VÄLKOMMEN

Kvinna gör research för att ta reda på hur mycket hennes nya hemprojekt kostar.

En fråga som vi ofta ställer oss – vad kommer det att kosta? 

Du har säkert befunnit dig i mataffären, i en butik på stan, eller i ett samtal med en hantverkare när ovanstående fråga har slagit dig. På den här sidan är vi framför allt intresserade av den sistnämnda situationen. Alltså: Hur mycket måste jag betala när jag ska anlita proffshjälp?

För när vi ska anlita en hantverkare eller andra specialister för renovering, installation av värmepump, och liknande är priset en viktig fråga. Trots detta är det väldigt svårt att göra sig en bra prisuppskattning. Det är till exempel skillnad på att skaffa sig ett nytt tak i papp och att skaffa sig tegelpannor. Det är också skillnad på att skaffa sig bergvärme till ett litet hus i södra delarna av landet mot att göra det samma för en stor villa uppe i norr. Detta gör att det kan bli svårt att avgöra om det pris man får är rimligt eller inte.

Det är här som Kostnadskollen.com kommer in i bilden. Vi vet vad saker och ting ska kosta och kommer att hjälpa till så att du själv kan räkna ut vad som är ett rimligt pris, och vad som är lite mindre rimligt. Helt 100 % exakta kanske vi inte är (det är en omöjlighet), men efter att ha läst vår text i det ämne du söker information om så kommer du förhoppningsvis att i alla fall kunna göra en okej uppskattning. Samtidigt så kommer vi också att lämna lite mer praktisk information om hur du ska tänka när du tar in offerter för ditt nya projekt. Vi kommer även att ge dig tips på hur du kan sänka kostnaden för ditt nya bygg- eller renoveringsprojekt.

Rotavdraget

Ett första tips är rotavdraget. Det är ett avdrag som gäller för väldigt många hantverksarbeten. ROT står för renovering, ombyggnation och tillbyggnad. I skrivande stund får du dra av 30 % av arbetskostnaden. Maxgränsen för rotavdraget ligger på 50 000 kronor per år.

Rotavdraget är någonting som kan göra stor skillnad för slutkostnaden. Att hålla sig uppdaterad om dagssituationen för rotavdraget är således ett grundkrav för att kunna göra sig en kostnadsuppfattning av ett arbete. Det gäller då också att se efter hur mycket rotavdrag som man har kvar att utnyttja. För större arbeten, som bergvärmeborrning, är det lätt hänt att man slukar stora delar av rotavdraget och inte har så mycket över till andra arbeten under året.

Att planera för att kunna utnyttja rotavdraget maximalt över tid är ett mycket bra sätt att hålla kostnaderna nere. Detta gör man genom att kanske tidigarelägga eller senarelägga vissa ärenden, beroende på om man har mycket rot-pengar kvar att utnyttja, eller om man tvärtom inte har något avdrag kvar att göra.

Ta in flera offerter

Sist men inte minst vill vi också trycka på detta med att ta in flera offerter. Det mest effektiva sättet att att få ett bra pris? Kolla runt. Det är ju sällan så att det bara finns en takläggningsfirma, målare, eller vad det nu är man letar efter i kommunen. De flesta som ska anlita proffshjälp kommer att ha flera alternativ att välja mellan, och dessa alternativ kommer att skilja sig åt både vad gäller pris och kvalitet.

Med lite efterforskningar så kan man hitta den som kommer att göra bäst jobb till ett bra pris. Ta in offerter från flera olika firmor och jämför dem. Det finns inga genvägar här, utan det gäller att ligga i lite för att få ett så bra pris som möjligt. Då det kan handla om åtskilliga tusenlappar i prisskillnad så är det definitivt värt det. 

Ansök om bygglov Ha rätt försäkringar Ansök om bygglov

Det kan ta upp till tio veckor innan bygglovet blir godkänt. Tänk därför på att ansöka om det i god tid innan du drar igång ditt nya byggprojekt. Du ansöker om bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun. 

Tänk på att det kostar pengar att ansöka om bygglov. Den kostnaden varierar, oftast rör det sig om några tusenlappar, men det kan vara bra att veta att kostnaden faktiskt kan landa på mellan 35 000 – 40 000 kronor när det rör sig om ett nybygge av hus.

