt. När du köper ett hus med plåttak och putsade väggar förväntar du dig att det ska vara i det närmaste underhållsfritt. Det är behagligt men syns också på prislappen. Hus med träpanel kräver en ommålning cirka vart tionde år. Står huset i ett utsatt läge med hårda vindar och nära salta hav kan det bli ännu oftare. I alla fall på de mest utsatta ställena som sydväggen exempelvis. Över några år så kan alltså skillnaderna jämnas ut.

Vanliga fasadmaterial

I Sverige är trä den överlägset vanligaste fasaden. Det har naturliga skäl. Skog har alltid funnits i närheten och varit tillgänglig. Det har också betytt att vi är duktiga på att välja rätt kvalitet för husbyggen och även vilken ytbehandling som är lämplig. Om du vill känna dig säker som beställare och kund kan det vara värt några timmars studier om trä. Efter det kan du kräva besked om furu, gran och kanske diskutera om ceder skulle vara ett alternativ? Har du en putsad fasad är det termer som ensteg- och tvåstegstätad isolering du ska lära dig. Längre tillbaka lades putsen direkt på isoleringen innanför, vilket är ett säkert sätt att skapa problem med fukt och mögel. Det är viktigt att reda ut hur det ser ut på din fastighet och se om du ska låta göra en tvåstegsventilerad lösning. Då garanterar en luftspalt att olika material hålls isär och att huset blir tätt, men utan fukt.

Komplettera med isolering

Som ofta när det blivit dags för ett större projekt i hemmet, så adderas fler saker. När det nu ändå ska göras, som det heter. Detta gäller även för fasadbyten. En given komplettering som kan bli aktuell är en tilläggsisolering. Om du nu ändå ska byta panel, varför inte sätta in isolering innanför? Generellt tappar ett hus cirka 20 % av värmen ut genom väggarna. Givetvis finns både nackdelar och fördelar med denna insats:

På plussidan:

 • Huset får lägre kostnad för uppvärmningen
 • Bättre marginaler mot dyrare energi i framtiden
 • Att isolera är en engångshändelse, kräver inget underhåll
 • Mysigare innemiljö och ökad komfort både sommar och vinter

På minussidan:

 • Utseendet förlorar på åtgärden när fasaden blir tjockare
 • Arbetet med isolering kostar
 • Svårt att räkna hem energibesparingen

Det kan naturligtvis också vara så att en annan åtgärd tvingar dig att byta fasad. Ett byte av tak som måste tätas, till exempel takpannor som blivit för gamla. Fuktproblem i källare och grund som leder till att huset behöver dräneras, kan också göra att det blir rimligt och lämpligt att justera eller fräscha till fasaden också.

Offerter och kontrakt för fasadbyten

Om du har köpt tjänster av hantverkare tidigare så vet du att det är viktigt att vara tydlig med vad som ingår. Begär in offerter från flera håll. Det finns tjänster på nätet som hjälper dig med detta. Sikta på att ta in åtminstone tre förslag. När det gäller hus med putsad fasad, finns en certifiering i branschen, CFE, Certifierad Fasadentreprenör. Den innebär att entreprenören har gått ett utbildningsprogram som bland annat innebär att de har kunskaper om olika material och är tränade att hitta dolda problem, som fuktangrepp. Läs rekommendationer och kolla att firman du tänker använda har F-skattsedel. Prata också med människor du litar på, grannar eller kompisar som har erfarenheter av ett fasadbyte eller liknande. Andra källor är grupper på Facebook där du kan komma i kontakt både med företag och kunder. Där kan du få en bild av vad som är ett rimligt pris och hur bra entreprenören håller tidplan och andra detaljer. På kommunen finns konsumentvägledare som dagligen arbetar med de här sakerna. I din offertförfrågan bör du ha med:

 • Bostadsort
 • Bostadstyp
 • Antalet kvadratmeter
 • Önskat start- respektive slutdatum
 • Beskrivning av omfattningen
 • Beskrivning av status på fasaden
 • Materialval
 • Beskrivning av tomten och tillgänglighet för maskiner
 • Övrigt, till exempel tilläggsjobb

Vad kostar det att isolera en vind?

En man undersöker prisutvecklingen på bostadsmarknaden

Att tilläggsisolera en vind är ett bra sätt att minska värmeläckage och få ner sina uppvärmningskostnader men det gäller att isolera lagom mycket och med rätt teknik för att undvika fuktskador. Husets uppvärmningskostnader handlar inte bara om husets isolering. I uppvärmningskostnaderna brukar man räkna med varmvattenförbrukningen, ventilationsluften och de förluster man har genom golvet, alla fönster, väggarna och taket. Här ska vi koncentrera oss på vinden och hur man effektiv tilläggsisolerar den.

