Renovera badrum och sätt in tvättmaskin

Man tvättar händerna i badrum som inkluderar en tvättmaskin

Ska du renovera badrummet och passa på att sätta in en tvättmaskin i samband med renoveringen? Vi har samlat några tips och råd som det kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång med ditt nya badrumsprojekt.

Renovera badrum

Att renovera ett badrum är ofta ett stort projekt som också kan bli ganska kostsamt. I gengäld har ett badrum en lång livslängd och värdet på huset eller lägenheten kan också stiga vid en eventuell försäljning om badrummet är renoverat. Badrummet är det första rummet som många bostadsspekulanter inspekterar när de ska investera i en ny bostad.

Hur mycket det kostar att renovera ett badrum beror på många faktorer. Först och främst, vilken standard vill du ha? Det finns kakel och klinkers som kostar i princip hur mycket som helst. Vill du flytta på till exempel tvättställ eller toalett? Räkna med att det kommer att kosta mer än om du vill använda de befintliga rördragningarna.

Tänk långsiktigt

När du renoverar ditt badrum kan det vara bra att tänka på att badrummet, och därmed också den stil du väljer på inredningen, ska hålla ett antal år. Det kan därför vara smart att inte välja något alltför trendigt som snabbt kan se omodernt och tråkigt ut. Oftast är det bäst att satsa på neutrala färger och material för att sedan piffa till badrummet med hjälp av inredningsdetaljer, handdukar och annat som enkelt kan bytas ut och uppdateras vid behov. Med en neutral bas är detta enkelt att genomföra.

Vill du inte ha kakel?

Idag finns det stora valmöjligheter om man vill använda andra material än just kakel. Våtrumsskivor och våtrumsmattor finns i många olika utföranden och kräver lite mindre arbete än just kakel. Med en våtrumsmatta behöver du ofta inte heller en separat fuktspärr vilket gör den snabbare att arbeta med än kakel.

Installera tvättmaskin i badrummet

När du renoverar badrummet kan det vara ett bra tillfälle att installera en ny tvättmaskin. Detta moment kan du ofta göra själv om rätt rördragningar finns och installationen är rätt förberedd. Något som det dock kan vara bra att tänka på är att elinstallationer i badrum omfattas av ganska många regler. För att undvika farliga elinstallationer i badrummet ska du alltid låta en elektriker dra all el och installera all armatur. Glöm inte att elen i badrummet måste vara kopplat till en så kallad jordfelsbrytare. Detta är av säkerhetsskäl, för att undvika kortslutningar till följd av fukt. Behöver du eluttag i badrummet så får dessa inte installeras för nära dusch eller badkar. För att vara säker på att du följer alla regler kring elinstallationer i badrummet är det bäst att involvera en elektriker redan i planeringsstadiet. 

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Som vi redan har nämnt kan en badrumrenovering variera mycket i pris. Material, standard och underarbete är alla faktorer som påverkar slutnotan. Priset varierar också mycket mellan olika platser i landet. I regel är det dyrare att renovera (och därmed anlita hantverkare) i storstäder än på mindre orter. Det brukar kunna skilja en till två hundralappar i timkostnad.

Priset beror också på om du själv ska leda projektet eller om du väljer totalentreprenad och därmed låter ett byggföretag leda arbetet samt ha all kontakt med alla underleverantörer och fristående hantverkare.

Totalentreprenad kan brukar kunna kännas både tryggare och enklare för många, eftersom man då slipper ta kontakt med alla leverantörer själv och se till så att alla detaljer och delar klaffar och görs i rätt tid.

Prisexempel badrumsrenovering

Blåfärgat hus som illustrerar renovering

En renovering av ett standardbadrum på 10 kvadratmeter brukar kosta runt 150 000 kronor. Detta pris kan dock variera både uppåt och nedåt beroende på materialval.

Glöm inte bort att du kan få rot-avdrag på arbetskostnaden med upp till 50 000 kronor per år. Observera att rot-avdraget endast gäller för arbete och inte för material eller transport.