» Fler tips för dig som ska bygga hus

Ha rätt försäkringar

Det finns fyra försäkringar som det kan vara bra att ha vid ett byggprojekt.

Dessa är:

  • Ansvarsförsäkring för hantverkare
  • Färdigställandeförsäkring
  • Nybyggnadsförsäkring (tidigare kallades den för byggfelsförsäkring)
  • Allriskförsäkring

Fråga alltid din hantverkare vilka försäkringar det är som behövs.

Vad kostar det att lägga ett tak med tegelpannor?

Takpannor kommer i en mängd olika material, färger och former. På moderna hus ser man idag ofta betongpannor och plåtpannor men tegelpannor är fortfarande ett av de mest omtyckta materialen. Ett rött tegeltak är ett klassiskt svenskt tak med lång tradition. Taket känns igen på sin naturligt röda färg som inte bleks. Tegelpannor tillverkas på naturliga råvaror, lera och vatten, och finns som enkupiga och tvåkupiga. Den enkupiga varianten är den ursprungliga som funnits i flera hundra år. Den tvåkupiga tegelpannan lanserades i början av 1900-talet. De som bor i äldre hus brukar föredra de enkupiga tegelpannorna då de ger huset ett mer karaktäristiskt uttryck. Det finns även nockpannor som är slätare och mer rundade än enkupiga och tvåkupiga takpannor. Enkupiga och tvåkupiga takpannor ger huset ett mer räfflat eller vågigt utseende och hjälper ofta huset att få en bättre ventilation med mindre risk för fuktskador.

Tegelpannor passar på alla hus med sluttande tak, både på äldre hus där man vill bevara den gamla känslan och nya hus för att ge huset ett klassiskt utseende med en traditionell stil. Tegelpannor är både praktiskt och estetiskt. Materialet är starkt och resultatet blir ett tak som är motståndskraftigt, vackert och karaktärsfullt. De flesta tegeltak i Sverige kommer från Vittinge tegelbruk som ligger i södra Uppland. Företaget har tillverkat tegelpannor sedan 1872.

Tegelpannor är ett naturmaterial

Taktegel är ett naturligt material och består av bränd lera och vatten. Det ger huset ett klassiskt utseende som blir vackrare efter några år när pannorna har fått patina. Tegelpannor varken bleknar eller tappar färg. Tegel är ett populärt material när husägare ska välja tak och passar lika bra på hus som ligger i stadsmiljöer som ute på landsbygden. Materialet är hållbart och lätt att arbeta med då det inte är särskilt tungt.

Prisexempel och tips när du ska lägga tegelpannor på taket

Tegelpannor har lång livslängd och blir faktiskt bara vackrare med tiden. Om du gör ett riktigt noggrant underarbete kan du räkna med att taket håller under en lång tid framöver, i vissa fall i över hundra år. Ska du renovera ett gammalt tegeltak så kan det räcka med att byta ut de tegelpannor som är sönder. Ska du göra en hel takomläggning måste du ta bort de gamla pannorna, kontrollera hur undertaket ser ut, fixa läkten, vindskivorna och sedan lägga på nya takpannor. När takpannorna är på plats är det tid att arbeta med taknocken och alla speciallösningar runt takluckor, skorsten och ventilationsöppningar. Ta för vana att kontrollera taket på ditt hus med jämna mellanrum. Underhåller du takpannorna håller de sig rena och fräscha längre.

Det är alltid svårt att ge riktpriser på en renovering. Alla hus är unika och priset på en renovering styrs av husets speciella behov och krav.

Företaget Moniers har en enkel kalkylator på sin webbsida, https://www.monier.se/service-support/takkalkylator, där man kan få en kostnadsuppfattning vad det skulle kosta att lägga om sitt tak. Det är en stor investering att lägga om taket men det är en nödvändig åtgärd om taket är i ett dåligt skick och en takrenovering höjer ofta värdet på ett hus.

Vid en takläggning kan man räkna med två stora utgiftsposter, en för själva materialet och en för arbetskostnaderna om man anlitar en takfirma. Det finns takpannor i olika prisklasser, i olika färger, former och med olika egenskaper.