När man ska isolera en vind ska man göra det med viss försiktighet. Om du har ett hus med väldigt liten värmeförlust kan luften på vinden vara lika kall som luften utomhus. Detta innebär att risken för fukt- och mögelskador ökar. När ett hus har en perfekt isolering ska temperaturen på vinden vara lite högre än utomhustemperaturen så att luften torkar upp. Att isolera för mycket blir alltså både dyrt och gör huset mer känsligt för fukt. Det är viktigt att det inte tränger upp fukt till vinden via bostaden. Se därför till att vindbjälkslaget är tätat, likaså alla vindsluckor och utrymmen för rör och ledningar. Man ska inte heller blanda isolermaterial. Det ökar risken för fuktproblem.

Så här mycket kostar det att tilläggsisolera en vind

Värme stiger uppåt och detta innebär att det försvinner mycket värme genom husets vind. Man brukar uppskatta att ungefär 15 % av ett husets totala värmeförlust försvinner genom taket. På ett mycket enkelt sätt kan du se om ditt tak läcker värme. Om ditt tak har stora områden utan snö när det är vinter kan det betyda att huset har en stor värmeförlust. Du kan också gå upp på din vind och titta hur isoleringen ser ut i förhållande till golvbjälkarna. Hus som är byggda före 1970 brukar vara särskilt lönsamma att isolera då de inte är lika energieffektiva som modernare hus.

Kostnaden för en tilläggsisolering påverkas av isoleringsmaterialet, vem som gör arbetet, hur vinden ser ut och var du bor, alltså vilket klimat som råder där du bor. Generellt kan man räkna med att det kostar mellan 100 och 300 kr per kvadratmeter om du låter en fackman göra arbetet. Gör en enkel kalkyl med uppgifter om vad du betalar för värmen idag och hur mycket en tilläggsisolering kan sänka denna kostnad. Jämför med vad du räknar med att själva investeringen kostar så har du en bra chans att se hur mycket du tjänar på att tilläggsisolera och hur lång återbetalningstiden kommer att bli.

Om du till exempel bor i en 70-tals villa på västkusten med ett vindsutrymme på ungefär 80 kvadratmeter som idag har en 100 mm mineralullisolering kan du göra en energibesparing på ungefär 2000 kWh per år genom att tilläggsisolera med 400 mm mineralull. Kostnaden för detta med material- och arbetskostnader, inklusive ROT-avdrag, landar på ca 19 000 kr och med ett elpris på 1,25 kr/kWh kommer du att ha betalat av investeringen på sju år. Om du gör en del av arbetet själv kan du påverka priset och få ner kostnaden.

Priset på en tilläggsisolering beror på vad isoleringen kostar och hur mycket du betalar för din uppvärmning av huset men räkna med att en isolering på en villa med en vind på ungefär 80 kvadratmeter kostar mellan 15 000 och 25 000 kr och att investeringen kan ha betalat sig på mellan tre till fem år men det kan ta både längre och kortare tid. Innan du ska tilläggsisolera din vind rekommenderar vi att du begär in offerter från olika företag. Be dem separera materialkostnaden och arbetskostnaden så att du snabbare och lättare kan jämföra offerterna. På arbetskostnaden kan du göra ett ROT-avdrag. I din kommun finns också en energirådgivare som kan svara på dina frågor och ge råd.

Hur går en tilläggsisolering till?

Om du har en vind som är lätt att komma åt kan du göra arbetet själv. Är du osäker på hur vinden ska isoleras och med vilket isoleringsmaterial ska du ta hjälp av en fackman. Vinden ska dels tilläggsisoleras men den ska också skyddas från fukt. Varm och fuktig luft ska alltså inte tränga upp till vinden från bostadens rum. Kontrollera därför att plastfolien som fungerar som en spärr är ordentligt tät. Det är särskilt viktigt att titta hur det ser ut runt ventilationsrör, runt skorstenen och vindsluckan. Beroende på om du ska inreda vinden eller bara använda den som en förvaringsyta ska du isolera bara vindbjälklaget eller hela ytan.

