När du ska investera i bergvärme är du naturligtvis nyfiken på hur mycket det kommer att kosta. Redan nu kan du räkna med att priset kommer att överstiga 100 000 kronor totalt. I det totalbeloppet ingår bergvärmepumpen (den står för cirka 55 procent av kostnaden) samt installationen
av pumpen vilket bland annat inkluderar borrning.
Vi börja med kostnaden för att borra
Kostnaden för att borra ner till bergdjupet varierar beroende på hur djupt borrhål det krävs. I de flesta fall klarar ett djup på 100 meter att utvinna en effekt på 5 kW. För en 10kW-pump måste borrdjupet därför ner till 180 till 200 meter.
Kostnaden för enbart borrningen brukar landa på 200 – 400 kronor per meter.
Borrhål – 100 meter
30 000 kronor
Borrhål – 150 meter
45 000 kronor
Borrhål – 180 meter
54 000 kronor
Borrhål – 200 meter
67 000 kronor
Kostnaden för fodringsröret som ska ner dit är något högre än kostnaden för borrningen. Räkna med att du får betala uppemot 900 kronor per meter.
Men vänta, vi kollade aldrig hur mycket vi måste betala för värmepumpen
Innan vi kan komma igång med bergvärmeinstallationen måste vi givetvis ha köpt en bergvärmepump. Som vi nämnde ovan står värmepumpen för ungefär 55 procent av kostnaden för hela installationen. Det handlar alltså om en ganska väsentlig summa som ska betalas.
Vilken bergvärmepump är bäst?
Om du har börjat leta efter en värmepump har du säkert redan sett att prisskillnaderna är stora mellan olika varumärken. Försök att ta reda på vilket energibehov hushållet har, ta hänsyn till hur många det är som bor i huset, och hur mycket varmvatten ni förbrukar.
En genomsnittlig svensk villa förbrukar 25 000 kWh per år
Enligt EON motsvarar ovanstående förbrukning ungefär 3125 kronor i månaden. Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning.
Populära varumärken på marken för värmepumpar är bland annat Nibe, Thermia, Bosch och Panasonic. Enligt Test.se är värmepumpen Compress 7000 LW/M från Bosch ett bra alternativ om du ska ha bergvärme. Den har en inbyggd VVB och en solslinga på 11,2 meter. En nackdel är att den inte har någon kylning. I skrivande stund kostar värmepumpen 73 990 kronor hos Svensk Kylservice.
Thermia erbjuder bland annat bergvärmepumpen Atlas. Den har en varvtalsstyrd kompressor som anpassar driften utefter behov för att som dem skriver: ”alltid ge bästa effekt till lägsta möjliga energiförbrukning”. Den har ett SCOP-värde på 6,0. Den finns i två effektstorlekar: 3–12 kW för normalstora villor och 4–18 kW för hushåll med större effektbehov. Thermia har inte angett ett pris för mycket värmepumpen kostar.
SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance. Det är ett mått på värmepumpens prestanda under en hel säsong. I de flesta fallen har värmepumparna som säljs i Sverige ett värde som har tagits fram baserat på klimatet i Strasbourg. Detta innebär att värdet inte säger något om hur effektiv värmepumpen är vid en längre utomhustemperatur än -7°C, men ett högt SCOP-värde är ändå en indikator på att värmepumpen har en hög prestanda.
Gör ordentlig research innan du bestämmer dig för en viss värmepump! Du kan alltid ta in offerter och rådfråga en bergvärmepumpsinstallatör om du inte vet vilken pump du ska välja.
Arbetskostnaden för att installera bergvärme
Nästa punkt att gå igenom är arbetskostnaden. I runda slängar står arbetskostnaden för cirka 10 procent av totalkostnaden. Det avser då enbart själva monteringen. Arbetskostnaden (inklusive borrning) brukar annars räknas som ett schablonbelopp på 35 procent av totalkostnaden.
Låt säga att vi köper värmepumpen NIBE S1255 som kostar 74 999 kronor. Vi tar modellen som heter Rostfriberedare 180 L.
”Den nya S-serien från NIBE har en elegant ny design med en aluminiumdörr som du öppnar med ett tryck. Det uppdaterade gränssnittet styrs enkelt med en intuitiv touchscreen. Med den integrerade trådlösa uppkopplingen kan du ansluta till din värmepump överallt, när som helst. Den har även stöd för röststyrning, vilket gör den till en naturlig del av ditt uppkopplade hem.”
Källa: Produktblad från Nibe
Arbetskostnaden för monteringen av bergvärmepumpen bör landa på runt 7 500 kronor. Det är alltså en förhållandevis liten summa av totalbeloppet för hela bergvärmeinstallationen.
Om vi räknar på att summan för värmepumpen (74 999 kronor) faktiskt står för 55 procent av hela kostnaden så bör den totala summan bli cirka 108 749 kronor. Nu vill vi ha fram arbetskostnaden inklusive borrning samt montering. Den är 35 procent av 108 749, det vill säga, 38 062 kronor.
Glöm inte rotavdraget!
Med rotavdraget får vi dra bort 30 procent av arbetskostnaden. Den totala arbetskostnaden för installationen av bergvärmepumpen landar därmed på 26 643 kronor.
Obs. Detta är ett prisexempel som är baserat på att vi köper en bergvärmepump med en effektstorlek på mellan 1,5 till 6 kW.
Prisexempel bergvärme
Nedan kan du se skillnaden i pris beroende på hur stor yta det är som ska värmas upp.
- Uppvärmd yta: 140 – 180 kvadratmeter
Storlek värmepump: 7 – 9 kW
Pris efter rotavdrag: 125 000 kronor – 145 000 kronor. - Uppvärmd yta: 220 – 260 kvadratmeter
Storlek värmepump: 11 – 14 kW
Pris efter rotavdrag: 170 000 – 195 000 kronor
Bergvärme tillstånd
Du måste ansöka om tillstånd från kommunen innan du får installera bergvärme. Detta brukar du kunna göra på kommunens hemsida. Oftast tas det ut en avgift för detta. I Stockholm kostar det cirka 5 000 kronor, men priset varierar från kommun till kommun.
Vet du om att din granne också har bergvärme? Om två bergvärmepumpar hamnar för nära varandra kommer en värmepump ta energi från den andra. Det är därför viktigt att du har pratat med dina grannar innan du sätter igång projektet med att installera bergvärme.
- Man brukar räkna på att avståndet ska vara minst 20 meter mellan två bergvärmepumpar.
- Det krävs ett avstånd om minst fyra meter mellan borrhål och hus för att bergvärmepumpen ska fungerar optimalt.