Har du kunskap och tid att göra arbetet själv blir kostnaden mycket lägre men tänk på att taket är en mycket viktig del på huset. Det är viktigt att få det rätt för att undvika fuktskador och så att dina försäkringar gäller.

Tänker du anlita en takfirma är vår rekommendation att du begär in offerter från tre till fyra företag. Jämför offerterna och se vem som kan ge dig ett bra erbjudande. Det är inte bara priset som ska styra ditt val av firma, titta också på vilka kostnader som har räknats med i offerten och vilka garantier som ges. På arbetskostnaden kan du göra ett ROT-avdrag på 30 %, upp till 50 000 kr per år. Beroende på storleken och vilken typ av pannor du har valt kommer arbetet ta från en halvtimme upp till tre timmar per kvadratmeter att lägga taket.

Det här är en uppskattning av vad en takrenovering kan kosta med olika material. Arbetskostnaden är inräknad.

Material Pris per kvadratmeter
Plåt 800 – 1500 kr/kvm
Betong 900 – 1600 kr/kvm
Tegel 1000 – 1800 kr/kvm

Materialval och arbetskostnader påverkar priset men även var du bor kan påverka den totala kostnaden. Ofta är det dyrare att anlita hantverkare i större städer jämför med på landsbygden. I vissa bostadsområden, där bara vissa material och färger är godkända, kan du också behöva ansöka om ett bygglov när du ska göra ett takbyte. Detta kontrollerar du enklast med din kommun. Det finns också något som heter taksäkerhet som styrs av husets höjd och takets lutning. Bor du i ett högt hus, över fyra meter i fasadhöjd, måste du ha en fast takstege, likaså om du har ett brutet tak.

Byt tak i tid och välj ett tak som passar husets utseende

Ett takbyte är en stor investering men resultatet håller länge. Det gäller dock att byta i tid innan taket läcker in och du får fuktskador i huset. Det är många faktorer att ta hänsyn till när du ska göra en takrenovering. Om du känner dig osäker ska du ta hjälp av en fackman för att få ett resultat som ser snyggt ut och som blir hållbart.

Frågor som är bra att börja med är till exempel: Är det torrt på vinden? Vilket material ligger på taket idag och vilket tak passar till husets konstruktion och stil? Vill du göra en del av arbetet själv och vilka företag har gett dig prisvärda offerter med bra garantier? När du begär in offerter från takläggningsföretag ska du be dem separera materialkostnaderna från arbetskostnaderna. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra offerterna med varandra.

Prisjämförelse mellan olika värmepumpar (vilken är bäst?)

Det kan finnas väldigt stora vinster i att skaffa en värmepump till ditt hus eller din sommarstuga. Det är först och främst ekonomiskt fördelaktigt. Med en bra värmepump kan uppvärmningskostnaderna sjunka rejält och det kan i sin tur höja värdet på huset vid en eventuell försäljning. (De flesta bostadsspekulanter letar efter objekt med låga uppvärmningskostnader). Men det är också en fråga om comfort! Med rätt värmepump får du ett bättre klimat i bostaden och en jämn temperatur inomhus oavsett årstid.

Vilken värmepump är då bäst? Det finns många olika slags värmepumpar för olika typer av hus och uppvärmningssystem att välja bland. Vi börjar med att ge en snabb överblick över vilka olika slags värmepumpar det finns och sedan ska vi kika närmare på priset.

Luft/luftvärmepump

De vanligaste värmepumparna är de så kallade luft/luftvärmepumparna och luft/vattenvärmepumparna.

Vi börjar med att titta på luft/luftvärmepumpen som tar sin energi från luften utomhus och sprider denna med en värmefläkt inomhus. En luft/luftvärmepump kan också användas för att kyla ned inomhustemperaturen vid behov.

Luft/luftvärmepump är populär tack vare att den är enkel att installera nästan överallt och den kostar inte så mycket.

Luft/luftvärmepumpen fungerar allra bäst i det något mindre huset, och klarar av att värma upp ett hus på ungefär 150 kvadratmeter. För att luft/luftvärmepumpen ska fungera optimalt bör planlösningen vara ganska öppen så att luften kan cirkulera runt obehindrat. Om du har elelement som primär uppvärmning kan en luft/luftvärmepump minska uppvärmningskostnaderna genom att vara ett bra komplement till dessa.