I de flesta fall brukar man lägga ett lager med isoleringsmaterial på ungefär 50 cm. Lösull är ett vanligt material som används för tilläggsisolering av vindar. Lösull är effektivt och förhållandevis billigt. Det finns både som mineralull och cellulosafiber. Mineralull är enkel att arbeta med, du behöver bara en kniv och en tumstock. Tänk dock på att bära heltäckande kläder och handskar då lösullen kan orsaka klåda. Kutterspån är ett annat vanligt material som används och en modernare metod är att använda cellplast. En fackman kan hjälpa dig att avgöra vilket material som passar för just ditt vindsutrymme. Har du en vind med många små skrymslen kan det vara svårt att komma åt och lägga isolering och då kan en sprutisolering vara det bästa alternativet. Då sprejas isolering in direkt på ytan och efter ett tag utvidgar den sig och på så sätt hamnar den i alla vrår och tomrum och håller tätt. Om den isoleringen som redan finns på vinden är dålig ska den tas bort helt och då får man göra en nya isolering annars så fungerar en tilläggsisolering bra. Vinden ska sedan ha ventiler och en luftspalt som går mellan ditt yttertak och isoleringen för att undvika fukt- och mögelskador.

När du har en vind som är tilläggsisolerad får du ett behagligare inomhusklimat, du får lägre uppvärmningskostnader genom minskad energiförbrukning och huset blir mer miljövänligt. En tilläggsisolering kan därför vara ett snabbt och enkelt sätt att spara pengar och bli mer klimatsmart. När tilläggsisoleringen är klar ska du hålla kolla på klimatet på vinden. Inspektera vinden några gånger varje år och var observant på färgförändringar och fuktfläckar.

Vad blir kostnaden när du ska renovera köket?

En kock väntar på att köksrenoveringen ska bli klar.

Ett av de mer krävande projekten när det gäller inredning och renovering är faktiskt köket. Där är kraven på funktion och design väldigt höga. Vem klarar sig utan diskho, frys eller köksfläkt nu för tiden? Ingen. Men till det mest basala kan du addera nästan hur mycket som helst. Vinkyl, köksö, ismaskin, marmorbänk och gasspis. Det är upp till dig vilken kostnad du tycker är rimlig när husets hjärta ska uppgraderas.

En första inventering

Att bilda sig en uppfattning om storleken på utrymmet är en god start. Det ger en fingervisning om hur mycket pengar det kommer att krävas. Dessutom ska du besluta dig för om du har de kvadratmetrar du behöver, eller om du ska nalla andra rum i kanten. Kanske offra matsalen eller en bit av hallen?

Våga tänka fritt och sätt igång att flytta runt på möbler och vitvaror. I fantasin alltså. Det finns många goda exempel på att ett radikalt omtag ger bra resultat. Inte minst om det är ett gammalt kök från länge sedan. Ett som du ska anpassa till din livsstil och dina krav på komfort och med plats för sådant som utrustning och porslin. När du går igenom förutsättningarna bör du också granska den befintliga inredningen. Räcker det med att själv måla eller låta sprutmåla luckorna? Hur är det med knoppar och handtag? Ett byte av dem kan göra susen. Om spis och kyl är tillräckligt fräscha kan de kanske stå kvar? Glöm inte ytorna på väggar och golv. Vad kan behållas, vad måste förnyas?

Trender och hållbarhet

Det finns olika vägar att slå in på här. En aktuell trend är att återvinna och “hacka” eller anpassa prylar. Ett exempel är att använda möbler som är tänkta för andra rum och ställa dem i köket. Bokhyllor, skåp eller bänkar som du hittar begagnade eller kanske har ärvt eller ropat in på auktion? Att ge möblerna flera funktioner är också en del av detta. Gör en bänk som också är förvaring av kokböcker eller kastruller, häng slevar och vispar på matbordets gavel. Eller strunta i bord och gör en bar som rumsavdelare, eller sitt vid köksön. Det är bara du och de du delar köket med som vet vad som passar och blir bäst. När det gäller mer kostsamma delar som golvet eller ugnen är det dock bäst att tänka långsiktigt. Ett högre pris för renoveringen idag kan betyda längre livslängd totalt sett.

Kronor och ören för nytt kök

De allra flesta måste hålla ett öga på kostnaderna. Det är vanligt att sätta ett tak för vad renoveringen får kosta. Vad kan du påverka? Om du väljer standardprodukter kan du komma undan med en tusenlapp för en bänkskiva. Vill du ha massivt trä, granit eller marmor talar vi snarare om 8 till 10 000 kronor. Att kombinera standardlösningar med enstaka utsvävningar eller statements är ofta inom räckhåll. Det vill säga om du vill ha en tjusig kyl av trendigt märke, får det bli ett enklare stänkskydd eller en mindre köksö.

