Kostnad för integrerade solceller i ditt tak

Soltak

Istället för att montera solpaneler på ditt tak finns idag möjligheten att få integrerade solceller i själva taket. Förutom att det ser mer naturligt ut och ger ett mer stilrent utseende är det också ett enklare val vid nybyggnation eller takbyte eftersom du inte behöver någon ytterligare påbyggnad. Dessutom sparar du ca 50 % av energiförbrukningen i jämförelse med produktion av både ett vanligt tak och solcellspaneler.

Det är dock dyrare att köpa integrerade solceller än vanliga solcellspaneler men om du ändå har tänkt att renovera ditt tak eller bygga ett nytt hus så får du ha i beräkning att det kostar att både lägga nytt tak och bygga på solpaneler. En lösning som ger dig både och i en och samma produkt och installation kan vara att föredra.

De integrerade solcellerna brukar blandas med vanliga takpannor och monteras på den soligaste sidan av taket. För att dessa soltak ska fungera bra behöver du ett bra avkylningssystem under panelen och därför finns luftspalter som leder ut värmen likt en skorsten. Faktum är att integrerade solceller ofta är mer effektiva i Sverige än i t.ex. Kalifornien där solen skiner mycket mer. Detta beror på att vi har ett kallare klimat som höjer prestandan i solcellerna genom effektiv, naturlig nedkylning. Varje kvadratmeter integrerad solcellspanel bör ha en effekt på ca 100 W.

Så mycket kostar det med integrerade solceller

Hur mycket det kostar är svårt att säga utan att veta hur omfattande renoveringar du behöver göra på ditt tak för att kunna installera soltaket. Vi kan vara säkra på att du kommer att betala mer än om du väljer att montera solcellspaneler på ditt befintliga tak men tänk på att du får både ett nytt tak samt installerade solceller i samma paket. Vi kan uppskatta en totalkostnad kring 400 000 kr för takrenovering samt integrerade solceller med en total effekt på 6,6 kW. Du bör jämföra olika solcellspaket för att få fram det bästa erbjudandet för dig. Faktorer som påverkar den totala kostnaden är skicket på undertaket, d.v.s. om takpapp och läkt behöver bytas, takets lutning samt huruvida du behöver byta vindskivor eller takplåt.

Olika integrerade solcellspaket

illustration som visar solenergi

Även om soltaket fortfarande inte har slagit igenom lika mycket som de klassiska solpanelerna blir det allt vanligare vid nybyggnationer i Sverige. Återförsäljare av soltak i Sverige erbjuder garantier på runt 30 år och det görs ständiga förbättringar med nya innovationer och smarta lösningar.

 

Vattenfall tar hand om hela processen från nedmontering av ditt befintliga tak och hela vägen fram till installerad solcellsanläggning. De kör bort det gamla taket, lägger ny papp och läkt för att sedan lägga på det nya soltaket. Vid behov läggs nya vindskivor och takplåt och de erbjuder 30 års garanti för produkt och effekt av solcellerna.

Sunroof fixerar solcellerna med lister och ramar in soltaket med plåtar för kanterna, taknocken och takfoten. Detta gör att taket håller samma standard som vanliga typer av taktäckningar vilket också visas på efter tester av forskningsinstitutet, RISE. Sunroof garanterar minst 80 % av den ursprungliga effekten efter 30 års användande av soltaket. De menar också att taket är lika hållbart som vanliga takpannor med hög kvalité och att de kan hålla i minst 100 år. Med de integrerade solcellerna får du också en tjänst som heter EnergyInBalance.com och som även finns som applikation till din telefon. Med den här tjänsten kan du följa förbrukningen av den el som dina integrerade solceller producerar och se hur mycket el som används för olika ändamål. Tjänsten har flera andra funktioner och är under utveckling.

Ecokraft är en annan aktör som erbjuder integrerade solceller som kan installeras direkt på befintlig läkt och med inbyggd ventilation för att optimera effekten. De har även flera möjliga tillval för att du ska ha total uppsikt över ditt system samt bli ännu mer självförsörjande och oberoende av elbolagen. Med extra batterier kan du ladda upp för vintern och använda dig av solenergin även när solen inte lyser. Utöver detta finns visualiseringslösningar för att du ska kunna få en tydlig bild av hur din elkonsumtion ser ut och rikta eventuella åtgärder åt rätt sak. Ecokraft har även tillval som montagesystem, växelriktare, elbilsladdare och kablage.

Midsummer solar roofs installerar integrerade solcellstak som inte består av kisel, glas eller aluminiumramar vilket innebär ett diskret och snyggt alternativ till solcellspaneler. Dessa paneler är endast 2 mm tjocka men otroligt flexibla och hållbara. De integreras i ett plåttak på egen fabrik och kan därefter smidigt appliceras till tak i olika former. Plåten kan beställas upp till 12 m i längd och med en bredd på 0,36 m. En fördel med Midsummers integrerade solceller är att de tillverkar cellerna själva med egna maskiner. Det är en trygghet för dig som kund att de kan sin produkt och ligger i framkant av utvecklingen inom branschen. Deras egenutvecklade solceller har ett ljusabsorberande skikt som består av selen, gallium, indium och koppar vilket resulterar i en effekt på 100 W per kvadratmeter. De har även en stark miljöprofil och deras svenska fabriker som tillverkar taken förbrukar endast förnyelsebar el.

Tesla har gått vidare från elbilsproduktionen och utvecklat sina egna integrerade solceller i tak. I lanseringen har de garanterat en livstids hållbarhet och att det ska bli billigare att installera dessa tak än att lägga vanliga takpannor. Teslas solcellstak är gjorda i härdat glas och ser väldigt mycket ut som vanliga takpannor, något som förstås är en fördel rent stilistiskt.

Läs mer om solceller