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump tar energi/värme från ventilationen i huset och kräver därmed att rätt sorts ventilationssystem finns i bostaden. Det måste till exempel finnas ventilation från alla våtutrymmen och även från köket.

Frånluftsvärmepumpen passar bra för mindre hus och fungerar bra även vid låga utomhustemperaturer. Frånluftsvärmepumpen har en låg installationskostnad, men sparar å andra sidan inte lika mycket energi som luft/vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar. Frånluftsvärmepumpar finns i olika storlekar och kan dimensioneras för olika husstorlekar samt värmebehov.

En av de stora fördelarna med frånluftsvärmepumpen är att inomhusluften förbättras då du får ventilationen ”på köpet”. Du behöver ingen separat fläkt för ventilationssystemet. Frånluftsvärmepumpen kan precis som luft/luftvärmepumpen även användas för nedkylning, vilket kan vara en fördel om du bor på ett ställe där temperaturerna kan skifta stort över året.

Luft/vattenvärmepump

Luft/vattenvärmepumpen kostar lite mer att installera än övriga luftvärmepumpar, men den fungerar å andra sidan bra för större bostäder och kan spara mer energi än en luft/luftvärmepump eller frånluftsvärmepump.

Luft/vattenvärmepumpen tar energi från luften utomhus och omvandlar denna till värme som sedan förs runt i huset med hjälp av ett vattenburet värmesystem. Värmesystemet kan bestå av en kombination av element (radiatorer) och ledningar som till exempel finns i golvvärme.

En fördel med luft/vattenvärmepumpen är att den också kan användas till att värma upp ditt vatten.

Luft/vattenvärmepumpen fungerar sämre vid riktigt låga utomhustemperaturer, så om du bor i en del av landet där temperaturen kan sjunka under 20 minusgrader är det inte säkert att en luft/vattenvärmepump räcker till.

Bergvärmepump

En bergvärmepump är lämpad för bostäder som behöver mycket energi. Energin tas från berggrund och förs sedan runt i huset med ett liknande vattenburet system som används av en luft/vattenvärmepump.

En bergvärmepump kostar ganska mycket mer än de andra typerna av värmepumpar, men är i längden ett kostnadseffektivt system.

För att kunna utvinna värme ur berggrunden måste ett mycket djupt hål borras på tomten, vilket ställer krav på att det är rätt sorts mark. Du behöver också tillstånd för att borra för bergvärme. Eftersom bergvärmepumpen kräver ett liknande vattenburet värmesystem som luft/vattenvärmepumpen så kan bergvärme lämpa sig om du vill ”uppgradera” ett sådant värmesystem.

En bergvärmepump kan också värma upp ditt vatten, vilket leder till ytterligare energibesparingar. Installation av en bergvärmepump kan kosta någonstans mellan 80 000 och 250 000 kronor. Priset kan skilja sig mycket mellan olika bergvärmepumpar och beror även på vilken typ av uppvärmning du har från början.

Jordvärmepump

En jordvärmepump tar energi från jorden/marken runt huset genom en slang som installeras där. Värmen förs sedan runt i ett vattenburet värmesystem i huset, liknande det som används när man installerar luft/vattenvärmepumpar eller bergvärmepumpar. Jordvärmepumpen ger en stor energibesparing fungerar även väl för stora hus. Den är lite krånglig att installera, då den kräver att tomten grävs upp vid installationen. En jordvärmepump kostar dock mindre än en bergvärmepump.

Välj rätt värmepump till din bostad

När du har beslutat dig för att du ska installera en värmepump i din bostad är det några saker som är värda att fundera över. Ditt val kommer att påverkas av storleken på ditt hus, om du har (eller behöver) ett vattenburet system för värmen, om du ska värma upp ditt vatten samt hur stor budget du har.

Har du ett stort energibehov kan det vara värt att investera en större summa och skaffa ett mer energibesparande system, då detta ganska snabbt ”betalar tillbaka sig” i form av lägre uppvärmningskostnader. Det är också viktigt att jämföra priser på samma slags pump hos olika installatörer. Priset kan nämligen skilja sig mellan de olika installatörerna och olika typer av service kan då ingå i priset.