Här några riktlinjer när det gäller priset för arbetet:

 • Timkostnad för hantverkare i genomsnitt; 500 kr
 • Antal timmar för normalstort kök; 155-175
 • Skåp, vitvaror och material; cirka 50 000 kr och uppåt

Kolla detaljerna för ROT-avdraget du kan göra för arbetskostnaden här: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

Förberedelser i befintligt kök

Varje köksrenovering är unik. Men naturligtvis finns några återkommande moment. De påverkar också priset, inte minst på arbetskostnaden. Allt du kan göra själv på ett fackmannamässigt sätt, alltså tillräckligt bra, gör gott för din budget. Att riva gammalt och demontera skåp som ska bort är några exempel. Knacka ner kakel eller riva tapeter är andra lämpliga insatser. Lite krångligare blir det om vattenrör eller elledningar är inblandade. Vissa sysslor måste du lämna till professionella hantverkare, annars får du trassel med försäkringarna och i värsta fall händer det olyckor. I gamla väggar kan det tyvärr finnas asbest eller andra hälsovådliga material som du måste se upp med. Där ska du inte hugga i själv i ett försök att tjäna pengar. Det kan slå tillbaka.

Tid är pengar

I planeringen av ditt projekt måste tidsaspekten tas med i beräkningen också. Om det hela sker i ditt nuvarande hem är det ganska avgörande. Hur länge kan du vara utan kök? Hur mycket berörs andra rum? Kan det hela göras när du är bortrest? Var ska du bo när ditt hem är obeboeligt? I sammanhanget kan också nämnas vikten av att informera grannar och/eller  bostadsrättsförening. Avstängning av el eller vatten berör ju även dem. Ibland behövs särskilda tillstånd innan du kan sätta igång med förändringarna.

Lägg också ett tidsperspektiv på valen du gör av inredning och utrustning. I vilket skede av livet befinner du dig? Hur många är ni i hushållet? Ska det finnas plats för hundens matskål eller tvättmaskinen? Siktar ni på att bli fler eller färre? Med andra ord, är du i fasen när man bildar familj och skaffar barn, eller är du medelålders och har barn som snart flyttar hemifrån? Naturligtvis kan helt andra faktorer påverka också. Behöver det förbättrade köket vara anpassat för äldre människor eller någon som är rullstolsburen? Sätt fokus på det som kan göra att det verkligen lyfter för just dig och dina närmaste.

Standard eller nyskapande kök

En glödlampa

Förväntningarna på rummet där vi äter och lagar mat förändras ständigt. Ändå är det vissa saker som förblir oförändrade. Måttet för höjden på bänkskåpen har varit 90 centimeter sedan 1950-talet. Att modulerna för skåp och lådor är 60 centimeter djupa och 60 eller 40 centimeter breda gör det enkelt att planera. Detta ser du om du använder de digitala planeringsverktyg som de stora kökstillverkarna erbjuder.

Numera finns en europeisk standard som i mångt och mycket tagit intryck av den svenska. Vill du experimentera och sätta en egen prägel finns det oändligt många alternativ för form och färg. Dessutom kan insidan av skåp och lådor extrautrustas på en mängd sätt, och skräddarsys för dina behov av förvaring för glas, porslin, konserver och kryddor.

Läs mer om hur du gör upp en budget

Så här gör du upp en budget för renoveringen

Kvinna gör research för att lära sig mer om sitt byggprojekt

Du kan ha många olika anledningar för att göra en uppdatering av ditt hem. Det kan vara av ekonomiska eller estetiska skäl. Kanske har du äntligen fått råd med drömköket eller du bara måste måla över den där fula väggen i hallen? Du är inte ensam med dina planer. Många gillar att förbättra sin bostad eller sommarstuga. Sverige är ett land med många hemmafixare. Skickligheten varierar naturligtvis, och resultaten också. Förhoppningsvis har du ett bra utgångsläge just i din bostad så det räcker med en ytlig förbättring. I de flesta fall kommer du långt med inspiration och några goda råd från färgbutiken eller byggvaruhuset, men om du vill ha tips kring hur du gör upp en budget som håller över tid, kommer här några råd inför renoveringen.

Göra upp budget

En budget är lite som väderprognosen. Ett sätt att försöka uttala sig om framtiden och det man ser komma. I grunden planerade utgifter alltså. Men det är en mycket god idé att även budgetera för oförutsedda kostnader. Många menar att de bör ligga på 20 % av renoveringsbudgeten. Hur bra du gissar har att göra med hur mycket du har läst på innan. Några grundläggande områden att fundera på:

 • Vad vet du om de material du ska använda?

Standardkakel brukar komma till en lägre kostnad än specialprodukter som tillverkas i mindre serier.

 • Kommer du att göra delar av arbetet själv?

Det är i de allra flesta fall billigare än att hyra in hantverkare.

 • Behöver du låna till förbättringarna?

Ta en kontakt med din bank, tidigt i processen. Ofta kan du låna med bostaden som säkerhet. Prata om vad det betyder för ditt bolån på kort och lång sikt.

