Att totalrenovera en lägenhet kan tyckas vara ett oöverskådligt stort projekt, men det finns några tips på vägen som kan göra processen både enklare och snabbare.
Det finns så klart många olika anledningar till att man vill totalrenovera sin lägenhet: kanske vill man höja värdet på sin bostadsrätt eller helt enkelt kunna skapa sitt hem från grunden och få det precis som man vill ha det? Oavsett anledning så är det många små detaljer som ska falla på plats för att renoveringen ska bli lyckosam.
Öka värdet på lägenheten
Många väljer att renovera sina lägenheter för att höja värdet på den inför en stundande försäljning. För att undvika att den eventuella vinsten äts upp av renoveringskostnaderna och för att du ska få ut så mycket som möjligt av din renovering, finns det några faktorer som spelar stor roll.
Vad letar en bostadsspekulant efter? Rikta in dig på att renovera de saker som påverkar värdet mest. En köpare tilltalas ofta av ett fräscht och nyrenoverat badrum eller ett snyggt kök, så dessa två rum är ofta bra att renovera inför en försäljning. Om du tycker att renovering av dessa är allt för stora och kostsamma projekt så kan du satsa på att fräscha upp dem med nya vitvaror, nya skåp eller nya luckor i köket. Andra mindre renoveringar som påverkar värdet på lägenheten positivt kan till exempel vara att måla eller tapetsera, slipa golv, måla tak och lister och så vidare. Har du laminatgolv så kan det vara av värde att byta ut dem till nya och fräscha sådana.
Vad kostar det att totalrenovera lägenheten?
Att totalrenovera en lägenhet kan kosta i princip hur mycket som helst, beroende på vad det är som ska renoveras, hur komplicerat arbetet är, hur lägenhetens skick är och vilken standard du vill ha efter renoveringen. Ofta anges priset per kvadratmeter, vilket kan göra det enklare att jämföra olika projekt och deras kostnader. Det är även bra för att kunna sätta upp en budget för alla delar som ska ingå i renoveringen.
Ska du helrenovera en lägenhet så kan du i grova drag räkna med en kostnad på ungefär 10 000 kronor per kvadratmeter. Då är det en renovering som innefattar golv, tak, lister, ytskikt och allt annat som kan förekomma. Det kan också kosta betydligt mer beroende på vilka material du vill använda i lägenheten.
Ska du bara renovera själva ytskikten, det vill säga målning, golv, lister och liknande, så kan kostnaden hamna någonstans runt 3 000 kronor per kvadratmeter. Även här påverkar materialet priset. Priset påverkas också av hur mycket underarbete som krävs för renoveringen. Väggar och golv som är i dåligt skick kräver betydligt mer underarbete vid en ytskiktsrenovering, vilket gör att arbetskostnaden blir betydligt högre. Tänk också på att en helrenovering av din lägenhet ofta gör att du inte kan bo i din bostad under renoveringsarbetet. Du behöver därför ofta räkna med att ha dubbla boendekostnader under åtminstone delar av projekttiden.
Renovera kök och badrum
Vill du satsa på att renovera till exempel badrummet kan det vara bra att tänka på att en badrumsrenovering kan kosta i princip hur mycket som helst, men det är inte säkert att du får tillbaka denna investering när du säljer din lägenhet.
Det är viktigt att balansera kostnaden för renoveringen mot en eventuell höjning av värdet på bostaden. Satsa på en neutral stil som passar de allra flesta. Vill du piffa till badrummet inför visning kan du istället göra det med hjälp av växter, snygga handdukar och dekorativa detaljer.
Renovering av ett badrum ska alltid utföras av fackman, det är ett krav i de flesta bostadsrättsföreningar och från de flesta försäkringsbolag. Du kan få ner kostnaden något genom att till exempel göra en del förarbete, såsom rivning, själv.
Även köket kan vara kostsamt att renovera, men här kan du ofta göra en större del av arbetet själv om du vill spara in på kostnaderna. Att helrenovera ett kök brukar öka värdet på lägenheten med cirka 100 000 kronor, så det kan vara bra att inte spendera mer än den summan om du ändå ska sälja din bostad direkt efter renoveringen. Du kan också höja värdet på bostaden med tiotusentals kronor genom att till exempel byta spis, luckor och andra detaljer.
Glöm inte offerten!