Glöm inte bort att du kan använda rotavdraget när du anlitar en expert som hjälper dig med installationen av värmepumpen. Be om att få det inkluderat direkt i offerten.

Vad kostar det att investera i en värmepump?

När du ska jämföra priset på olika värmepumpar är det värt att ta med energibesparingen i beräkningen. Priset på värmepumpen beror på storlek, det vill säga, hur många kvadratmeter ska värmepumpen klara av att värma upp?

Om du ska värma upp en villa på 150 kvadratmeter kan priset på en bergvärmepump efter rotavdrag hamna på runt 80 000 – 200 000 kronor. Detta pris bör vägas mot den energibesparing man gör. Om en villa på 150 kvadratmeter har ett behov av uppvärmning på runt 35 000 kilowattimmar per år så kan en sådan investering ha betalat sig på runt 5 år.  (En bergvärmepump brukar i regel alltid vara återbetald efter 5 till 10 år).

En luft/vattenvärmepump som ska täcka energibehovet i en villa på 150 kvadratmeter brukar kosta runt 100 000 kronor. Om du är på jakt efter en värmepump som klarar den storleken på huset behövs en värmepump på åtminstone 7 kW. Då kan du exempelvis kolla på Luft/Vattenvärmepump Panasonic Aquarea All-in-One som i skrivande stund kostar ca 70 000 kronor (endast pumpen). Bor du i en större villa på uppemot 300 kvadratmeter är bättre att investera i exempelvis SWM120 Hydrobox – Mitsubishi Electric som i skrivande stund också kostar ca 70 000 kronor (endast pumpen). Den klarar att värma allt mellan 20 kvadratmeter till 300 kvadratmeter.

I jämförelse kostar en luft/luftvärmepump bara 20 000 – 25 000 kronor, men energibesparingen blir betydligt lägre, vilket gör att återbetalningstiden för en luft/luftvärmepump ändå kan vara lika lång som för exempelvis en bergvärmepump eller luft/vattenvärmepump . 

En frånluftvärmepump behöver inte kosta mer än 35 000 kronor om du köper en billigare variant. Dessa värmepumpar finns dock med olika prestanda och en mer exklusiv variant som exempelvis NIBE F750 frånluftsvärmepump kostar i skrivande stund 78 500 kronor.

Om du funderar på att installera en jordvärmepump så kan du hitta olika modeller som kostar alltifrån 40 000 kronor till 165 000 kronor. Precis som för alla andra värmepumpar beror priset på vilken prestanda du är ute efter. För dig med en större budget är ett alternativ Bergvärmepump Nibe F1345 Fighter med Dubbla Kompressorer som i skrivande stund kostar ca 163 000 kronor (endast pumpen). Det är alltså en värmepump som klarar att ha mark, berg, sjö eller grundvatten som värmekälla.

Vet du inte vad du ska välja för värmepump? Börja med att beräkna hur mycket energi du behöver för att värma upp ditt hus vid olika temperaturer för att få fram ett genomsnittligt årsbehov. Fundera sedan på hur mycket pengar du är villig att (och kan) investera i detta.

Om du behöver hjälp med uträkningar och kalkyler kan du kontakta en värmepumpsinstallatör eller en energirådgivare hos din kommun. Det viktigaste är att du ser över hela ditt hushålls energiförbrukning och väger installationskostnaden mot den besparing du kommer att göra i framtiden. Alla värmepumpar ger en viss besparing, och har sina fördelar och nackdelar, beroende på det befintliga värmesystemet, husets storlek samt planlösning.

Vad kostar det att investera i solceller?

När du står inför att satsa på solceller för att producera egen grön el är det mycket att tänka på. Hur placeras solcellerna bäst? Hur vet jag vad som behövs? Kan jag installera själv? Hur stor anläggning behöver jag? Och den kanske största frågan – vad kommer det att kosta?

Hur fungerar det?