Dina utlägg på ett ungefär

När du går ut och äter kanske du kollar in meny först? På nätet eller vid bordet. Tänk likadant när du ska bygga om hemma. Ta reda på så mycket du kan, innan du hyr in någon för jobbet eller köper material. I vilken nivå är det rimligt för dig att lägga renoveringen? Pratar vi lunchrestaurang eller Michelinkrog? Det går såklart att kombinera riktigt lyxiga delar med mera standardmässiga. En tumregel är att försöka hålla sig mer neutral för de dyra delarna. De som du inte kommer att byta på många år, efter renoveringen. Det kan vara vitvarorna i köket, badrumsporslinet eller golven. Ta istället ut svängarna på detaljer som badrumsspegeln, de öppna hyllorna i köket och satsa på fina mattor. Sådant som är lätt att byta ut eller ta med sig vid en flytt.

Några riktlinjer för kostnader, mycket allmänt hållna:

 • Renovering av gästtoalett eller liknande,  från 70 000 kronor (för badrum startar priset på det dubbla).
 • Köksrenovering medelnivå från cirka 120 000 kronor, arbete och material inkluderat.
 • Renovering av mellanstor bostad, 15-20 000 kronor kvadratmetern.

Fackmannamässigt

Till att börja med är det bra att veta vad som faktiskt gäller för olika typer av bostäder. Många är osäkra på hur det ligger till med lägenheter man inte äger själv. Men det är exempelvis tillåtet att förbättra en hyresrätt. Allting måste göras fackmannamässigt som det heter. Det innebär att jobbet ska vara utfört som av en yrkesman i princip. Om du tapetserar ska underarbetet vara ordentligt och hållbart gjort. Målar du en vägg, ska den tåla en granskning och inte se kladdig ut mot tak eller lister. Din lägenhet ska kunna gå att återställa till ursprungligt skick. Exempelvis, om du har lyft ut badrumsskåpet, ställ det i förrådet så du kan sätta tillbaka det när du flyttar. Allmänt sett så är tipset att inte satsa alltför stora pengar på en bostad du inte äger själv. Fråga alltid hyresvärden. Fråga hellre en gång för mycket, chansa aldrig. Ta reda på om det finns en renovering planerad, då kan du kanske påverka den? Poängen är att hyresrätten ska behålla sitt värde och inte tappa det.

Avdragsgillt

Om du har en bostadsrätt eller villa är det en rimlig fundering hur du får bästa pris när du ska sälja. Vad krävs för att budgivningen ska kicka igång? Hur omfattande styling är rimlig? Vilken typ av ombyggnation lönar sig? När du planerar din budget, glöm inte ta reda på vad som gäller den dagen du säljer. Spara alla kvitton och handlingar. Det är onödigt att missa de avdrag du har rätt till. Några grundläggande regler för vad som är avdragsgillt i din deklaration vid en försäljning:

 • Arbetet ska ha gjorts under de senaste fem åren innan försäljning.
 • Renoveringen ska ha kostat mer än 5 000 kronor (ok att lägga ihop flera mindre).
 • Insatsen ska ha höjt värdet (gäller i stort sett alltid).

Du får dra av hela utgiften om:

 • Du byggt helt nytt hus.
 • Byggt ut ditt hus.
 • Förändrat planlösningen.
 • Investerat i utrustning som inte funnits tidigare, exempelvis tvättmaskin.

Allt du behöver veta, på Skatteverket: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/avdragforrenoveringarochnybyggnation.4.6d02084411db6e252fe80009228.html

Utgångsläget där du bor

Förutom de olika typerna av ägda eller hyrda bostäder är ju faktiskt årgång och standard några viktiga faktorer. Hur gammalt är huset? Har det renoverats tidigare? Det är tyvärr inte så ovanligt att fastigheter har byggts om på mindre lyckade sätt. Somligt syns med blotta ögat, exempelvis fönster som bytts ut, med ändrad stil och färg. Ändrat fasadmaterial eller isolering förekommer som påverkat både funktion och utseende. Ibland har giftiga material som asbest använts, eller huset är ohälsosamt tätat från oljekrisen på 1970-talet exempelvis. Dessa kan kräva särskilda metoder vid en omgörning.

Låt en erfaren byggare gå igenom ditt hem och kolla eventuella fallgropar. Det kan vara mögelangrepp i stommen, dåliga rör för vattnet eller en källare med fuktproblem. Elledningarna är ett annat område som kan behöva granskas. Har du rätt fas för de vitvaror du planerar för köket? Hur ser dragningarna av kablarna ut, ligger de i väggar som du vill ta ner, eller i tak där du planerar för spotlights? Standarden på tak och stuprör, anslutningar vid skorsten och kupor är andra vanliga problemområden som kan bli dyra att åtgärda och tyvärr många gånger måste göras innan ett fint kök eller en glasdörr mot altanen kan bli verklighet.

