
Att byta takpannor innebär ofta en ganska stor kostnad, men samtidigt tillhör det den typen av renovering som höjer värdet på huset. Här får du tips och råd om hur du väljer rätt typ av takpannor till ditt hus och hur du räknar ut den totala kostnaden för projektet.
Olika typer av takpannor
Syftet med takpannor är att skydda taket från fuktskador. Det finns olika typer av takpannor och de har alla olika för- och nackdelar. Varje typ av takpanna har sitt eget uttryck och olika egenskaper.
- Tegelpannor
Den mest klassiska typen av takpanna är tegelpannan. Förr i tiden var de oftast tillverkade i just tegel. De har blivit en del av den svenska byggtraditionen och många som bor i äldre hus väljer tegelpannor just därför. Dessutom åldras de vackert. De är dock relativt dyra att köpa och kräver ett bra underlag med takpapp eftersom materialet är poröst och kan släppa igenom fukt.
- Betongpannor
Ett modernt alternativ till tegelpannorna är betongpannorna. Till skillnad från tegelpannor är betongpannor alltid falsade. De är också större och har ett jämnare utseende. Priset är fördelaktigt och det går att hitta väldigt fina exemplar. Nackdelen med betongpannor är att de väger en del, vilket kan vara negativt om takets kvalitet i övrigt är sådär.
- Fibercementpannor
Fibercementpannor väger väldigt lite och håller helt tätt, om du använder dig av rätt läggningsteknik. De är mycket lika tegelpannor till utseendet, men är både billigare och enklare att arbeta med. De fungerar bäst på tak med låg taklutning.
Att välja rätt takpannor
Att välja takpannor kan vara svårt. En bra utgångspunkt är ditt eget tycke och smak. Om byggnadsvård är ett av dina intressen och du bor i ett äldre hus bör du välja tegelpannor. Om du gillar nytänk och moderna, hållbara lösningar för tak kan du titta närmare på fibercementpannor. Mellanvägen går via betongpannorna, som är både moderna och billiga.
Taklutning bör spela en viktig roll i beslutet om vilka takpannor du ska välja:
- Om ditt tak har 10 % lutning kan du använda fibercementplattor, givet att underlaget består av takpapp och panel.
- Om ditt tak har minst 14 % lutning kan du satsa på falsade tegelpannor eller betongpannor.
- Om ditt tak har 22 % lutning fungerar ofalsade tegelpannor eller betongpannor bra.
Olika takpannor kostar olika mycket
Priset för takpannor varierar beroende på vilken sort man pratar om. Det finns också många olika varumärken som tillverkar takpannor, så även om du har bestämt dig för en viss typ av takpanna kan priset variera beroende på tillverkare och leverantör.
Så räknar du ut den totala kostnaden för att byta takpannor

Den totala kostnaden för att byta takpannor får du fram genom att räkna på följande delkostnader:
- Arbetskostnad
Det timpriset som takläggaren och snickaren tar i betalt för att lägga taket utgör en stor del av den totala kostnaden. Timkostnaden brukar ligga någonstans mellan 400 – 700 kronor per timme.
- Materialkostnad
Vid takbyte består materialkostnaden till största del av takpannorna. Det krävs också mycket material till underlaget i form av takpapp och läkt. Till detta tillkommer takstege, vindskivor, hängrännor och andra materialkostnader.
- Kostnad för byggställning
Vid takbyte behöver ibland en byggställning ställas upp vid huset för att underlätta arbetet. Ofta kan takläggaren bistå med detta, men ibland behöver du hyra in en själv.
Kostnaden för att byta takpannor beror förstås på hur stort taket som ska bytas är. Det påverkar både arbetskostnaden och materialkostnaden. Därför anges ofta priset för takbyte i pris per kvadratmeter.
En snabb fingervisning av den totala kostnaden för att byta takpannor kan du få i tabellen nedan. Där ser du kostnaden för att byta betongpannor respektive tegelpannor (inklusive kostnad för verktyg andra tillbehör).
Typ av takpannor | Pris per kvadratmeter |
Betongpannor | 900 – 1 600 kr |
Tegelpannor | 1 000 – 1 800 kr |
Plåt | 800 – 1 500 kr |
Priset kan med andra ord variera stort beroende på vilken takläggare du arbetar med. Ofta är priserna högre i storstäderna än i småstäderna.
ROT-avdraget innebär att du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor. Om du kan använda ROT-avdraget eller inte beror på om du har betalat tillräckligt mycket skatt under året samt beroende på vilka andra avdrag du har gjort.
Övriga kostnader som kan tillkomma
Olika takpannor kostar olika mycket, vilket bidrar till att kostnaden för att byta takpannor varierar. En annan sak som påverkar priset är kvaliteten på underlaget. Kanske är det dags att byta takpapp och läkt också? Vissa takpannor kräver mer förarbete än andra för att garantera att taket blir fritt från fukt.
Det kan också tillkomma andra kostnader i samband med byte av takpannor. Om du köper tegelpannor är de till exempel inte ytbehandlade på samma sätt som betongpannor är. Därför kan du behöva räkna med att lägga en slant extra på mossbekämpning på tegelpannor.
Räkna med att några takpannor stryker med under takläggningens gång. Om du inte beställer ett gäng extra takpannor kan det bli väldigt dyrt att få en ny leverans. Kom därför ihåg att beställa fler pannor än du behöver.
Jämför offerter för att hitta bäst pris
För att få det bästa priset på byte av takpannor behöver du ta in offerter från flera olika takläggare. Jämför deras olika erbjudanden och välj den som du tycker verkar bäst. Be gärna om referenser och lyssna på vad tidigare kunder har att säga om arbetet som har utförts.
Genom att be om flera offerter, gärna minst tre stycken, kan du hålla kostnaden för att byta takpannor nere.