Lite kort kan sägas att det som behövs är själva panelerna med en tillhörande solcellsanläggning som ska vara nätansluten. Därtill krävs monteringstillbehör, kablar och en så kallad växelriktare för att omvandla solljuset till ström. Utöver detta behöver de flesta någon form av hjälp med installationen.

Vad kan påverka priset på solcellerna?

Det finns flera faktorer som påverkar kostnaden för investeringen och därmed lönsamheten. Det här bidrar till att det är svårt att uppge en exakt kostnad för solceller. Det skiljer sig från fall till fall beroende på flera rörliga faktorer:

  • En parameter är hur långsiktig investeringen är. Solceller kan vara en lönsam investering på sikt eftersom en anläggning beräknas hålla i mer än 30 år.
  • Någonting som har stor inverkan på priset är hur stor yta du har tänkt att täcka i paneler. Ofta räknas ytan i kvadratmeter. Om cellerna kan placeras i söderläge är det fördelaktigt – det ger de allra bästa förutsättningarna för att fånga in solens strålar och producera solenergi.
  • Hur stor investeringen blir beror även på rörliga faktorer som ligger utanför din makt. Hit hör exempelvis elpriset. Den faktiska kostnaden kommer också att påverkas av hur mycket el du producerar, hur mycket el som används och hur mycket du säljer vidare.
  • En annan trevlig aspekt är att kostnaden för köpt el minskar när du producerar själv. Det är rimligt att utgå från att hushållets elkonsumtion kan täckas till hälften av egengenererad solenergi. Även det här är svårt att veta på förhand innan anläggningen är på plats.

För den som väljer att satsa på egen solenergi krävs det i regel inga kostnader för underhåll till skillnad från andra energikällor.

Kostnadsuppskattning

Uppskattningen bygger på ett exempelhus i form av ett äldre hus med luft/vattenvärmepump och en årlig elförbrukning på 15 000 kilowattimmar.

Till att börja med har du en engångskostnad på investeringen av själva solcellsanläggningen som ligger på ungefär 110 000 kronor (inkl. moms). Därtill tillkommer en kostnad för installation om du behöver professionell hjälp i form av installatör/elektriker. Det bör nämnas att somliga väljer att installera anläggningen själva men i de flesta fall är det en bra idé att ta hjälp.

Fasta kostnader 
Investeringskostnad för solcellsanläggning inkl. växelriktare (värde cirka 20 000 kronor)110 000 kronor inkl. moms
Kostnad för installation40 000 kronor inkl. moms
Summa:150 000 kronor inkl. moms

Därtill förväntas du byta växelriktare någon gång under anläggningens livstid, växelriktaren beräknas kosta omkring 20 000 kronor.

Uppskattningsvis förväntas kostnaden för en solcellsanläggning och framställandet av 5 kW landa på mellan 80 000–100 000 kronor lite beroende på hur beräkningen görs. Då inkluderas även arbetskostnaden och moms.

Om vi tittar på 25 års sikt kan du med valet av professionell installation, banklån som amorteras under 12 års tid och ROT-avdrag få omkring 70 000 kronor i överskott från investeringen. Då har vi även räknat in en besparing på köpt el på uppskattningsvis 5 000 kronor per år.

Prisutveckling

Det har hänt mycket när det gäller kostnaden för solceller. Att satsa på solenergi har ökat i popularitet och vi ser solceller som allt mer vanligt förekommande inslag i stadsbilden idag. Kanske är det frihetskänslan att kunna producera sin egen gröna el som lockar så många?

Sedan 2003 har priset sjunkit med 90 procent enligt Energimyndigheten. En anledning är att EU beslutade att ta bort den strafftullsavgift som fanns på en billig variant av solceller tillverkade i Asien. När det blev billigare investerade allt fler i solceller och således sänktes priset ytterligare.

https://kostnadskollen.com/kostnad-for-integrerade-solceller-i-ditt-tak/

Vad finns det för bidrag?

För den som vill satsa på solceller går det att söka statligt investeringsstöd för privatpersoner. Solcellsbidraget är ett utvecklingsbidrag som delas ut av länsstyrelsen och Energimyndigheten för att uppmuntra till att satsa på solceller. Bidraget kan täcka upp till 20 procent av den totala investeringskostnaden, som behöver överstiga 100 000 kronor. Om vi utgår från uppskattningen ovan reduceras alltså kostnaden från 150 000 kronor till 120 000 kronor.