Läs mer om badrum

Vad kostar en pool?

Drömmen om en egen pool lever och frodas trots vårt avlånga lands kyliga klimat. Det är inte så konstigt egentligen. Självklart vill du njuta till max under årets soliga, varma och härliga månader. Det finns en uppsjö av olika pooltyper att välja mellan och de har alla sina för- och nackdelar. Vilken pool just du ska välja att anlägga beror helt på vilka preferenser du har. Vissa sorter lämnar inte mycket utrymme för egna idéer, vilket för vissa kan kännas tråkigt. Andra är bara ute efter att kunna ta ett svalkande dopp sommartid utan att behöva lämna tomten för en tur till närmaste hav eller sjö.

Oavsett vad du har för önskemål om din framtida pool kan det vara bra att välja utifrån både pris och smak. Vilka förutsättningar din tomt har för att anlägga pool spelar förstås också in. Kontroller gärna vilka pooltyper som går att anlägga hemma hos dig innan du bestämmer dig. Nedan följer en enkel guide till olika poolalternativ och hur de skiljer sig i utförande, underhåll och pris.

Kostnad för olika pooltyper

Stålpool Murad pool Gjuten betongpool PP-pool och thermopool Glasfiberpool och linerpool Stålpool

Stålpool

Att anlägga en stålpool brukar kosta omkring 200 000 – 250 000 kronor. Priset varierar förstås med storleken, men även med kvaliteten. Det finns nämligen många olika sorters rostfritt stål att välja mellan. Det är smartare att välja en kvalitet som håller under lång tid, även om det kostar extra. Det viktigaste när du anlägger en stålpool är trots allt att stålet ska tåla vatten.

Arbetet med att anlägga en stålpool börjar med att ett företag gör ett stort hål där poolen ska vara. Därefter kläs hålet in i plåt, som svetsas på plats. Därefter gjuts utsidan i betong. 

Murad pool

Murad pool

En murad pool är ett lite lyxigare alternativ när det kommer till att anlägga pool. Med en murad pool får du nämligen möjligheten att designa mycket själv. Ju större utsvävningar du gör, desto större blir förstås kostnaden i slutänden. Men det kan ändå vara kul att mura en snygg trappa och klä in ett område i effektfull mosaik. Räkna med att prislappen för att mura en pool hamnar på omkring 350 000 kronor.

Gjuten betongpool

Gjuten betongpool

Ett annat lyxigt alternativ i poolvärlden är den populära gjutna betongpoolen. Den här typen av pool kräver lite mer arbete och kostar därefter. Det är av yttersta vikt att ytan blir helt slät. Räkna med att det kostar mellan 350 000 – 600 000 kronor för en gjuten betongpool. Priset varierar beroende på placeringen av poolen, hur stor den ska vara och hur du vill att poolen ska se ut. För att hålla priset nere kan du till exempel välja att måla betongen i en snygg färg istället för att klä in poolen i mosaik, som är ett dyrare alternativ.

PP-pool och thermopool

PP-pool och thermopool

Den kostnadseffektiva PP-poolen är tillverkad i polypropen och levereras i ett stycke som gjuts fast i betong. Räkna med ungefär 250 000 kronor för en PP-pool. Thermopooler liknar en murad pool till utseendet, men byggs upp av smarta isolerblock. Poolen gjuts på grunden och kostar omkring 300 000 kronor.

Glasfiberpool och linerpool

Glasfiberpool och linerpool

De billigaste poolalternativen är glasfiberpool och linerpool. En glasfiberpool levereras i sin helhet och grävs ner på samma sätt som en PP-pool. För att maximera livslängden på din glasfiberpool bör du fokusera på att välja glasfiber av hög kvalitet. Linerpoolen har en livstid på cirka 10–15 år beroende på kvalitet och behöver inte heller gjutas fast. Priset för en glasfiberpool eller linerpool brukar ligga på omkring 200 000 kronor.

Driftskostnader för pool

Förutom själva anläggningskostnaden tillkommer det också kostnader för att ha en pool i drift. Den största driftskostnaden hittar du i uppvärmningen, men andra kostnader som tillkommer relaterar ofta till själva skötseln av poolen. Vattenstickor för att mäta kvaliteten på vattnet bör till exempel användas varje dag. De är lätta att använda, men skulle pH-värdet inte vara rätt behöver det åtgärdas. Då behöver du ha ett speciellt pulver att hälla i poolen hemma.

Poolen kan värmas upp på flera olika sätt och det finns några olika saker du kan göra för att hålla uppvärmningskostnaden för din pool nere.