Oavsett hur mycket du ska renovera eller vad du ska renovera så ska du alltid ta in flera offerter om du ska ta hjälp av en hantverkare. Priserna kan skilja sig åt ordentligt beroende på lägenhetens ursprungsskick, hur mycket som ska renoveras och var i landet du bor. Det är därför viktigt att offerterna du tar in är så specifika som möjligt så att du enkelt kan jämföra dem och se vad som ingår. Var också noga med att jämföra referenser för de olika hanterverkarna så att du kan se vad de arbetat med tidigare. Det är inte alltid billigast att acceptera den lägsta offerten. Om arbetet inte är fackmannamässigt utfört kan det i värsta fall leda till ännu större kostnader och skador på lägenheten längre fram.
När du räknar på vad en renovering kostar är det också viktigt att räkna in ett eventuellt rot- eller rutavdrag i kostnaden. Dessa avdrag kan fås för arbetskostnaden för vissa typer av arbeten på upp till 50 000 kronor per år. För att ta reda på mer information om just ditt projekt ger rätt till något av dessa avdrag kan du kontakta Skatteverket eller besöka deras hemsida.
Planera din renovering noggrant
För att få en tydlig och bra bild av vad renoveringsprojektet faktiskt kommer att kosta behöver du en noggrann och specificerad budget. Genom att planera renoveringen i minsta detalj är det också betydligt enklare att få korrekta offerter som också blir lättare att jämföra med varandra. Om du har gjort en tydlig planering redan från början är det också lättare för hantverkarna att veta vad de ska jobba från och vad det är ni faktiskt kommit överens om. En noggrann planering gör också att risken för oförutsedda och hastigt uppkomna kostnader minskar betydligt.
Projektplaneringen bör inkluderas i det avtal du sedan skriver med byggföretaget eller hantverkarna som ska utföra arbetet. På så sätt minskar risken för förseningar i renoveringsarbetet och garanterar att slutresultatet blir som du har tänkt dig.
Genom en noggrann planering på förhand kan du också göra en noggrann budget där det blir lättare för dig att följa de olika kostnaderna på ett överskådligt och tydligt sätt.
Tänk också på att en helrenovering oftast ska anmälas till styrelsen i din bostadsrättsförening. Olika föreningar kan ha olika krav på hur utförlig denna anmälan ska vara. Vissa kräver noggranna beskrivningar med tydliga ritningar och uppgifter om vem som ska utföra renoveringen, medan andra endast kräver en översiktlig plan för arbetet. Vissa föreningar har också restriktioner vad gäller hur mycket du får förändra i din lägenhet. Det kan till exempel gälla väggar och planlösning, fönster, golvvärme i badrummet och så vidare. För att undvika konflikter och kostsamt återställande är det alltså bättre att göra en detaljerad planering som skickas till bostadsrättsföreningens styrelse i förväg.
Ska du göra en stor renovering kan det ibland vara svårt att ta alla beslut själv och se vad som passar och inte. Då kan det vara bra att ta hjälp av en inredningsarkitekt som kan hjälpa till med både planering och ritning. En helrenovering är en så pass stor renovering att detta kan löna sig genom att skapa ett bättre slutresultat. En inredningsarkitekt kan hjälpa dig att skapa det resultat du är ute efter genom val av material, färger och nyanser samt belysning.
Totalentreprenad eller inte?
Självklart kan du själv leda renoveringen genom att ha alla kontakter med olika hantverkare. Om du är bra på projektledning kan detta vara ett sätt att få ner kostnaderna för renoveringsprojektet något. Man ska dock vara medveten om att ett sådant ansvar ofta tar mycket tid och kräver både ett sinne för detaljer och kunskaper inom de flesta områden som renoveringen berör. Det kan vara tryggare att använda sig av så kallad totalentreprenad, där ett företag har det övergripande ansvaret för renoveringen och i sin tur har kontakt med och anlitar underleverantörer såsom elektriker, VVS-montörer, snickare, målare och så vidare. Ett företag har ofta de kontakter som krävs för att projektet ska bli professionellt utfört och att tidsplanen håller.
Tänk på detta när renoveringen är klar
När renoveringen är färdig är det viktigt att arbetet besiktas så att du faktiskt fått det du betalat för. Gå igenom renoveringen och påtala eventuella felaktigheter för byggföretaget så att de har en möjlighet att rätta till detta. Jämför också noga med det avtal ni skrivit så att alla delar som ni avtalat om faktiskt också blivit utfört så som ni bestämt. Betala aldrig alla fakturor på förhand, utan när arbetet faktiskt är utfört. Se också till att du får de intyg som krävs för till exempel arbeten i våtrum eller badrum och liknande. Dessa kan vara bra att ha om du behöver ha kontakt med försäkringsbolaget eller bostadsrättsföreningen någon gång i framtiden.