Ett annat alternativ är att utnyttja ROT-avdraget för arbetskostnaderna om en installatör har anlitats. Med ROT-avdrag kan vi få tillbaka 30 procent av installationskostnaden. Utifrån ovan exempel blir avdraget 12 000 kronor och vi landar i så fall på 138 000 kronor för investeringen.

Värt att nämna är att det bara går att använda ett av bidragen. Många väljer ROT-avdraget på grund av att det är en snabbare process rent administrativt – trots att ersättningen i regel blir lägre. Solcellsbidraget kan ta upp till 2 år att få ut så ställ dig i kö i god tid.

Är investeringen lönsam?

Att investera i solceller är förhållandevis dyrt men hur lönsam investeringen blir handlar om hur långt perspektiv du har på hela investeringen. I regel sägs det att det tar ungefär 15 år att betala tillbaka.

När du producerar egen solenergi kan energi som du själv inte använder säljas vidare på elmarknaden. Överskottet går därmed inte förlorat. Du får betalt för elen av ditt elbolag och får en skattereduktion på 60 procent för elen som du säljer. Med lite överslagsräkning kan sägas att du får ungefär lika mycket pengar för elen som du själv betalar för den.

Gör din egen beräkning

Som vanligt är det klokt att jämföra olika lösningar innan du slår till. Att investera i en egen solcellsanläggning är en större investering vilket innebär att det finns stora ekonomiska besparingar att göra om du gör smarta val.

Det finns även hjälpsamma verktyg online som exempelvis HelpHero som hjälper dig få in flera pris och lösningsförslag på solceller, det är en bra start att börja med att göra som steg 1 om du planerar köpa solpaneler till ditt hus. STARTA HÄR https://helphero.se/prisforfragan/solceller

https://kostnadskollen.com/borra-installera-och-kop-bergvarme/

Byta fönster – prisexempel och tips!

Kvinna tittar ut genom fönster.

När ett äldre hus får en yttre renovering ingår det ofta ett fönsterbyte. Vackra och karaktärsfulla fönster ger ett välkomnande intryck. Samtidigt skenar kostnader för fönsterbyte lätt iväg. Därför är det viktigt att noga fundera på vad som ingår vid monteringen. Notan kan landa på allt mellan ett par tusenlappar till uppemot 100 000 kronor.

Anledningen till att byta fönster kan vara flera. Det kan handla om att du vill få ett alldeles unikt och snyggt fönster eller sätta in ett liknande av nyare kvalitet. Möjligheten att ersätta det vanliga fönstret mot ett mer energisnålt alternativ finns också. Dagens moderna fönster är utformade för att släppa in så lite ljud som möjligt, samtidigt som de är väl isolerade. Som de flesta vet sker det kallras i närheten av fönster. Detta är anledningen till att elementen har placerats under dem. Den kalla luften sipprar in genom glas och lister och ökar bostadens energiförbrukning. Har du någon gång sett imma på dina fönsterrutor? Det kallas kondens och är ett tydligt tecken på att det skett ett kallras.

På senare tid har det blivit modernt med stora fönsterpartier som skapar mycket rymd och luft i villan. I gengäld släpper de in mycket kyla utifrån och brukar oftast vara väl isolerade. Det finns all anledning att vara medveten kring val av fönstermaterial.

Fönsterna i en vanlig villa bidrar till cirka 20 % av den totala värmeförlusten. Ett 3-glasfönster är optimalt för att förhindra att värmen sipprar ut, men är samtidigt mer kostsamt. I moderna hus är det ovanligt med enkelglas. Därför kan det också vara mer utmanande att renovera fönsterna i ett äldre hus. Ett sätt att pressa priset är att installera 2-glasfönster på en del ställen och 3-glasfönster på de allra största fönsterpartierna.

Priset på fönster har stor variation

Olika faktorer påverkar priset på fönsterbytet. Det första är fönstrets utseende. Det är ofta mycket dyrare att byta ett specialdesignat sekelskiftesfönster än ett enkelt tvåglasfönster i en villa från 70-talet. Räkna med extra kostnader för specifika spröjs eller avvikande mått.