 • Välj isolerad poolkonstruktion

Det finns många olika typer av poolkonstruktioner, men om du väljer en isolerad variant kan du känna dig trygg med att poolen håller värmen bra. Då slipper du lägga onödiga pengar på uppvärmning som lämnar vattnet.

 • Investera i ett pooltak

Den växthuseffekt som skapas under ett pooltak hjälper också till att hålla värmen ordentligt. Därför kan det vara smart att investera i ett pooltak att fälla ut över din pool när den inte används. Särskilt effektivt blir det under kyliga nätter i början och i slutet av sommaren.

 • Smarta solfångare

Om du förser din pool med solfångare kan du också hålla nere kostnaderna för uppvärmningen. En sådan anläggning kan till stor del sköta sig själv.

Ta in flera offerter

Genom att ta in offerter från många olika leverantörer av poollösningar kan du få ner priset ordentligt. Fall inte för första bästa erbjudande, utan ha is i magen och invänta rätt offert. I offerten ska det tydligt framgå vad som ingår. Det bör också finnas en tydlig tidsplan där leveransvillkor finns tydligt utskrivet.

Välj inte bara leverantör utifrån priset de kan erbjuda. Prata också med poolanläggaren och försök få en känsla för personen. Ditt val av leverantör ska kännas rätt i magen. Det är trots allt ett antal timmar denne ska vistas på din tomt. Dessutom är det lättare att förhandla och komma överens med en person som du tycker om.

Vad kostar det att bygga hus?

Kvinna planerar för ett husbygge

Inget husbygge är det andra likt, därför är det i princip omöjligt att ge ett generellt svar som stämmer för alla. Vi kan dock förse dig med verktygen du behöver för att räkna ut ett ungefärligt belopp för ditt projekt. Här går vi igenom några av de främsta parametrarna som har betydelse för kostnaden när du ska bygga hus.

Vad styr priset för ett husbygge?

Att bygga ett eget hus från grunden är alltid ett stort projekt och det är många olika faktorer som påverkar priset, däribland:

 • var i landet du ska bygga
 • priset på tomten
 • markens beskaffenhet
 • husets storlek och planlösning
 • om huset är prefabricerat eller arkitektritat
 • baskonstruktion och estetiska tillval
 • grundtyp och fasadmaterial
 • inredning och installationer
 • val av entreprenörer och materialleverantörer
 • hur mycket du gör själv
 • kringkostnader.

Bygga hus – totalkostnad

Det allra första steget i planeringsarbetet är att göra en övergripande produktionskalkyl. Denna ligger till grund för hela husbudgeten och ska innefatta samtliga kostnader som kan tänkas dyka upp under projektets gång. De poster som bör finnas med i kalkylen är:

 • Köpeskillingen för tomten
 • Kostnader för fastighetsbildning
 • Anslutningsavgifter för VA, el och fjärrvärme
 • Övriga tomtkostnader
 • Schaktning, pålning, sprängning
 • Bortforsling av material
 • Grovplanering
 • Finplanering
 • Utvändiga VA-arbeten
 • Övriga exploateringskostnader
 • Grundläggning och dränering
 • Material/byggsats för huset och eventuella sidobyggnader
 • Fraktkostnader
 • Husmontering
 • Övriga byggnadsarbeten
 • Installationskostnader för el, ventilation, värme och sanitet
 • Golvläggning, målning och tapetsering
 • Övriga byggnadskostnader
 • Lagfartskostnad
 • Pantbrev och gravationsbevis
 • Bygglovsansökan
 • Byggsamråd, utsättning etcetera
 • Garanti- och försäkringskostnader
 • Besiktningar och byggkontroll
 • Eventuella konsultkostnader
 • Räntor på eventuella lån, samt skattereduktion för dessa under byggtiden
 • Övriga byggherrekostnader
 • Prisökningar under byggtiden
 • Andra oförutsedda utgifter

Kostnader för tomt och markarbete

Innan du kan uppföra ett hus behöver du naturligtvis hitta en tomt att bygga det på. Redan här har du en av de största posterna i kalkylen, men kostnaden styrs mycket av läget. Vill du ha sjöutsikt från sovrumsfönstret får du vara beredd att betala mer än om du föredrar granar och tallar. Tomtpriserna varierar också kraftigt mellan olika delar av landet. I storstadsregionerna ligger de avsevärt mycket högre än på landsbygden. I Skara kan du till exempel förvärva en skogstomt på 994 kvadratmeter för bara 95 000 kronor. På Lidingö får du ge närmare 9 miljoner för en byggklar tomt på 1 000 kvadratmeter. På Tjörn får du betala drygt 4 miljoner för en havsnära tomt med båtplats på ynka 366 kvadratmeter. I Boden kan en sjötomt på hela 1 840 kvadratmeter bli din för endast 145 000 kronor.