Vill du få ner kostnaden för din renovering kan du välja att göra den inledande rivningen själv. Att riva ner den gamla badrumsinredningen och forsla bort avfallet kan du göra själv utan några större expertkunskaper. Om du inte vill göra detta själv så kan du låta det ingå i den offert du får från byggföretaget. Då kommer en snickare att riva inredningen och företaget ansvarar då också för bortforslingen av allt skräp som blir över.

Även montering av så kallade våtrumsskivor som ska sitta under exempelvis kakel är något du kan göra själv.

Oavsett hur mycket av förarbetet som du kan tänka dig att göra själv eller låta en expert sköta, så är det viktigt att alltid ta in flera offerter som specificerar exakt vad som ingår i priset så att du enkelt kan jämföra dessa. Beskriv tydligt för företaget vad det är du vill ha gjort för att offerten ska bli korrekt. När du jämför offerter med varandra så ska du titta på vilka punkter som har inkluderats. Ingår rivning och förarbete? Bortforsling av allt avfall? Tillkommer några kostnader som till exempel resekostnader eller liknande? Allt detta påverkar ditt slutliga pris och är avgörande för om du lyckas hålla din budget eller inte. 

Tänk på detta innan du installerar en tvättmaskin

En ny tvättmaskin är inte bara ett snyggt och fräscht tillskott till ditt badrum, den kan också sänka dina elkostnader och förenkla livet. Det första du ska fundera över är vilken arbetshöjd du vill ha. Idag är det vanligt att höja tvättmaskinen något med hjälp av ett så kallat tvättmaskinsstativ. Då slipper du böja dig ner allt för långt när du fyller eller tömmer den frontmatade tvättmaskinen. Du kan få upp tvättmaskinen upp till 30 centimeter, vilket kan göra stor skillnad för att spara ryggen och gör det dessutom lättare att städa under maskinen. Du kan också placera en praktisk låda för tvättmedel, sköljmedel, tvättpåsar och annat du vill ha nära till hands i utrymmet du får över under maskinen.

Vill du även ha en torktumlare, men har begränsat med utrymme så kan du placera denna ovanför tvättmaskinen i en så kallad tvättpelare. Detta är ofta ett bra alternativ om du bor litet och inte har så mycket plats att hänga upp den våta tvätten. 

Sätt dit vibrationsdämpare

Om du bor i ett flerfamiljshus och därmed är omgiven av grannar kan det vara bra att installera en så kallad vibrationsdämpare. Den lilla kudden av gummi monteras under maskinen och hindrar vibrationerna från centrifugen att ta sig vidare ner i golvet och därmed störa grannarna. En sådan dämpare hindrar också tvättmaskinen från att ”hoppa omkring”, vilket inte är helt ovanligt. När du får hem din nya tvättmaskin så är det bra att veta att alla nya tvättmaskiner levereras med så kallade transportskruvar baktill. Dessa hindrar själva tvättrumman från att röra sig när maskinen flyttas. Det kan därför vara bra att spara dessa när du tagit bort dem, i det fall du ska flytta eller transportera tvättmaskinen någon gång i framtiden. 

Placering av tvättmaskin

När du får hem din nya maskin ska du först kontrollera så att den ser okej ut efter transporten. Även små bucklor kan påverka maskinens funktion och bör reklameras till leverantören eller transportföretaget som levererat den. När du beslutat dig för var i badrummet tvättmaskinen ska stå och sett till så att det finns en golvbrunn eller någon annan stans där vattnet från maskinen kan släppas ut, så är det dags att se till att maskinen placeras så plant som möjligt. Ofta går tvättmaskinens ben att justera så att maskinen blir helt plan. Du kan kontrollera detta genom att placera ett vattenpass ovanpå maskinen. En maskin som inte står plant både låter mer och tvättar och centrifugerar mindre effektivt.