Här nedan kan du se vad olika sorters fönster kostar att installera.

Klassiskt tvåglasfönster 700 – 3 500 kr
Treglasfönster 2 000 – 5 000 kr
Takfönster 3 000 – 10 000 kr
Takkupol 4 000 – 10 000 kr

Antalet fönster är också avgörande för det slutgiltiga priset. En vanlig 1,5-plansvilla skulle i teorin kunna ha ett 20-tal fönster och ett tvåvåningshus cirka 25 fönster. Därtill kan du räkna med fönsterglas i altandörrar och/eller balkong. En del hus har också källarfönster. En mindre villa har förslagsvis 10 fönster att byta ut. Det ger ungefärliga prisvariationer på 150 000, 200 000 och 80 000 kronor i den ordningen.

Materialet i sig är självklart av ett varierande pris. Ett fönsterglas med speciella isolerande egenskaper är en dyrare affär. Du bör dock tänka på att det kan löna sig i längden att betala något extra för kvalitetsglas. Du behöver leta efter glasets så kallade U-värde, som ska vara så lågt som möjligt. Konsumenterna vägleds ofta via fönsterglasets energimärkning. Om U-värdet understiger 0,9 innebär det att de är mycket energisnåla. Glas med lågemissionsskikt kan dra ner U-värdet. Det innebär att det finns ett tunt lager av metall eller metalloxid i fönstret som gör att glaset absorberar solens strålning bättre. Därmed stannar värmen i huset kvar längre. Din energiförbrukning kan alltså minska avsevärt med rätt fönster. Gör gärna en energikalkyl för att vara på den säkra sidan. Om du är osäker kan säkerligen fönsterfirman hjälpa dig med detta.

Idé

Faktorer som kan öka kostnaden är också var fönstret ska monteras. Det kan vara dyrare att montera nya fönster högre upp på ett annat våningsplan eller under ett specifikt takskägg. Om bostaden har ett alldeles speciellt utseende eller design är det också av stor vikt att fönsterna passar in rent stilistiskt. Fönstrets funktion kan också påverka det slutgiltiga priset. Fönsterna har varierande öppningsfunktion. Exempel på detta är fasta eller vridbara fönster. Du behöver till exempel inte ha vridbara fönster i källaren eller vid entrén.

Fönsterinstallationen är en stor del av kostnaden

Kostnader för installation är också viktiga att ta med i budgeten. En skicklig hantverkare kan hjälpa dig för en kostnad på mellan 450 – 650 kr/timmen. Du måste också räkna med en extra kostnad för arbetsmaterial. Totalt sett kan du räkna med 1000 – 200 kr/fönster exklusive arbetsmaterial. Med hjälp av ROT-avdraget kan den faktiska kostnaden halveras. Du har möjlighet att dra av totalt 50 000 per år enligt Skatteverket.

Du rekommenderas att jämföra olika firmor för att få ett så fördelaktigt erbjudande som möjligt. I vissa fall kan det vara värt att själv köpa materialet själv. Möjligheten finns också att låta firman stå för inköp av material, till exempel om de kan få ett fördelaktigt erbjudande via en leverantör.

Det finns saker du kan göra på egen hand, vilket innebär att du kan ta bort kostsamma delar av firmans tjänster. Förslagsvis skulle du kunna göra förarbetet själv. Montera ner fönsterna försiktigt och avlägsna spröjs och lister. I samband med att du gör arbetet kan det vara läge att spana efter alger och olika fuktskador. Överlag ska du vara uppmärksam på faktorer som släpper in kyla och väta i bostaden. I Sverige har vi generellt sett ett ganska tufft klimat som utsätter fönsterna för hårda påfrestningar.

Gör underhållet själv

En del fönster kan du faktiskt måla och renovera fönsterna själv. Det finns heller inget som säger att du måste välja samma slags standardfönster över allt. En del loppmarknader och antikaffärer säljer även äldre fönster som skulle kunna bli ett charmigt och genuint inslag. Här kan du verkligen få utlopp för din kreativitet. Det viktiga är att du får en prisvärd lösning som håller i många år.

Läs mer om fönster