Hur tomten ser ut påverkar i sin tur hur mycket markarbete som krävs och kostnaden för detta. En tomtplats med färdiga, kommunala anslutningar har i regel ett högre inköpspris än en oexploaterad naturtomt, men då måste du sätta det i relation till hur mycket det kommer att kosta att iordningställa den ”billiga” tomten själv. Kanske blir den rent av dyrare i slutändan.

Försäkringsbolagen bedömer också vissa områden som mer ”riskfyllda” på grund av klimatet, vilket gör att försäkringspremierna kan skjuta i höjden. Väljer du att bygga ditt hus på västkusten, uppe i fjälltrakterna eller nere i Skåne kan din färdigställandeförsäkring bli tiotusentals kronor dyrare än om du skulle bygga ett exakt likadant hus i Bergslagen.

Se upp för dolda kostnader

Inför ett husbygge är det oerhört viktigt att hålla koll på alla utgifter, men det är lätt att missa avgörande punkter och göra felberäkningar i underkant vilket kan leda till en spräckt budget om du har otur. Kostnaderna för markarbeten är en post som tenderar att skapa huvudbry för många då den ofta är väldigt svårberäknad. En mark- och anläggningskonsult kan hjälpa dig att göra en rättvisande prisuppskattning, men då tillkommer å andra sidan kostnaden för att anlita en sådan. Behöver du göra en geoteknisk markundersökning kostar även den pengar.

En markundersökning gör att du slipper obehagliga överraskningar vid grävningen och kan vara nödvändig för att välja rätt grundläggningsmetod. Men även om du har planerat noga kan det dyka upp oväntade hinder som förändrar både tidsplan och kostnad. Därför är det är alltid klokt att lämna utrymme i budgeten för oförutsedda utgifter. Glöm inte heller att ta med priser för materialtransporter, bortforsling av schaktmassor, betongbilar och liknande i beräkningen.

För alla steg i byggprocessen lönar det sig oftast att ta in offerter från flera entreprenörer och jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för en viss aktör. Välj det erbjudande som känns rätt för dig, men var noga med att kontrollera vad som ingår i det avtalade priset för varje delmoment. Ta även referenser på det aktuella företaget och se till att sätta gränser för att undvika extrakostnader.

Riktpris för olika hustyper

Även om vi bortser från allt grundarbete och endast ser till uppförandet av själva byggnaden finns det stora skillnader i pris. Mycket beror på huruvida du ritar själv, anlitar en arkitekt eller köper ett prefabricerat hus, men kostnaderna påverkas även av vilket fasadmaterial du väljer. Här är några grova prisuppskattningar för olika hustyper:

Nyckelfärdigt trähus

12 000 – 25 000 kronor per kvadratmeter

Nyckelfärdigt stenhus

15 000 – 25 000 kronor per kvadratmeter

Arkitektritat trähus

18 000 – 25 000 kronor per kvadratmeter

Arkitektritat stenhus

20 000-30 000 kronor per kvadratmeter

Trähus byggt med lösvirke

Från 8 000 kronor och uppåt per kvadratmeter

Kringkostnader vid husbygge

Kringkostnaderna utgör en betydande del av totalpriset när du ska bygga hus, men även dessa kan skilja sig mycket åt beroende på var du väljer att sätta bo. Följande kostnader är viktiga att ta med i beräkningen, om tillämpligt:

 • Arkitektarvode
 • Bygglovsansökan och planavgift
 • Avstyckning, utstakning och lägeskontroll
 • Geoteknisk markundersökning
 • Lagfart
 • Pantbrev
 • Anläggningsavgift för VA
 • El- och fjärrvärmeanslutning
 • Installation av solceller
 • Indragning av fiber/stadsnät
 • Gatubyggnad
 • Husförsäkring
 • Kontrollansvarig
 • Slut- och delbesiktningar

Prisexempel är svåra att ge då flera punkter kan variera i 10 000 till 100 000-kronorsspann. Kostnaden för VA-anslutning kan till exempel ligga på allt mellan 72 000 och 214 000 kronor beroende på var i landet husbygget sker. På vissa orter kan du få fjärrvärmeanslutningen inbakad i månadskostnaden för abonnemanget, i andra delar av landet kan anslutningsavgiften gå på upp emot 60 000 kronor. Kostnaden för bygglovsansökan påverkas främst av husets storlek, men om du bygger i ett detaljplanerat område måste du även betala en extra planavgift. Kommunen kan ge besked om vad som gäller för just din tomt.


Läs mer om kostnaden för en tillbyggnad